ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ E.S.A.

CLIMATE DETECTIVES

Ντετέκτιβ του κλίματος είναι ένα σχολικό πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας 8 έως 15 ετών που υλοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τα εθνικά γραφεία ευρωπαϊκών διαστημικών εκπαιδευτικών πόρων (ESEROs) σε όλη την Ευρώπη. Από το 2022-2023, το Climate Detectives είναι επίσης ανοιχτό για μαθητές έως 19 ετών.

Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές θα αναλάβουν το ρόλο των ανιχνευτών του κλίματος, ενώ παράλληλα θα μάθουν για το περιβάλλον της Γης. Για το σκοπό αυτό θα εντοπίσουν ένα τοπικό κλιματικό πρόβλημα (Φάση 1), να το διερευνήσουν χρησιμοποιώντας πραγματικές δορυφορικές εικόνες ή τις δικές τους επίγειες μετρήσεις (Φάση 2), και, τέλος, να προτείνει δράσεις για τη μείωση ή την παρακολούθηση του προβλήματος. Στο τέλος οι μαθητές θα μοιραστούν τα αποτελέσματά τους με την κοινότητα των Climate Detectives της ESA στην πλατφόρμα του έργου (Φάση 3). Με αυτόν τον τρόπο όλοι μπορούν να μάθουν από την εργασία τους και οι μαθητές μπορούν επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για το πρόβλημα που διερεύνησαν.
H 1η Δραστηριότητα ολοκληρώθηκε από τους μαθητές του Γ1 όπου μεταποίησαν μία κανονική κάμερα web σε κάμερα υπερύθρων ώστε μέσα από την δραστηριότητα αυτή να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας των
δορυφόρων που παρατηρούν την υγεία της βλάστησης και τις μεταβολές της.Συγκεκριμένα φωτογραφίζοντας ένα αληθινό φυτό και ένα πλαστικό (νεκρό) φυτό διαπίστωσαν την διαφορετική ανακλαστικότητα στο φάσμα των υπερύθρων που έχουν τα δύο φυτά. Τα φυτά έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο ανάκλασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η χλωροφύλλη στα φυτά απορροφά το φως για να πάρει ενέργεια για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αλλά μόνο το κόκκινο και μπλε μέρος του απαιτείται ορατό φως(tο πράσινο φως αντανακλάται, γεγονός που εξηγεί γιατί τα φύλλα μας φαίνονται πράσινα).Το υπέρυθρο φως δεν χρειάζεται για τη φωτοσύνθεση, επομένως το μεγαλύτερο μέρος του φωτός ανακλάται από την κυτταρική δομή του φύλλου για αυτό και το αληθινό φυτό φαίνεται λαμπρότερο στις φωτογραφίες.

Φωτογραφία με φίλτρο υπερύθρωνΦωτογραφία με καμερα χωρις φίλτρο υπερύθρων

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση