Απρ 14 2014

Δράσεις για την Παγκόσμια ημέρα του Έθνους των “Ρομά” – 8 Απριλίου



afisa_roma_8_4Η 8η Απριλίου αποτελεί μια μέρα αφύπνισης και διεκδικήσεων για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις: Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε σε ανάμνηση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Έθνους των Ρομά, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απο την διεθνή κοινότητα.
Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται απο των Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των “Σιγύνων”.  Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρόμ= “άντρας” ή “σύζυγος”) , γνωστή επίσης και ως τσιγγάνοι, Αθίγγανοι (= ανέγγιχτοι) ή γύφτοι (από την λέξη «Αιγύπτιος» καθώς και σε παλαιότερες εποχές πίστευαν ότι προέρχονται από την Αίγυπτο), είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή.

Οι Ρομά είναι ένα έθνος περίπου 15.000.000 ψυχών που ζούν χωρίς κρατική υπόσταση διασκορπισμένοι σε διάφορες χώρες του κόσμου. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ ακόμα και σήμερα υφίστανται συχνά ρατσιστική αντιμετώπιση και τα δικαιώματά τους καταπατούνται. Επιπλέον, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τους ζουν σε άθλιες συνθήκες που δεν δικαιολογούνται απλά και μόνο από την νομαδική ζωή που τους χαρακτηρίζει.

 Στην χώρα μας, η πολιτεία υπολογίζει τους Ρομά σε 120 – 150.000 άτομα, οι ίδιοι όμως ανεβάζουν τον αριθμό σε 500-600.000. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Ρομά ζει σε οικισμούς και  καταυλισμούς χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για την υγεία και την εκπαίδευση τους. Ένα μέρος από αυτούς ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, ενώ κάποιες από τις  προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την ομαλή και δημιουργική ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, ελάχιστα αποτελέσματα είχαν καθώς τα παιδιά των Ρομά που εντάσσονται στη δημόσια εκπαίδευση δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, απογοητεύονται και την εγκαταλείπουν, πολύ πριν ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εννιάχρονη φοίτηση. Σημαντικό ρόλο στη «σχολική αποτυχία» τους παίζει ο αναλφαβητισμός των γονέων που δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μορφωθούν, ο τρόπος αντιμετώπισής τους από το σχολικό περιβάλλον και βέβαια η έλλειψη σταθερής και μόνιμης κατοικίας. Παρόλο αυτά τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από διάφορους φορείς για την ομαλή προσαρμογή και ένταξη των παιδιών Ρομά στο σχολείο. Το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιεί το Πρόγραμμα ¨Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά”  υποστηρίζοντας τα παιδιά Ρομά με φροντιστηριακά τμήματα, Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών, ψυχοκοινωνική παρέμβαση, σχολές γονέων, παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, παροχή συμβουλευτικής, διοργάνωση εκδηλώσεων και επιμορφώσεων και επιμόρφωση καθηγητών και δασκάλων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα, στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους Ρομά και το ρατσισμό που πολλές φορές δέχονται:

  • Μαθητές Ρομά- τσιγγάνοι από το σχολείο μας τραγούδησαν ένα τσιγγάνικο τραγούδι – “Jastar amenge dou” (δείτε το παρακάτω Βίντεο).

–         Κιθάρα: Ράντεβ Άγγελος, Βαλεντίνος Γιοβάνης

–         Φωνή: Βαλάντης Αναστασίου, Χρυσοβαλάντης Καλατζής

–         Μετάφραση στίχων: Ανδρέας Αναστασίου

  • ΠροβDSC_0410λήθηκε επίσης η μικρού μήκους ταινία «Όλα άλλαξαν έτσι ξαφνικά». Η ταινία  υλοποιήθηκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας από το  Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών στα πλαίσια του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά». Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο μαθητής Βαλεντίνος Γιοβάνης, τη μουσική ο Άγγελος Ράντεβ και  ο Βαλεντίνος Γιοβάνης  με εμψυχωτή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής  Γεώργιο Τσάλλα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση