Στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας Β’ Γυμνασίου, παρασκευάσαμε, την «ψυχρή κρέμα»ώστε οι μαθητές του Β2 να έρθουν σε επαφή με την διαδικασία παρασκευής της, που είναι και το βασικό προϊόν της βιομηχανίας που επέλεξαν να μελετήσουν.
Σας παρουσιάζουμε μερικές πληροφορίες για το σκεύασμα, την συνταγή και την διαδικασία παρασκευής του.
Η συνταγή για την ενυδατική κρέμα με τριαντάφυλλο που ακολουθεί είναι η κρέμα του Έλληνα γιατρού Γαληνού, 2ος μ.Χ. αιώνας, όπως μας έχει μεταφερθεί από το μακρινό παρελθόν και είναι, όπως λέγεται, η πρώτη καλλυντική κρέμα με θεραπευτικές ιδιότητες που επινοήθηκε για να περιποιείται τα τραύματα των Μονομάχων. Η ψυχρή κρέμα του Γαληνού αρχικά έγινε με βάση το κερί μέλισσας, το ελαιόλαδο και το νερό που περιείχε ροδοπέταλα για απαλότητα και άρωμα.
Το όνομα «ψυχρή κρέμα» προέρχεται από το αίσθημα δροσιάς που αφήνει στο δέρμα κατά την εφαρμογή της.
Για την παρασκευή της ψυχρής κρέμας θα χρησιμοποιήσαμε:
1) 60γρ Κερί μέλισσας
2) 280γρ Αμυγδαλέλαιο
3) 62,5γρ Ελαιόλαδο
4) 2,5γρ Βορικό Νάτριο (Βόρακα)
5) 25ml Ροδόνερονα το ζεσταίνουμε μέχρι τους 70οC
Στο άλλο βάζουμε το αμυγδαλέλαιο, το ελαιόλαδο και το κερί της μέλισσας και το αφήνουμε να θερμανθεί μέχρι να λειώσει το κερί περίπου στους 70οC.
Όταν τα δύο μίγματα φτάσουν στην ίδια θερμοκρασία τότε αναμιγνύουμε τις 2 φάσεις ρίχνοντας το υδατικό διάλυμα στο ελαιώδες σιγά σιγά ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν το μίγμα μας φτάσει στους 45οC ρίχνουμε περίπου 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο.
6) 70mlΑπεσταγμένο ή Απιονισμένο νερό
8) 0,1ml Ροδέλαιο
Για την Παρασκευή θα χρειαστούμε δύο ανοξείδωτα σκεύη.
Στο ένα τοποθετούμε το νερό, το ροδόνερο και το βόρακα και αρχίζουμε
Όσο η κρέμα μας είναι ακόμα ρευστή την τοποθετούμε σε βαζάκια και την διατηρούμε για 3-4 μήνες.
Σημ: Η κρέμα μας δεν έχει συντηρητικά για αυτό δεν έχει και μεγάλη διάρκεια ζωής.