Την εβδομάδα από 6 έως 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Θεματική Εβδομάδα στο σχολείο μας. Αρχικά τη Δευτέρα παρουσιάστηκε η ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» η οποία περιλάμβανε βίντεο και παρουσίαση σχετική με το θέμα.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Πλιακούρα Χριστίνα, Δήμα Βασιλική, Πελέκη Αικατερίνη.
Την Τρίτη 7 Μαΐου ακολούθησε η ενότητα «Διατροφή». Στο ξεκίνημα η προσκεκλημένη μας διατροφολόγος κ. Περπερίδη Μαρία παρουσίασε τους κανόνες αλλά και προγράμματα υγιεινής διατροφής, μίλησε για τη διατροφή των εφήβων γενικότερα και ειδικότερα κατά την περίοδο των εξετάσεων. Απάντησε σε ερωτήσεις και έλυσε απορίες των μαθητών συμβάλλοντας έτσι στο ν΄ αλλάξουν νοοτροπία απέναντι στα θέματα της διατροφής τους.Στη συνέχεια προσφέρθηκε στους μαθητές του Σχολείου, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων υγιεινό πρωϊνό με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς τροφών, βιωματική δραστηριότητα που άρεσε και εντυπωσίασε τους μαθητές επειδή συμμετείχαν και οι ίδιοι στην παρασκευή του πρωινού και επειδή ενδεχομένως ήταν ένα διαφορετικό πρωϊνό σε σχέση με ό,τι επιλέγουν κάθε μέρα.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Αρχανιώτη Ελένη, Καρύμπαλης Ιωάννης
Την Τετάρτη η κ. Αρετή Μπαζάκα, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας» επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε για την ψυχολογία του Εφήβου, τις αλλαγές στο σώμα και στα συναισθήματά του, συζήτησε με τους μαθητές μας για θέματα συμπεριφοράς, σχέσεων (με τους μεγαλύτερους και με το άλλο φύλο) και προβλημάτισε τα παιδιά για θέματα ωριμότητας των νέων, αλληλοσεβασμού, διαφορετικότητας κλπ…
Μετά από το διάλειμμα οι μαθητές παρακολούθησαν ένα θέμα με διαφορετικό πλησίασμα. Με δεδομένο ότι η Θεματική Εβδομάδα εφέτος περιλάμβανε και το θέμα «Ο πολίτης στη Δημοκρατία» παίρνοντας ως αφορμή τις εργασίες μαθητών στο μάθημα της Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής για τον Ενεργό Πολίτη, την πολιτικοποίηση των νέων και την προετοιμασία του νέου ως αυριανό πολίτη που καλείται ν΄ αλλάξει τα κακώς κείμενα, δύο ομάδες μαθητών της Γ’ Γυμνασίου παρουσίασαν τις εργασίες τους και στη συνέχεια μέσα από συζήτηση παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του Ενεργού Πολίτη και θεωρητικά και με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Οι μαθητές κλήθηκαν να βρουν τρόπους που μπορεί ένας μαθητής, ένας εθελοντής, ένας ανάπηρος, ένας γονιός, ένας δάσκαλος….. ,να είναι ενεργός πολίτης. Με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών δημιουργήθηκε το πορτρέτο του Ενεργού Πολίτη μέσα από τις απόψεις των μαθητών μας.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Αρχανιώτη Ελένη, Καρύμπαλης Ιωάννης
Επόμενος σταθμός η Πέμπτη 9 Μαΐου. Η γιατρός του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Χριστίνα Μουλαρογιάννη και οι νοσηλεύτριες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και επισκέφτηκαν το Σχολείο μας. Η γιατρός μίλησε για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, για τα συστατικά, τις ομάδες του αίματος, τη διαδικασία αιμοδοσίας και παρότρυνε τους μαθητές μας να γίνουν εθελοντές αιμοδότες ως ενήλικες, γιατί το να χαρίζει κάποιος αίμα χαρίζει ζωή. Επιπροσθέτως παρότρυναν και τους γονείς τους ή τους συγγενείς τους να ευαισθητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αν ήδη δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί.
Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Σκαρμούτσος Κωνσταντίνος παρουσίασε το τεράστιο θέμα της δωρεάς οργάνων. Η παρουσίαση διανθίστηκε και από την προβολή σχετικών βίντεο που ενημέρωσαν, προβλημάτισαν και συγκίνησαν τους μαθητές μας.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Σκαρμούτσος Κωνσταντίνος, Λούκας Γεώργιος, Αρχανιώτη Ελένη
Τέλος, την Παρασκευή 10 Μαΐου παρουσιάστηκε η “Εναλλακτική Εκπαίδευση”, οι “διαφορετικές” εκπαιδευτικές θεωρίες. Ιδέες όπως βιωματική μάθηση, δημοκρατικά σχολεία, υπαίθρια εκπαίδευση, σύστημα Μοντεσσόρι αναλύθηκαν από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Καρύμπαλη Ιωάννη και τον κ. Γούργαρη Γεεώργιο με αμεσότητα και σαφήνεια στους μαθητές. Παρουσιάστηκε το σχολείο του Σάμερχιλ. Οι μαθητές για πρώτη φορά έμαθαν για ένα σχολείο διαφορετικό απ’ το δικό τους, σε συζήτηση αναφέρθηκαν τα υπέρ και τα κατά, πήραν θέση σχετικά με τις προτιμήσεις τους και στην συνέχεια παρακολούθησαν την ταινία “Summerhill” του 2008, του Jon East, BBC που παρουσιάζει αν και με φανταστικό πρόσωπα αληθινά γεγονότα.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρύμπαλης Ιωάννης, Γούργαρης Γεώργιος.
Ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα και για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Κάθε χρόνο το Σχολείο μας αξιοποιεί το θεσμό αυτό που προσπαθεί να δώσει στους μαθητές πολύτιμα στοιχεία που δεν άπτονται των «ξερών» γνώσεων που απαιτεί η ύλη, να τους προβληματίσει, να τους ευαισθητοποιήσει να τους ανοίξει τους ορίζοντες. Όλη αυτή η διαδικασία «πιάνει τόπο», γιατί όλοι οι μαθητές παρακολουθούν με «ευλάβεια», ρωτούν και δεν καταλαβαίνουν πότε περνάει η ώρα στο σχολείο, πράγμα που εμάς τους καθηγητές μας κάνει να χαμογελάμε ικανοποιημένοι και περήφανοι.
Ευχαριστούμε θερμά με τη σειρά που επισκέφτηκαν το σχολείο μας, την κ. Περπερίδη Μαρία Διατροφολόγο, την κ. Αρετή Μπαζάκα Ψυχολόγο, την κ, Μουλαρογιάννη Χριστίνα ιατρό της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου για την πολύτιμη συμβολή τους και για την καταδεκτικότητά τους να επισκεφθούν το Σχολείο μας, μετά από πρόσκλησή μας και να μας βοηθήσουν στη διεκπεραίωση της Θεματικής Εβδομάδας.
Το Σχολείο δεν είναι μόνο 6 ώρες. Είναι και βιωματική μάθηση, είναι και έκφραση απόψεων, είναι και χαλαρές στιγμές και, κυρίως, έχει ως κέντρο το μαθητή και τις ανάγκες του, προκειμένου όταν βγει στην κοινωνία να έχει πάρει ερεθίσματα και να είναι όσο το δυνατόν ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος ώστε ν΄αφήσει το στίγμα του ως Αυριανός Υπεύθυνος Πολίτης.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |