Υιοθεσία Βυζαντινού Μνημείου Καστοριάς

Κατά το τρέχον σχολικό έτος, ομάδα μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς «Υιοθεσία Βυζαντινού Μνημείου Καστοριάς» έχοντας την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους κας. Νένου Μαρίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές «υιοθέτησαν» το Μεταβυζαντινό Ναό της Παναγίας της Ελεούσας σημαντικό μέρος του οποίου βρίσκεται στον αύλειο χώρου του σχολείου μας. Οι μαθητές επισκέφτηκαν το ναό, κατέγραψαν τη σημερινή του κατάσταση και παρατήρησαν το τέμπλο του, τα περίτεχνα βημόθυρα και τις εικόνες. Διεξήγαγαν συνέντευξη με το φροντιστή του ναού κ. Κ. Μαλεγγάνο ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή όσα του μετέφερε η οικογένειά του για το ναό. Παράλληλα, συμμετείχαν εθελοντικά σε δράσεις καθαριότητας του ναού. Ο εξωραισμός της αυλής θα συνεχίσει να γίνεται όσο δυνατόν καλύτερα μπορούμε.

Το έργο μας όμως, δεν σταματάει εδώ. Υπάρχει και συνέχεια. Οι μαθητές προετοιμάζουν κι ένα σύντομο βίντεο για την ανάδειξη του Μεταβυζαντινού Ναού της Παναγίας της Ελεούσας το οποίο μπορεί να αποτελέσει για τους υπεύθυνους ένα κομμάτι στην διαφήμιση της Βυζαντινής μας πόλης.

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, οι μαθητές μας αποκόμισαν μόνο οφέλη από αυτό. 
• ήρθαν σε επαφή με ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους και απέκτησαν εμπειρίες για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό,
• ευαισθητοποιήθηκαν ως προς το σεβασμό και την προστασία των μνημείων της πόλης τους,
• καλλιέργησαν τις επικοινωνιακές και συνεργατικές τους δεξιότητες. 

Ευχαριστούμε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  κ. Καλλίνικο, τον ιερέα της ενορίας πατήρ Χρήστο και τον υπεύθυνο του προγράμματος πατήρ Στέφανο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ακούραστο γείτονα και φίλο μας κ. Κ. Μαλεγγάνο που ήταν πάντα δίπλα μας με υπομονή όλους αυτούς τους μήνες. 

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

350088980 808802144139931 6721929357820371184 n

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς