Αναλογικό πολύμετρο Honor TE-1330 (vintage)

Το Honor TE-1330 ήταν το πρώτο “σοβαρό” πολύμετρο και μάλιστα “Made in Japan” που βρέθηκε στα χέρια μου τέλη της δεκαετίας ’70 (ίσως αρχές ’80) και αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο για την εξερεύνηση και κατάκτηση του κόσμου των ηλεκτρονικών. Σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί “vintage”.

Ξαναβρέθηκε στα χέρια μου, ανασυρόμενο από μια γωνιά του εργαστηρίου όπου βρίσκονταν εγκαταλειμμένο χρόνια τώρα, με αφορμή το φρεσκάρισμα των όσων γνώριζα γύρω από τα αναλογικά πολύμετρα (με όργανο κινητού πηνίου) με σκοπό την σύγκρισή τους με νεώτερα ψηφιακά όργανα.
Αφού το ξανάπιασα στα χέρια μου, αποκαταστάθηκε όσο το δυνατόν στην αρχική του λειτουργική κατάσταση καθώς έφερε ορισμένα σημάδια πειραματισμών που του είχαν στοιχίσει δυο αντιστάσεις στην κλίμακα μέτρησης τάσης DC και μια αντίσταση στην κλίμακα μέτρησης ρεύματος (500mA DC).

Το κύκλωμά του είναι συναρμολογημένο απ’ ευθείας πάνω στον κεντρικό περιστροφικό μεταγωγικό διακόπτη επιλογής λειτουργίας και κλίμακας, χωρίς τη χρήση τυπωμένου κυκλώματος. Για τη στήριξη και σύνδεση των εξαρτημάτων χρησιμοποιείται και το ποτενσιόμετρο μηδενισμού της κλίμακας μέτρησης αντίστασης καθώς και οι ακροδέκτες του βασικού οργάνου κινητού πηνίου.


Έτσι από προσωπική περιέργεια και καθώς δεν βρήκα κάτι στο διαδίκτυο, κάθησα και “έβγαλα” το κυκλωματικό διάγραμμα του πολυμέτρου, αρχικά τοπολογικά και στη συνέχεια ως κανονικό ηλεκτρονικό σχέδιο.

  

Χρησιμοποιεί κλασσικό κύκλωμα μέτρησης, για την εποχή του.  Το βασικό όργανο κινητού πηνίου μετρήθηκε να έχει εσωτερική αντίσταση 2kΩ και  πλήρη απόκλιση κλίμακας (F.S.D.) 40μΑ. Στην θέση μέτρησης ρεύματος χρησιμοποιεί τοπολογία Ayrton shunt. Για τη μέτρηση AC χρησιμοποιεί δυο διόδους ανόρθωσης γερμανίου (Vf=0,31 και 0,36V) ενώ για την προστασία του κυρίως οργάνου κινητού πηνίου, δυο αντιπαράλληλες διόδους πυριτίου (Vf=0,59V) σε παράξενη συσκευασία. Οι δυο υψηλότερες κλίμακες τάσης μοιράζονται τον ίδιο διαιρέτη τάσης.

Έχει αντίσταση εισόδου, στη μέτρηση τάσης, 20kΩ/VDC και 10kΩ/VAC. Χωρίς να υφίσταται κανένα πληροφοριακό φυλλάδιο ή εγχειρίδιο, όργανα σαν και αυτό έχουν ακρίβεια 3% F.S.D. στο DC και 4% F.S.D. στο AC (F.S.D. = Full Scale Deviation).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γενικά στα αναλογικά όργανα, αυτό σημαίνει ότι με 3% ακρίβεια, στην κλίμακα π.χ. των 10V, μιά τάση πραγματικής τιμής 10V μπορεί να εμφανιστεί με τιμή από 9,7 έως 10,3 και αυτό είναι αποδεκτό. Η ανοχή ±0,3V παραμένει σε όλη την κλίμακα. Στην ίδια κλίμακα μια μπαταρία ΑΑ 1,5V μπορεί να μετρηθεί από 1,2 έως 1,8. Αυτό μεταφράζεται σε 0,3/1,5 = 20%, σφάλμα το οποίο είναι απαράδεκτο. Για την εισαγωγή μικρού σφάλματος στη μέτρηση, η τιμή του μετρούμενου μεγέθους θα πρέπει να είναι πέραν των 2/3 της κλίμακας μέτρησης, δηλαδή στο δεξιό 1/3 της πλήρους κλίμακας.

Στη μέτρηση αντίστασης τα πράγματα περιπλέκονται καθώς η κλίμακα δεν είναι γραμμική και η ακρίβεια δίνεται σε μοίρες τόξου περίπου 2,5-3° arc. Αυτό σημαίνει ότι στα αριστερά της κλίμακας αντιστάσεων η ανοχή είναι τεράστια.

 

Κατηγορίες: Mods/Repairs. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *