Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση βάσει ηλικίας σύμφωνα με το περιεχόμενό τους. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.
Σήμερα, εκατομμύρια παίκτες σε όλη την Ευρώπη απολαμβάνουν παιχνίδια υπολογιστή και βιντεοπαιχνίδια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 37% του πληθυσμού μεταξύ 16 και 49 ετών περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «ενεργούς παίκτες» (ο όρος περιγράφει άτομα που παίζουν αυτή τη στιγμή παιχνίδια σε κονσόλα, φορητή ή προσωπικού υπολογιστή). Συγκριτικά, στην Ισπανία και στη Φιλανδία το 28% του πληθυσμού μεταξύ 16 και 49 ορίζονται ως «ενεργοί παίκτες» [έκθεση Nielsen 2008]. Αν και τα περισσότερα παιχνίδια (49%) είναι κατάλληλα για παίκτες όλων των ηλικιών, υπάρχουν πολλά τα οποία ενδείκνυνται μόνο για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και εφήβους. Υπάρχουν ακόμη κάποια παιχνίδια (4%) τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για ενήλικες (ηλικίας άνω των 18 ετών).
Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για παίκτες που βρίσκονται πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Έτσι, ένα παιχνίδι PEGI 7 είναι κατάλληλο μόνο για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω, ενώ ένα παιχνίδι PEGI 18 είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαβάθμιση PEGI λαμβάνει υπ’ όψιν την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας του.
Το PEGI χρησιμοποιείται και είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται υπόδειγμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.
Οι επισημάνσεις PEGI εμφανίζονται στο εμπρός και στο πίσω μέρος της συσκευασίας προσδιορίζοντας ένα από τα ακόλουθα ηλικιακά επίπεδα: 3, 7, 12, 16 και 18. Προσφέρουν μια αξιόπιστη ένδειξη για την καταλληλότητα του περιεχομένου του παιχνιδιού όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων. Η ηλικιακή διαβάθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο δυσκολίας ή τις ικανότητες που απαιτούνται για ένα παιχνίδι.
Διαβάστε περισσότερα στην ελληνική ιστοσελίδα PEGI.
Κάτω από : Γονείς, Μαθητές, Πληροφορική-Επικοινωνίες | Με ετικέτα: Ψυχαγωγία
Αφήστε μια απάντηση