Αρχική » 2017 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2017

European Radio Logo

Δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου – Για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο

Saferinternet banner

1) SaferInternet4Kids.gr – Υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

helpline banner

2) HelpLine.gr Συμβουλευτική γραμμή Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη και τηλεφωνικά στο 210-6007686)

safeline banner

3) SafeLine.gr – Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου.

Ιστορικό

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων – Φοίβου Ανωγειανάκη στην Πλάκα

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας ,το οποίο εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1991, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές της Γ γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής. Βασίζεται στη συλλογή από 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, καρπό 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Η έκθεση καλύπτει τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό το οποίο πάλλεται για να δώσει τον ήχο: α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα και δ) ιδιόφωνα. Η παρουσίαση γίνεται κατά οργανολογικούς τύπους. Σε κάθε προθήκη ένα ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα παρουσιάζει τον ήχο, τη μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται σ’ αυτήν.

Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.melt.gr/

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Την Τετάρτη 22/3/2017 οι τρεις τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν -στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης -το νέο μουσείο της Θήβας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο από δυο ξεναγούς και εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής .Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο και τις συλλογές του θα βρείτε στη διεύθυνση: https://www.mthv.gr/

Μουσείο-Θηβών-01Μουσείο-Θηβών-02

Οι RoboSharks στον τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπ/κής Ρομποτικής

Το Σάββατο 18/03/2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα “Γεώργιος Κασιμάτης” του ΟΑΚΑ, ο τελικός του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου με θέμα “Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μας, οι RoboSharks, κατάφεραν, στην πρώτη από τις δύο προσπάθειες που είχαν στη διάθεση τους, να συγκεντρώσουν 700/700 βαθμούς με χρόνο 1’ και 30’’ που τους έδωσε την 43η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 153 ομάδων.

Ολοκληρώθηκε έτσι με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος στο Γυμνάσιο Δροσιάς, τον Νοέμβριο. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές Αντώνη Κόκκα, Δημήτρη Ορφανό, Στάθη Χαλβατζή και Ασημίνα Γεωργατσώνα που στελέχωσαν τους RoboSharks και εκπροσώπησαν το σχολείο μας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία και στο Τελικό της Αθήνας.

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης & Τεχνολογίας – WRO Hellas και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την χορήγηση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego Mindstorms Basic Kit στο σχολείο μας, το Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Δ/θμιας Εκπ/σης Ν.Εύβοιας που στάθηκε αρωγός στην όλη προσπάθεια μας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον Σύλλογο Καθηγητών και τον Διευθυντή του Γυμνασίου Δροσιάς Εύβοιας για την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση τους καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των RoboSharks.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.wrohellas.gr

Για να δείτε τον Πίνακα με την Γενική Κατάταξη των ομάδων του Γυμνασίου πατήστε εδώ.

Για να δείτε την προσπάθεια των RoboSharks στον τελικό της Αθήνας πατήστε εδώ.

Θοδωρής Πάνος

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής & Προπονητής των RoboSharks

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της Γης

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Ερευνών και Τηλεσκόπισης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απένειμε έπαινο στο σχολείο μας για τη συμμετοχή του στη δράση  “Το Πείραμα του Ερατοσθένη – Μέτρηση της ακτίνας της Γης”.

Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου εκτέλεσαν, με μεγάλη επιτυχία, ένα από τα 10 πιο εντυπωσιακά πειράματα της Φυσικής στην αυλή του σχολείου μας. Με αφορμή την εαρινή ισημερία, ημέρα κατά την οποία οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν ακριβώς κατακόρυφα στον Ισημερινό όταν ο ήλιος μεσουρανεί (μεσημέρι), επανέλαβαν, με τη βοήθεια των καθηγητών Φυσικής και Μαθηματικών του σχολείου, το φημισμένο πείραμα του Ερατοσθένη. Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, περί το 240 π.Χ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από τον ξακουστό Έλληνα μαθηματικό – γεωγράφο – αστρονόμο Ερατοσθένη.

Όπως ο Ερατοσθένης, έτσι και οι μαθητές κατόρθωσαν να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης με θαυμαστή ακρίβεια (σφάλμα 0,09%), παίρνοντας μετρήσεις από τη σκιά διαφόρων αντικειμένων το μεσημέρι εκείνης της ημέρας.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων κοινοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Ερευνών και Τηλεσκόπισης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που συντόνιζε τα σχολεία της Ελλάδας που πήραν μέρος στο πείραμα.

Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από τα Ε.Κ.Φ.Ε.  με την υποστήριξη του Υ.Π.Π.Ε.Θ., του Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Π.ΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/

Οι RoboSharks στον τελικό!

Οι RoboSharks,  η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μας, προκρίθηκε στον τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα “Η Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/03/2017 στην Αθήνα. Στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία τη Κυριακή 12/03/2017 και αποτελούσε πρόκριμα για τον τελικό, η ομάδα μας συγκέντρωσε 600 βαθμούς  (με όριο για τον τελικό τους 500 βαθμούς) και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Οι RoboSharks είναι: Κόκκας Αντώνης (Β2), Ορφανός Δημήτρης (Α3), Χαλβατζής Στάθης (Β3) με αναπληρωματικό μέλος την Γεωργατσώνα Ασημίνα (Α1) και προπονητή τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Θοδωρή Πάνο.

Για να δείτε την προσπάθεια των RoboSharks που τους έδωσε την πρόκριση στο τελικό πατήστε εδώ.

IMG_20170312_101300 (Custom)-IIIMG_20170224_112946 (Custom)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών – Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας

Την Παρασκευή 17/2/2017 η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Δροσιάς Εύβοιας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (Ε.Ε.Σ) Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, στο «Σπίτι με τ’Αγάλματα». Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονούν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Δροσιάς Εύβοιας τη φετινή χρονιά, με τίτλο “Μην πληγώνετε το κάστρο”, με βασικό στόχο να γνωρίσουν την ιστορία της Εύβοιας μέσα από τα κάστρα και τους πύργους της.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα τη καστροπολιτεία της Χαλκίδας με πλούσιο φωτογραφικό/αρχειακό υλικό από το αρχείο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, που ετοίμασε και παρουσίασε ο κος Αριστείδης Αράπογλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Χαλκίδας. Ακολούθησε συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές/μαθήτριες να παρουσιάσουν τα θέματα με τα οποία ασχολούνται στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ξεκούρασης ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της επίσκεψης με βιωματικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που συντόνισε η εκπαιδευτικός και γραμματέας του Τοπικού Τμήματος Χαλκίδας της Ε.Ε.Σ. κ Άννα Τσιούπρου. Οι μαθητές/μαθήτριες χωρισμένες σε μικρές ομάδες μεταξύ άλλων μελέτησαν αποσπάσματα ιστορικών πηγών, δημιούργησαν αφίσες, έλυσαν σταυρόλεξα, έψαξαν τον κρυμμένο θησαυρό και κατέγραψαν τα συναισθήματα τους παρατηρώντας έργα τέχνης. Η βιωματική εμπειρία, η οποία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από κάθε ομάδα των εργασιών που δημιούργησε, προσέφερε στους μαθητές/μαθήτριες μας γνώση, προήγαγε την δημιουργικότητα τους και συγχρόνως τους διασκέδασε.

Ευχαριστήσαμε ολόψυχα τους δημιουργούς αυτής της όμορφης εμπειρίας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας μαζί τους για μία περιήγηση στα μνημεία της περιοχής του χαμένου κάστρου της Χαλκίδας.

Η παιδαγωγική ομάδα

Ντούνα Ελένη

Παναγούλια Σταυρούλα

Πάνος Θεόδωρος

ΕΕΣ-06 (Custom)ΕΕΣ-03 (Custom)ΕΕΣ-01 (Custom)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση