«ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ”
Ένα «θησαυροφυλάκιο» της Ορθοδοξίας
* Ευλόγησε την έκδοση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
* Στη συγγραφική ομάδα της νέας, σύγχρονης εγκυκλοπαίδειας ο θεολόγος καθηγητής του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Γαλαξιδίου Χάρης Ανδρεόπουλος!
Ως «θησαυροφυλάκιο γνώσεων» και «πνευματικό έργο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την «Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια», την έκδοση της οποίας ευλόγησε στο πλαίσιο μιας λαμπρής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (24/6/2011) το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συνεχάρη τον εκδοτικό οίκο «Στρατηγικές Εκδόσεις, Ιω. Φλώρος» (http://stratigikes.com/stratigikes/christian.html) που από μακρού χρόνου είχε συλλάβει την ιδέα της έκδοσης μιας πολύτομης εγκυκλοπαίδειας η οποία θα αφορούσε την Ορθοδοξία και την υλοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο με την έκδοση της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας (“Μ.Ο.Χ.Ε”).
Ο διευθυντής σύνταξης της Μ.Ο.Χ.Ε, καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης, προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε πως για τη νέα αυτή εγκυκλοπαίδεια ως στόχος τέθηκε να αποτυπώσει στο περιεχόμενό της τη σύγχρονη εκκλησιαστική κατάσταση της Ορθοδοξίας, κυρίως, όμως, να καταγράψει και να παρουσιάσει το απόσταγμα της νεώτερης Ορθόδοξης θεολογίας και την επιστημονική παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών καλύπτοντας τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού στο γνωσιολογικό αντικείμενο της Ορθοδοξίας. Απώτερος στόχος μας, επεσήμανε ο ομιλητής, είναι να καταστεί η εγκυκλοπαίδεια αυτή σημείο αναφοράς της ιστορίας, παλαιάς και σύγχρονης, της πνευματικότητας, της θεολογίας και της μακραίωνης εν γένει παραδόσεως της Ορθοδοξίας. Με επαινετικά λόγια για την έκδοση της Μ.Ο.Χ.Ε. μίλησαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος Βλάχος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Περγάμου και ακαδημαϊκός κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, οι ομότιμοι καθηγητές της Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών π. Κωνσταντίνος Μπέης και της Θεολογικής του ΑΠΘ κ. Νικ. Ζαχαρόπουλος και ο καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών κ. Γ. Φίλιας.
Την έκδοση επιβλέπει και συντονίζει Επιστημονική Επιτροπή την οποία συγκροτούν πανεπιστημιακοί καθηγητές εγνωσμένου κύρους, όπως οι κ.κ. Πέτρος Βασιλειάδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (διευθυντής σύνταξης), Νικ. Νικολαϊδης καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χρ. Οικονόμου καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σαββάτος Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης Μητροπολίτης Προύσης και αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Γαβριήλ Παπανικολάου πρωτοσύγκελλος – γενικός διευθυντής των υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το συντονισμό και επιμέλεια της έκδοσης έχει η κ. Λίτσα Χατζοπούλου, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας
Στη συγγραφική ομάδα μετέχει το σύνολο των μελών του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΔΕΠ) των δύο θεολογικών Σχολών (Αθηνών και Θεσσαλονίκης), θεολόγοι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας εκπαίδευσης με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές (μεταξύ των οποίων ο θεολόγος καθηγητής του Γυμνασίου μας και του Γενικού Λυκείου Γαλαξιδίου κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, Μ. Sc. Eκκλησιαστικής Ιστορίας, υπ. Δρ. ΑΠΘ) μαζί με ερευνητές άλλων κλάδων των ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και των ελληνόφωνων εκκλησιαστικών διοικήσεων με εγνωσμένη συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα.
Οι τομείς που καλύπτονται στα περιεχόμενα της Μ.Ο.Χ.Ε. είναι οι εξής: Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιστορία των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος και των λοιπών αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Ιστορία των Μητροπόλεων και Ιερών Μονών όλων των Ορθοδόξων χωρών και Ορθοδόξων ιεραποστολών, Παρουσίαση όλων των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, Βίοι αγίων και σύγχρονων γεροντικών μορφών, Βιογραφίες Ιεραρχών, Ηγουμένων και θεολόγων, Παρουσίαση του έργου των Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων, Εγκυκλοπαίδεια της Αγίας Γραφής, Ερμηνεία της λειτουργικής ζωής, Γενικά θρησκευτικά, ηθικά, κοινωνικά και διορθόδοξα και διαχριστιανικά θέματα, Ιστορία των εκκλησιαστικών τεχνών, Ποιμαντικά θέματα, Παρουσίαση της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής φιλολογίας, Παρουσίαση βασικών κειμένων της Νεοελληνικής Γραμματείας που αναφέρονται στην Εκκλησία, Παρουσίαση Ορθοδόξων εκδοτικών οίκων, εφημερίδων και περιοδικών, ελληνικών και ξένων και Οδηγός της Ορθοδοξίας στο διαδίκτυο.
Το 12τομο έργο περιλαμβάνει 6.600 σελίδες, 14.400 λήμματα, 6.600.000 λέξεις, 7.800 φωτογραφίες, αγιογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, χαλκογραφίες, γκραβούρες και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των τεσσάρων (4) πρώτων τόμων.
Η έκδοση της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ και έχει τις ευλογiες των Πατριαρχεiων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, της Αρχιεπισκοπής Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, Δυρραχίου & πάσης Αλβανίας.
Κάτω από : 2010-2011, Εκπαιδευτικοί, Θρησκεία & Έθνος
Αφήστε μια απάντηση