Συμμετοχή του Γυμνασίου Κρεμαστής στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών για το 2021

Την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, η Α΄ τάξη του γυμνασίου Κρεμαστής συμμετείχε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών για το 2021 που οργανώθηκε για την Eλλάδα  από τη Helmepa και συντονίστηκε  από το ΚΠΕ Πεταλούδων για το νησί της Ρόδου.

Οι μαθητές μας καθάρισαν εθελοντικά, ένα κομμάτι της παραλίας Κρεμαστής, συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία τα απορρίμματα που εντόπισαν. Ταυτόχρονα ‘εγινε και διάκριση των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα.

Η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται προσφέρουν χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών από απορρίμματα.

Εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η HELMEPA παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα και συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – UNEP/MAP, Εuropean Environment Agency, Ocean Conservancy, Algalita, κ.ά.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ανάλυση των «ευρημάτων» ανέδειξε τα αποτσίγαρα και τα θρυμματισμένα κομμάτια πλαστικού ως τα πολυπληθέστερα απορρίμματα τα οποία σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον και σταδιακά διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Οι δράσεις του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών θα προβληθούν από εθνικά και τοπικά ΜΜΕ συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα.

Οι μαθητές μας με τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πρωτοβουλίες δίνουν το παράδειγμα μιας πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς προς το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πατρίδας μας.

ICC 2021 Γυμνάσιο Κρεμαστής Ρόδου page 0001

eyxaristieseyxaristies2infographic

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση