Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Κόνιτσα

20170309_142328

Το Σχολείο μας εκπονεί και φέτος Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριότητων  με περιβαλλοντικό θέμα « «Συνομιλώντας με την … πέτρα. Τα καμώματά της  απ΄ το χθες στο σήμερα»Πέρα απ’ τις εργασίες  μας  πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9 -10 Μαρτίου η Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κόνιτσας. Ξεκινήσαμε με κέφι και θετική διάθεση να γνωρίσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα «καμώματα της πέτρας» σ’ έναν παραδοσιακό οικισμό, όπως τα «Μαστοροχώρια» αλλά και να δούμε από κοντά τα ξακουστά γεφύρια του Αώου και του Βοϊδομάτη. Η κυρία Χριστίνα Ντάγκα υπεύθυνη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας μας περίμενε στον πρώτο σταθμό μας,  στο ξακουστό γεφύρι του Βοϊδομάτη. Μας παρουσίασε την περιοχή και μίλησε για  το σεβασμό στο οικοσύστημα. Έπειτα σταματήσαμε στο γεφύρι της Κόνιτσας,  όπου μάθαμε πληροφορίες  για το χτίσιμό του, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τους πόρους που δαπανήθηκαν αλλά και τις εφευρετικές λύσεις  των κατασκευαστών προκειμένου  να μετράνε τη δύναμη των ανέμων κα να προφυλάσσουν τους περαστικούς.

Επόμενος σταθμός το εσωτερικό του ΚΠΕ, όπου παρακολουθήσαμε το θεωρητικό μέρος που αφορούσε πληροφορίες σχετικά με την περιοχή της Κόνιτσας.

Κατά το απόγευμα τακτοποιηθήκαμε στο χώρο της Μαθητικής Εστίας, ο οποίος ήταν πεντακάθαρος και άνετος κάνοντας τις δικές μας φιλικές ομάδες. Απολαύσαμε ένα γευστικό δείπνο και εξορμήσαμε μια βραδινή βόλτα στη νυχτερινή Κόνιτσα. Ευτυχώς ο καιρός  ήταν πολύ καλός για την εποχή και ευχαριστηθήκαμε τη βόλτα μας.

Την  επόμενη ημέρα, μετά το πρωινό ξεκινήσαμε για τα Μαστοροχώρια με κέντρο την Πυρσόγιαννη. Ο κ. Χρήστος Σακαρέλης και η κ. Χριστίνα Ντάγκα μας ξενάγησαν στο φυσικό τοπίο, καθώς το λεωφορείο προχωρούσε και μας προέτρεπαν να παρατηρούμε τις αλλαγές του φυσικού τοπίου και  μας ενημέρωναν για τη χλωρίδα και την πανίδα . Κατά τη διάρκεια της απολαυστικής διαδρομής, ο καθένας μας «γέμιζε» φύση…

Φτάσαμε στην Πυρσόγιαννη, όπου χωριστήκαμε σε ομάδες. Με έναν έξυπνο τρόπο για να τραβά το ενδιαφέρον και τη διάθεση συμμετοχής των μαθητών  και με χρήση  κουίζ και χάρτη εξερευνήσαμε το χωριό αυτό, μάθαμε πληροφορίες για τις τεχνικές , τα εργαλεία, τους τρόπους και λόγους κατασκευής των σπιτιών και εκκλησιών καθώς και τα υλικά κατασκευής. Επίσης,  γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τις συνήθειές τους. Είδαμε βιωματικά και σπίτια τα οποία «ξέφυγαν» απ’ το παραδοσιακό χρώμα δεχόμενα παρέμβαση από πιο σύγχρονα οικοδομικά υλικά.

Στο τέλος οι δύο ομάδες ανταμώσαμε πάλι. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απαντήσαμε σε ερωτηματολόγιο σχετικό με το πρόγραμμα και σιγά σιγά αναχωρήσαμε για τα Ιωάννινα, τον επόμενο προορισμό μας για στιγμές χαλάρωσης.

Η επιλογή του προγράμματος έγινε για να γνωρίσουν οι μαθητές τους παραδοσιακούς οικισμούς και ό,τι αυτοί περιέχουν μέσα στο φυσικό τους χώρο. Ταυτόχρονα να δουν μια  διαφορετική όψη κατοικιών και ν΄αναβιώσουν μέσα τους το παρελθόν δένοντάς το αρμονικά με το παρόν. Επιπροσθέτως να συνειδητοποιήσουν ότι η φύση είναι Τροφός και Δάσκαλος του Ανθρώπου. Περιηγηθήκαμε σ’ ένα τοπίο πραγματικά προικισμένο απ’ το Θεό και τη Φύση,  με απίστευτα καθαρό αέρα και αναζωογονητική διάθεση, ένα τοπίο που ξεκουράζει και χαλαρώνει.

Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα ήταν οι καθηγητές του Σχολείου Αρχανιώτη Ελένη κλ. ΠΕ02, Καρύμπαλης Ιωάννης κλ. ΠΕ19, Λούκας Γεώργιος κλ. ΠΕ11 τον οποίο λόγω θέματος υγείας αντικατέστησε στην εκπαιδευτική επίσκεψη ο κ. Σκαρμούτσος Κωνσταντίνος κλ. ΠΕΟ4.2. Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ Κόνιτσας, τους οποίους και ευχαριστούμε,  ήταν φιλόξενοι, κάλυψαν τις απορίες μας και μας προσκάλεσαν και για επόμενη εξόρμηση μας που θα περιλαμβάνει διαδρομές με πεζοπορία ….

Επιστρέψαμε το βράδυ της Παρασκευής πιο πλούσιοι σίγουρα σε γνώσεις, ευχαριστημένοι απ’ την επαφή με τη φύση και συνειδητοποιήσαμε γι΄ άλλη μια φορά πως το Σχολείο μπορεί  να προσφέρει και έμμεσα Γνώση συνδυάζοντας και τη βιωματικότητα και καλλιεργώντας πολυποίκιλα την  προσωπικότητα των μαθητών , με έμφαση στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους, στη ομαδική ζωή, στην ανάπτυξη προβληματισμών σχετικά με ό,τι παρατηρούν γύρω τους στη Φύση και γεμίζοντας  εμπειρίες τους μαθητές.

WP_20170310_011 WP_20170310_047
WP_20170309_042 WP_20170310_049
β  κ1