Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 οι 45 μαθητές και μαθήτριες των 2 περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Γαλαξίδι έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, μια αρχοντική πολιτεία που κάποτε πλούτισε από τους καραβοκύρηδες και σήμερα ανθεί χάρις στο τουρισμό, όπου παρακολούθησαν τα προγράμματα « Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά» και « Το Γαλαξίδι χθες και σήμερα», που υλοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Άμφισσας.
-
Αρχικά έγινε ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δούνε: Μία από τις σπουδαιότερες συλλογές οργάνων ναυσιπλοΐας: οκτάντες, εξάντες, χρονόμετρα, δρομόμετρα και άλλα όργανα που οι επιδέξιοι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν πριν από την εποχή του ραντάρ και των δορυφόρων. Έργα ζωγράφων των ξένων λιμανιών που παρήγαγαν τους έξοχους πίνακες των καραβιών αλλά και αυτά των Ελλήνων ζωγράφων. Ξυλόγλυπτες γυναικείες φιγούρες, τα πανέμορφα ακρόπρωρα ελληνικών καραβιών.
-
Έπειτα επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής όπου το 1911 ο Γαλαξιδιώτης καπετάνιος Ηλίας Σκούρτης, εξαιρετικός γνώστης αστρονομίας, σκάλισε στο μαρμάρινο δάπεδο της εκκλησίας έναν ζωδιακό κύκλο –ηλιοτρόπιο. Με τη βοήθεια μιας απλής τρύπας στην στέγη της εκκλησίας δημιουργήθηκε το ηλιακό ημερολόγιο. Στις 12 ακριβώς κάθε μέρα, μέσα από την ειδικά φτιαγμένη τρύπα στην οροφή του ναού, τρυπώνει μια αχτίνα του ήλιου και δείχνει ακριβώς την ημερομηνία, πάνω στον ζωδιακό κύκλο.
-
Αργότερα επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι κτισμένος στη θέση αρχαίου ιερού, πιθανόν του Απόλλωνα. Η εκκλησία εντυπωσιάζει με το μέγεθός της, ενώ άξιο προσοχής είναι το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο καμωμένο από χέρια ηπειρωτών μαστόρων.
-
Τέλος περιηγήθηκαν στο περιαστικό δάσος ένα μοναδικό σύνολο με ανθρωπογενή και φυσικά στοιχεία (άρκευθοι, φρύγανα, ήμερη βελανιδιά, πεύκα).
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.