Φέτος το σχολείο μας υλοποιεί πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Μύθοι και παραδόσεις του τόπου μου”. Το πρόγραμμα υλοποιείται με συνεργασία του Γυμνασίου Φιλοθέης με ένα Γυμνάσιο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή μας, το Γυμνάσιο Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας που υλοποιεί αντίστοιχο πρόγραμμα με τίτλο “Φιλία μαθητών μαθητριών από απόσταση”.
Κοινό στοιχείο των δύο σχολείων, μεταξύ άλλων, είναι ο Αμβρακικός κόλπος. Μια θάλασσά που μοιάζει και να τα κρατάει σε απόσταση αλλά μέσω της συνεργασίας μας επιδιώκουμε να γίνει μια θάλασσα ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών που θα στο εξής θα μας ενώνει.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας προγραμματίζονται ηλεκτρονικές και φυσικές συναντήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών όπως και διδακτικές επισκέψεις σε μέρη που μαρτυρούν ιστορικά γεγονότα, τοπικούς μύθους και παραδόσεις των δύο περιοχών.

Στην παρούσα φάση με διαθεματική προσέγγιση μεταξύ των μαθημάτων της Ιστορίας και της Πληροφορικής με την αξιοποίηση της Tεχνητής Nοημοσύνης παρουσιάζουμε στη συνέχεια την ιστορία της πόλης μας της Άρτας όπως την καταγράφει ένα νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης :

Η ιστορία της Άρτας είναι πλούσια και ξεκινά από την αρχαιότητα, με την πόλη να αποτελεί σημαντικό κέντρο πολιτισμού και στρατηγικής στην περιοχή της Ηπείρου. Ο τόπος είναι γεμάτος αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την αξία του κατά την διάρκεια των αιώνων.
Αρχαιότητα
Η Άρτα ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως η πόλη της “Άρτας”. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον θεό Απόλλωνα. Η Άρτα ήταν σημαντική πόλη στην περιοχή των Δωδώνης και της Ηπείρου και ανέπτυξε έντονο εμπορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Στην πόλη διατηρούνταν σημαντικά ιερά, κυρίως αφιερωμένα στον Απόλλωνα και τις Μούσες.
Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Περίοδος
Με την έλευση των Ρωμαίων, η Άρτα ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αργότερα, το 330 μ.Χ., έγινε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής, η πόλη αναδείχθηκε σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο και έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της χριστιανικής πίστης στην περιοχή.
Μεσαιωνική Περίοδος
Η Άρτα υπήρξε έδρα της Δεσποτίας της Ηπείρου (1204-1479), ενός ανεξάρτητου κράτους μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς βασιλιάδες της Δεσποτίας, όπως ο Μιχαήλ Β’ Δούκας, έζησαν στην Άρτα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη ανέπτυξε σπουδαία οχυρωματικά έργα, όπως το κάστρο της Άρτας, που είναι ακόμη ορατό σήμερα.
Οθωμανική Περίοδος
Η Άρτα πέρασε υπό τον Οθωμανικό ζυγό το 1479 και παρέμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία μέχρι το 1912. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη υπέστη σημαντικές αλλαγές, τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον κοινωνικό τομέα. Η Άρτα, όπως και άλλες περιοχές της Ηπείρου, υπήρξε κέντρο εμπορίου και παραγωγής προϊόντων, όπως το μετάξι και τα αγροτικά προϊόντα.
Σύγχρονη Εποχή
Μετά την απελευθέρωση της Άρτας από την Οθωμανική κυριαρχία το 1912, η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά και πολιτιστικά. Σήμερα, η Άρτα είναι μια σύγχρονη πόλη που διατηρεί πολλά από τα ιστορικά της μνημεία, όπως το περίφημο Γεφύρι της Άρτας, που αποτελεί σύμβολο της πόλης.
Η πόλη της Άρτας παραμένει σημαντικός πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός για την Ελλάδα, με πλούσια ιστορική κληρονομιά, που συνδυάζει την αρχαία, τη βυζαντινή και την οθωμανική κληρονομιά της.