Αρχική » 2018 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2018

European Radio Logo

Δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου – Για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο

Saferinternet banner

1) SaferInternet4Kids.gr – Υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

helpline banner

2) HelpLine.gr Συμβουλευτική γραμμή Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη και τηλεφωνικά στο 210-6007686)

safeline banner

3) SafeLine.gr – Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου.

Ιστορικό

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Δροσιάς Εύβοιας στο Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, οι 35 μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης , στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμμτος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Περιδιαβαίνοντας την καστροπολιτεία, ατενίζοντας τον Πορθμό του Ευρίπου», που υλοποιήθηκε τη τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο μας.

Στο χώρο του ΚΠΕ οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Το νερό- Η θάλασσα » και ενημερώθηκαν για την μόλυνση της θάλασσας , τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη θάλασσα καθώς και για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στον αιγιαλό, οι οποίες αλλοιώνουν το τοπίο.Στη συνέχεια  πραγματοποίησαν δραστηριότητες δίπλα στη θάλασσα στην περιοχή του Αλίμου, κοντά στο χώρο του παλιού αεροδρομίου και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Πλάκα

Την Δευτέρα 26/03/2018 ομάδα μαθητών/τριών της Α’ Τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Πλάκα. Το Μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965) η οποία μεγάλωσε στη Πλάκα. Το κτίριο είναι έργο του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος σημαντικός μελετητής της ελληνικής παράδοσης. Η εσωτερική του διακόσμηση έγινε από λαϊκούς τεχνίτες και είναι υψηλής αισθητικής.

Σήμερα ανήκει στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, που  δημιούργησε και λειτουργεί από το 1980 το  Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, που βασίζεται στην πλούσια λαογραφική συλλογή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, καθώς και σ’ ένα μέρος από τα αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά αντικείμενα που παραχώρησε με δανεισμό η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία. Σκοπός του Κέντρου είναι η διαφύλαξη και η συντήρηση της λαϊκής τέχνης, η έρευνα της ελληνικής παράδοσης, η γνωριμία με την ελληνική λαϊκή παράδοση και η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, αγροτικά εργαλεία, αργαλειούς, εικόνες και πίνακες ζωγραφικής της ίδιας της Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: http://www.cityofathens.gr/node/690https://www.archaiologia.gr/blog/photo/μουσείο-λαϊκής-τέχνης-και-παράδοσης/

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Οικία_Αγγελικής_Χατζημιχάλη

 

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Την Πέμπτη 22/3/2018 η Α΄τάξη  του σχολείου μας επισκέφτηκε -στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης -το νέο μουσείο της Θήβας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο από  ξεναγό και εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής .Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Συμμετοχή του Γυμνασίου Δροσιάς στο 4ο Πανελλήνιο Θεολογικό Μαθητικό Συνέδριο.

Στις 17 και 18 Μαρτίου 2018, το Γυμνάσιο Δροσιάς συμμετείχε με επιτυχία στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κατατέθηκαν και παρουσιάστηκαν εργασίες από τρεις ομάδες μαθητών της Γ’ Γυμνασίου. Η πρώτη ομάδα, με τις μαθήτριες Θεοδοσίου Αναστασία, Παπαευσταθίου Ιωάννα, Σκαρλή Διονυσία και το μαθητή Πιεράκο Ηρακλή, παρουσίασε την εργασία με τίτλο “Αιρέσεις”, η δεύτερη ομάδα με τις μαθήτριες Μπακαρού Ελένη, Μπουλούκου Κυριακή και Συμιακάκη Ρωσάννα, παρουσίασε την εργασία με τίτλο “Τα θαύματα της Παναγιάς” και η τρίτη ομάδα με τους μαθητές Φώτη Γεωργίου, Αποστόλη Κουρπαδάκη και Βαγγέλη Νεστορίδη, παρουσίασε την εργασία με τίτλο “Αρχιτεκτονική, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στα Λουκίσια Ευβοίας”. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία και η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα μέσω της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικής προσέγγισης, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα και με την θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής. Παράλληλα οι μαθητές, στον ελεύθερο χρόνο τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και αλλά μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Υπεύθυνοι συνοδοί καθηγητές: Αθηνά Μοσχάκη, Βούλα Παναγούλια.

Υπεύθυνη θεολόγος καθηγήτρια : Τσαρέ Κωνσταντία.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Τεχνολογίας (Utech Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου

Την Τρίτη 20/03/2018 15 μαθητές της Α’ Τάξης του Γυμνασίου Δροσιάς και 15 μαθητές της Α’ Τάξης  του Γυμνασίου Κανήθου, επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Τεχνολογίας (Utech Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς παρακολούθησαν το Εργαστήριο 1: Βγες από τον λαβύρινθο.  Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού. Οι συμμετέχοντες γίνονται για λίγο προγραμματιστές, μαθαίνουν την οπτική γλώσσα προγραμματισμού Google Blockly και καλούνται να επιλύσουν το εξής πρόβλημα: να βγάλουν, με την βοήθεια του κώδικα, ένα ρομποτικό όχημα από έναν λαβύρινθο. Αφού εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό στον υπολογιστή, δοκιμάζουν και εφαρμόζουν τον κώδικα που δημιούργησαν σε ένα αληθινό ρομποτικό όχημα.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Κανήθου παρακολούθησαν το Εργαστήριο 2: Σχεδιασμός και 3D PrintingΟι συμμετέχοντες μαθαίνουν τι σημαίνει design και πώς λειτουργεί ο κύκλος της σχεδίασης, από την ιδέα μέχρι την κατασκευή ενός αντικειμένου, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στη συνέχεια γίνονται οι ίδιοι designers και ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας σχεδιάζοντας το δικό τους προϊόν σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα.

Εθελοντική δράση

Στα πλαίσια του εθελοντισμού, την  Πέμπτη 8/3/2018, οι μαθητές – εθελοντές του Γυμνασίου Δροσιάς πραγματοποίησαν δενδροφύτευση σην περιοχή Βαλοπούλα.

Οι μαθητές με την υποστήριξη της Γεωπονικής υπηρεσίας του Δήμου Χαλκιδέων φύτευσαν δενδρύλλια σε επιλεγμένο χώρο.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Ν. Κίου

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας που υλοποιεί το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ …ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΑΛΛΗ ΧΑΡΙΖΕΙ» και αποτελείται από 30 μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν.Κίου.

Παρακολούθησε το πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ……ΣΩΣΕ ΤΗ ΓΗ» , έμαθε τα οφέλη της ανακύκλωσης ,αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την μη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης μέσα από βιωματικές δράσεις, κατανόησε τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν μια ομάδα προκειμένου να λειτουργεί σωστά για να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Αργότερα επισκέφθηκε μια πολύ καλά οργανωμένη μονάδα ανακύκλωσης αυτοκινήτων, όπου διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα πάνω σε ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο , τα οποία όμως αν αφεθούν ανεξέλεγκτα οπουδήποτε (π.χ σε ένα χωράφι ), δημιουργούν σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος .

Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Σαν σήμερα

14/10/1863: Ο σουηδός χημικός Aλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης.
Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση