Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

106 χρόνια πέρασαν από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν. Άλλοι έχασαν συγγενείς, αγαπημένους, φίλους, άλλοι έχασαν την ζωή τους. Όλα αυτά στο όνομα της επέκτασης και της επικράτησης.

Ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει καθιερωθεί, από το 1994, η 19η Μαΐου .

Το σχολείο μας τίμησε την ημέρα αυτή συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητα Καστοριάς, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.

Οι μαθητές του Λυκείου του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κατά τις τελευταίες ημέρες των μαθημάτων τους ένα αφιέρωμα και μια παρουσίαση που επιμελήθηκε η Φιλόλογος κ. Τρύφου. Μέσα από τις παρουσιάσεις αυτές οι μαθητές απέκτησαν βασικές γνώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό και έμαθαν ιστορικά γεγονότα που τους ήταν άγνωστα. Αρχικά, έγινε μια ιστορική ανασκόπηση ξεκινώντας από τα αρχαία ακόμα χρόνια, στη συνέχεια έγιναν αναφορές στη βυζαντινή περίοδο και τέλος, δόθηκε έμφαση στο κεντρικό θέμα, που δεν ήταν άλλο από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την ημέρα της 19ης Μαΐου μαθητές του Λυκείου συνοδέψαν  την σημαία και παραβρέθηκαν στην Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο πάρκο της Ολυμπιακής φλόγας. Έγινε κατάθεση στεφάνων επισήμων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας στη μνήμη όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των 353.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τα μαύρα εκείνα χρόνια της Γενοκτονίας και να πούμε με δυνατή φωνή ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Είναι χρέος μας να τη διατηρήσουμε την μνήμη τους για πάντα ζωντανή.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΖΙΛΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

20250519 1130451

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς