Δημοσιεύθηκε στην Φιλαναγνωσία

Επίσκεψη – συνέντευξη στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος : “φιλαναγνωσία”, της συγγραφέα Θάλειας Αντωνιάδου

Στις  6/2/2025, ύστερα από πρόσκληση του τμήματος “φιλαναγνωσίας ” που λειτουργεί στο σχολείο μας,  με υπεύθυνους καθηγητές τις κ.κ. Ρόκκα Βιβιάνα και Κατσιπόδη Ευαγγελία, μας επισκέφτηκε η συγγραφέας Θάλεια Αντωνιάδου. Η Θάλεια Αντωνιάδου τα τελευταία χρόνια είναι ιδρυτικό μέλος και συντελεστής στην τριμελή Επιτροπή Παραμυθιού του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας θεατρικές παραστάσεις παραμυθιών. Στη γραφή της έχει επηρεαστεί από τη γλώσσα του Καζαντζάκη και του Παπαδιαμάντη, την ευαισθησία και τη ρωμαλεότητα γραφής του Μυριβήλη, την οξυδέρκεια και την ειρωνεία του Καραγάτση, την αγωνία για την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλης Αλεξίου και της Διδούς Σωτηρίου. Ασχολήθηκε για χρόνια με ιστορίες για μεγάλους, έχοντας γράψει και δύο βιβλία, μέχρι που τη συνεπήρε η λογοτεχνία του φαντασιακού και η υπερβολή και άρχισε τη συγγραφή παραμυθιών. Της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος το 1986 για το διήγημά της «Η ανατομία μιας αλλαγής» και για  το διήγημά της  «Τρία στενά πιο  κάτω» τον Οκτώβρη του 2008 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Επίσης τιμήθηκε με τιμητική διάκριση το 2009 για το μυθιστόρημα «Η Έλλη μέσα από την αφίσα».

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας πληροφόρησε με ιδιαίτερη χαρά, ευαισθησία και υπομονή για το πως ξεκίνησε τη συγγραφή βιλίων και ιδιαίτερα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής της, ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η μυθοπλασία στα διηγήματά της, ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες της, ποια είναι η γλώσσα με την οποία θα πρέπει να απευθύνεται στους αναγνώστες της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδικό – εφηβικό βιβλίο, για τα καινούργια συγγραφικά της σχέδια, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας για να μπορέσει να εκδώσει ένα βιβλίο του και τέλος έδωσε στους μαθητές που ασχολούνται με τη συγγραφή διηγημάτων και ποιημάτων συμβουλές και οδηγίες. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αμεσότητα και την ευθύτητα του λόγου της, παρέμειναν προσηλωμένα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον καθ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Την ευχαριστούμε θερμά για όλα και ιδιαίτερα για την δωρεά δύο λογοτεχνικών βιβλίων της : «το ιαματικό ψυχοβότανο – Θρυλία» και «το μαύρο μαργαριτάρι» στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

φιλαναγνωσία 11 φιλαναγνωσια2l  φιλαναγνωσια4 φιλαναγνωσία5   φιλαναγνωσια 5lφιλαναγνωσια6ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ9ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ8l

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας στο Γυμνάσιο Κουτσοποδίου.

Σήμερα, Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας, κύριος Νεκτάριος. Μίλησε στους μαθητές για την αγάπη, το θάρρος, την τόλμη και την πίστη στο Θεό μέσα από την ιστορία της ζωής μιας γυναίκας από την Κρήτη, της Αργυρώς Στεφανάκη, που πέρασε πολλές δοκιμασίες. Ύστερα, οι μαθητές που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας, του έθεσαν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την δική του εμπειρία ως συγγραφέα. Ποια είναι η πηγή έμπνευσής του, αν διάβαζε βιβλία στα παιδικά του χρόνια, ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο, ποιο θα είναι το επόμενο έργο του και τι θα συμβούλευε ένα νέο συγγραφέα. Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους μαθητές να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία για να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Τέλος χάρισε σε κάθε μαθητή το βιβλίο για την ζωή της Αργυρώς Στεφανάκη, που συνέγραψε ο ίδιος. Τον ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη και την ευλογία του.

  IMG20250205091908IMG20250205095135 IMG20250205091843IMG 20250205 112327

Δημοσιεύθηκε στην Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ανακυκλώνω με την Τέχνη

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Χ.Υ.Τ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η  Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει τις  3 πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Ελλάδας και μεταξύ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη εκ των τριών μονάδων, η  ΜΕΑ  Αρκαδίας,  διαχειρίζεται με επιτυχία περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, και δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας.

Πρόκειται για έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) στον οποίο :

  • Παράγεται κομπόστ τύπου Α.
  • Παράγεται πράσινη ενέργεια από το βιοαέριο των απορριμμάτων, η οποία εκτός από τις ανάγκες της μονάδας καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 6.000 νοικοκυριών.
  • Αξιοποιείται το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών.
  • Εκτρέπονται από την ταφή 50.000 ΤΝ υγρών απορριμμάτων .
  • Εξοικονομούνται ετησίως 24 ΤΝ CO2

Περισσότερα θα δείτε στο βίντεο του παρακάτω συνδέσμου.

https://www.youtube.com/watch?v=8Xyg5CHf-u0

 

Στις 19/01/25 λοιπόν, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας που συμμετέχουν στο Π.Σ.Δ. Καλλιτεχνικό Εργαστήρι: Ανακυκλώνω με την Τέχνη, πήραν μια πολύ καλή ιδέα για τον τρόπο που διαχειρίζονται σήμερα οι χώρες του δυτικού κόσμου τα απορρίμματά τους και κατάλαβαν, βλέποντας στην πράξη, τη σπουδαιότητα και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

ΧΥΤΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5 ΧΥΤΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ F1 ΧΥΤΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ F2 ΧΥΤΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ F3 ΧΥΤΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ F4