Φθηνά τροφοδοτικά (switching) για ταινίες LED. Οι “βρωμιάρηδες” των ραδιοσυχνοτήτων.

Στην προσπάθεια βελτίωσης του φωτισμού στο “ερασιτεχνικό” εργαστήριό μου, χρησιμοποίησα δυό σειρές από εύκαμπτη λεντοταινία (1+1m) με LEDs τύπου SMD 5050, για τον φωτισμό της επιφάνειας εργασίας του πάγκου.

Έτσι στήθηκε ένα αυτοσχέδιο φωτιστικό, αναρτημένο από την οροφή με διακοσμητικές αλυσίδες ώστε να φωτίζει κοντά στον χώρο εργασίας. Είχα προμηθευτεί από το ηλεκτρολογικό κατάστημα μαζί με τα άλλα υλικά (λεντοταινία, προφίλ αλουμινίου, διαφανές κάλυμμα, στηρίγματα) και ένα φθηνό τροφοδοτικό, 12V/3A τύπου switching, με τιμή μικρότερη των 10EUR.

Συνηθίζω, στο χώρο του εργαστηρίου (ένα ημιυπόγειο), να ακούω ραδιόφωνο το οποίο και ήταν σε λειτουργία κατά την ώρα της δοκιμής του φωτιστικού με το τροφοδοτικό.
Θέτοντας σε λειτουργία το τροφοδοτικό της λεντοταινίας, σταμάτησε να ακούγεται ο σταθμός που “έπαιζε” εκείνη την ώρα σαν να τον σκέπασε το φέρον ενός ισχυρότερου σταθμού. Θέτω εκτός λειτουργίας το τροφοδοτικό και ο σταθμός επανέρχεται.

Ο ραδιοφωνικός δέκτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός μέτρου από το τροφοδοτικό της δοκιμής. Κάτω από αυτόν στέκει ο αναλυτής φάσματος για τις ραδιοερασιτεχνικές μετρήσεις. Κουμπώνω στην είσοδό του μια κεραία-ιδιοκατασκευή για τα 2m (σύρμα 49,5 εκ. προσαρμοσμένο σε συνδετήρα BNC) και κάνω μια σάρωση μέχρι τον 1,5GHz με το τροφοδοτικό εκτός λειτουργίας και σε λειτουργία. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Η ζώνη των VHF γεμίζει με ισχυρά παράσιτα από τη λειτουργία του τροφοδοτικού στη συγκεκριμένη απόσταση τουλάχιστον.

Όπως φαίνεται από την οθόνη του αναλυτή, “θύματα” των παρασίτων του τροφοδοτικού, η ραδιοερασιτεχνική μπάντα των 4m, των 2m, η περιοχή ραδιοφωνίας FM, η αεροπορική μπάντα πιο πάνω απ’ αυτήν και οι ναυτικές συχνότητες και συχνότητες υπηρεσιών στα VHF, με το σήμα παρεμβολής να φτάνει 5-8dBm πιο πάνω από το ωφέλιμο σήμα και να το υπερκαλύπτει.
Με την πρώτη ευκαιρία απομένει να διερευνηθεί πιο συστηματικά η συμπεριφορά διαφόρων τροφοδοτικών switching ως προς τον θόρυβο ραδιοσυχότητας (RF) που παράγουν.

Κατηγορίες: HAM RADIO. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *