Επιμόρφωση από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας, έπειτα από τη λήξη του σχολικού ωραρίου, την κ. Μαρία Παπαλαμπροπούλου, Κοινωνική Λειτουργό, και την κ. Δήμητρα Σταύρακα, Κοινωνιολόγο του Κέντρου Συμβουλευτικής Καστοριάς με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την λειτουργία του κέντρου και την παροχή υπηρεσιών στις γυναίκες, θύματα βίας του νομού μας.
Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε θέματα έμφυλης ανισότητας και βίας εις βάρος των γυναικών και θηλυκοτήτων. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, έγινε σαφής ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν και λειτουργούν, δυστυχώς , ακόμη και σήμερα, τα έμφυλα στερεότυπα, τα οποία οδηγούν στην άσκηση βίας κατά των γυναικών. Στερεότυπα όπως “τα κορίτσια είναι πιο ντροπαλά από τα αγόρια”, “μια κοπέλα πρέπει να είναι θηλυκή και κομψή για να αρέσει στα αγόρια”, “οι άντρες είναι καλύτεροι οδηγοί”, “οι άντρες είναι καλύτεροι στην πολιτική”, “τα αγόρια δεν κλαίνε”, “τα κορίτσια πρέπει να είναι καλές νοικοκυρές” κ.ά. Είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες στερεότυπα που υποτιμούν τις γυναίκες και τον ρόλο τους στην κοινωνία. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να πασχίζουν καθημερινά για να αποδείξουν την αξία τους ενώ αυτή θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτη στο σχολείο, στην οικογένεια, στο επαγγελματικό της περιβάλλον και σε όλες τις κοινωνικές της συναναστροφές.
Όπως είπε η Nina Simone, “θα σας πω τι σημαίνει ελευθερία για ‘μένα: Κανένας φόβος”. Ελπίζουμε σε ένα μέλλον όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες από ταμπέλες και στερεότυπα, ελεύθερες από κάθε μορφή βίας και θα μπορούν να κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς φόβο.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ

332060181 523823566484361 4896210979484379979 n

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς