![](https://blogs.sch.gr/gymespch/files/2011/12/paidagogikos-logos-217x300.jpg)
Α ν α σ τ ά σ ι ο ς Ε. Π α ν τ α ζ ή ς
O Αναστάσιος Πανταζής του Ευαγγέλου και της Ελένης, το μικρασιατικό γένος Ανδρέου, κατάγεται από την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας και γεννήθηκε στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας στις 27 Μαρτίου 1966. Σπούδασε Παιδαγωγική στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπούδασε στην κατεύθυνση της «Ηθικής» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη κατόπιν γραπτών εξετάσεων, στις οποίες ήταν ο μόνος αριστεύσας.
Ως αριστούχος, επίσης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του τον Οκτώβριο του 2008, αφού εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία, με επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παναγιώτη Πανταζάκο, με θέμα «Ελευθερία και Αγωγή στον Αιμίλιο του J.J. Rousseau», εργασία που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση για την πρωτοτυπία και τη μεθοδικότητά της, ως σημαντική συμβολή στις ρουσσωικές σπουδές. Έπειτα από παρότρυνση του κ. Πανταζάκου, αμέσως μετά συνέχισε την έρευνα στο έργο του Rousseau σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής, επισήμως τον Απρίλιο του 2009. Το θέμα της διατριβής «Η έννοια της επιστροφής στη διδασκαλία του J.J. Rousseau» ήταν ιδέα του Τάσου, με την οποία συμφώνησε ο κ. Πανταζάκος, ο οποίος ορίστηκε Επιβλέπων Καθηγητής. Την ισχυρή τεκμηρίωση του θέματος από τον Τάσο υποστήριξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Καθηγητής κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, σημερινός Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ορίστηκε Μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της διατριβής, γεγονός το οποίο αποδέχτηκε ο Τάσος ως ιδιαίτερη τιμή. Ως τρίτο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ορίστηκε η κ. Λίζη Λασσιθιωτάκη, γεγονός που χαροποίησε τον Τάσο που εκτιμούσε την κ. Λασσιθιωτάκη ως διανοούμενη.
Η διδακτορική διατριβή, αν και ο Τάσος είχε προχωρήσει αρκετά γρήγορα στη μελέτη και κωδικοποίηση του υλικού, έμεινε ημιτελής και γίνεται τώρα προσπάθεια για συστηματοποίηση των σημειώσεών του. Η διπλωματική του εργασία είναι υπό έκδοση και είναι ευτύχημα το ότι υπάρχει ολοκληρωμένη, ώστε να είναι διαθέσιμο στην επιστημονική κοινότητα το σημαντικό ίχνος του Τάσου στις ρουσσωικές σπουδές.![](https://blogs.sch.gr/gymespch/files/2011/12/TASOSPANTAZHS-150x150.jpg)
![](https://blogs.sch.gr/gymespch/files/2011/12/TASOSPANTAZHS-150x150.jpg)
O Τάσος δίδαξε επί δεκαπέντε χρόνια ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και επί δύο χρόνια ως καθηγητής Νομικής και Πολιτικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η πρώτη χρονιά που δίδαξε ήταν στην «Τάξη Υποδοχής Ρωσοποντίων» του 18 ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών το 1991 και η τελευταία στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας το 2009, στοιχεία που δείχνουν το πάθος του για παιδαγωγική προσφορά στα πιο δύσκολα και απαιτητικά σχολεία. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν κυρίως στα σχολεία της αγαπημένης του πατρίδας, όπου ήταν μεγάλη η χαρά του κάθε φορά που είχε μαθητές παιδιά παιδικών φίλων, καταφάσκοντας την αίσθηση της κοινότητας, και αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τα παιδιά των μεταναστών, θεωρώντας οικεία σε αυτόν την προσφυγιά τους.
Ο Αναστάσιος Ευαγγέλου Πανταζής, το μικρασιατικό γένος Ανδρέου, επέστρεψε στην ποθεινήν πατρίδα, για να ξαναγίνει πάλιν πολίτης Παραδείσου, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2009, στο σπίτι του στη Νέα Αρτάκη, καπνίζοντας όρθιος το τελευταίο του τσιγάρο.
Απόσπασμα από το αφιέρωμα του Περιοδικού “Παιδαγωγικός λόγος” – τέυχος 1/2010, στον Aείμνηστο συνάδελφο και φίλο μας Τάσο Πανταζή.
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το αφιέρωμα εδώ (www.plogos.gr)
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.