Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών 2013

Οι μαθητές του Γυμνασίου Κρεμαστής συνομιλούν με τον Αρχιμανδρίτη Μελίτωνα για το παιδαγωγικό έργο των Τριών Ιεραρχών

DSC_9421

Στις 29 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μικρής ομάδας καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου Κρεμαστής με τον Αρχιμανδρίτη Μελίτωνα Μπέλλο στην εκκλησία της Παναγίας Καθολικής στην Κρεμαστή Ροδου.

Η πρωτοβουλία λήφθηκε από τη Γυμνασιάρχη, κυρία Ξανθούλη Παρασκευή, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και σαν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που στόχο έχει την παροχή ευκαιριών στα παιδιά να έλθουν σε επαφή και να διαλεχθούν με όσο το δυνατόν περισσότερους πνευματικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο.

Σαν πρόγευση του εκκλησιασμού που ακολούθησε στις 30 Ιανουαρίου, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ιερού ναού, ο διάλογος αναπτύχθηκε έπειτα από εισήγηση του Πανοσιολογιώτατου. Στο διάλογο αυτό παρευρέθησαν μαζί με τριάντα περίπου μαθητές από τις τάξεις της Β΄και Γ΄ Γυμνασίου, η Διευθύντρια του Σχολείου Ξανθούλη Παρασκευή, η θεολόγος Πετσάνη Μαρία και η φιλόλογος Μπρόκου Αγγελική. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Θρησκείες του Κόσμου» του οποίου τόσο η Διευθύντρια του Σχολείου Ξανθούλη Παρασκευή όσο και η θεολόγος Πετσάνη Μαρία είναι υπεύθυνες.

Ύστερα από σύντομη αναφορά του πατέρα Μελίτωνα στο ποιμαντικό έργο των Τριών Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσφορά των τελευταίων στο χώρο της Παιδείας και των Γραμμάτων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η υιοθέτηση όλων των θετικών στοιχείων της ελληνικής σοφίας από τους Πατέρες αλλά και η μεγάλη αλλαγή που επέφερε στον ελληνικό κόσμο η χριστιανική παιδεία.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος το διδακτικό έργο των Τριών Ιεραρχών, να συνειδητοποιήσουν τη διαχρονικότητα των παιδαγωγικών οδηγιών τους αλλά και να προβληματιστούν για το κατά πόσο οι στόχοι τους οποίους θέτει σήμερα η Εκπαίδευση στην χώρα μας πραγματοποιούνται∙ εξέφρασαν γνώμες, επεσήμαναν παραλείψεις του σύγχονου εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και έδραξαν της ευκαιρίας να εκφράσουν απορίες που άπτονται γενικότερων θεμάτων της χριστιανικής πίστης και διδασκαλίας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε δύο ώρες μετά την έναρξή της στο ίδιο φιλικό κλίμα και με την αίσθηση ότι στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια που έγινε για να εκφραστούν τα παιδιά ελεύθερα και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με τον ιερέα και τους καθηγητές τους.

DSC_9429DSC_9437

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση