Η συγγραφέας Κλειώ Μουτιάδου – Τσαγγοπούλου στο σχολείο μας

Κατόπιν προσκλήσεως της ομάδας δράσης της “Φιλαναγνωσίας” του σχολείου μας, οργανώνοντας την πρώτη παρουσίαση , είχαμε την πολύ ωραία ευκαιρία να μας επισκεφθεί η συγγραφέας, κ. Κλειώ Μουτιάδου- Τσαγγοπούλου. Η κ. Κλειώ που τυγχάνει και Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών “η Κύζικος” Άργους Ορεστικού, μας παρουσίασε το ιστορικό μυθιστόρημά της, που έχει γράψει και εκδώσει με τίτλο “Σμαρώ η Κυζικηνή”, το οποίο δώρισε στην νέα μας βιβλιοθήκη.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαμε σ’ επαφή με την Μικρασιατική κουλτούρα και παράδοση, τόσο μέσα από την ίδια την ιστορία της Σμαρώς όσο και μέσα από το φωτογραφικό υλικό, που τόσο ζωντανά η κ. Κλειώ μας παρουσίασε . Ζωντανή ωστόσο μαρτυρία ήταν και τα τραγούδια που ακούσαμε και σιγοτραγουδήσαμε, καθώς και οι χοροί από την Κύζικο που χόρεψαν οι κυρίες του Συλλόγου, φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές της Μικρασιατικής αυτής περιοχής.

Πραγματικά μας εντυπωσίασαν χτυπώντας ρυθμικά τις ξύλινες κουτάλες στον Καρσιλαμά της Ιωνίας και μας ξεσήκωσαν να χορέψουμε μαζί τους τον Συρτό Καλαματιανό της Σμύρνης και το Πολίτικο βαλσάκι ” μενεξέδες και ζουμπούλια”.

Η εκδήλωση έκλεισε με το ενθύμιο δωράκι που παρέδωσε η μαθήτρια του Λυκείου στις εκλεκτές καλεσμένες μας: ένα πολύχρωμο βιβλιαράκι που φιλοτέχνησαν οι μαθητές με τις παραδοσιακές φορεσιές της Κυζίκου.

Η ομάδα της ” Φιλαναγνωσίας” με υπεύθυνη την Πληροφορικάριο του σχολείου μας, κ. Χριστίνα Νικολάου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την κ. Κλειώ Μουτιάδου, καθώς και της κυρίες του συλλόγου, κ.Αθηνά Καλύβα-Τουμανίδου, κ.Μελπομένη Μουζάκη και κ. Μαρία Καραμανίδου για την πολύ ομορφη εμπειρία που μας χάρισαν κι ευχόμαστε οι μαθητές μας πραγματικά ν’ αγαπήσουν την λογοτεχνία και ιδαιτέρως αυτήν που γίνεται αφορμή προκειμένου να έρθουμε σ’ επαφή με την ιστορία της πατρίδας μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ

 

IMG bfe777a2dfd86d64177edd2fd2ce125c V

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς