Εθισμός στο διαδίκτυο και διαδικτυακά παιχνίδια.

ethismos

 

Τί είναι;

Είναι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου που παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Συμπτώματα:

Αρχικά επηρεάζεται η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία του ατόμου. Κλείνεται στον εαυτό του, γίνεται μοναχικό και νιώθει καλά μόνο όταν βρίσκεται στα αγαπημένα του διαδικτυακά μέρη. Παραμελεί και απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους και  έχει μειωμένη σχολική επίδοση. Νιώθει Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα,  όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση. Συγχρόνως έχει αισθήματα ενοχής και προσπαθεί με ψέμματα στην οικογένεια και στους άλλους να αποκρύψει την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο. Τέλος μπορούν να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ξηροφθαλμία, ημικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι, προβλήματα και πόνοι στη μέση, παραμέληση προσωπικής υγιεινής, διαταραχές στον ύπνο και άλλα.

ethismos internet

Συμβουλές προς μαθητές-εφήβους

Το Διαδίκτυο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορούν να αποτελούν απεριόριστες πηγές διασκέδασης, επικοινωνίας και χαράς. Όμως η κατάχρηση και η υπερβολική ενασχόληση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Γι αυτό πρέπει να βάλουμε τα απαραίτητα όρια και να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες, να αναζητήσουμε βοήθεια, εάν χρειαστεί, να ενημερώσουμε τους φίλους μας εάν δεν βάζουν όρια ή χρειάζονται βοήθεια και να μην παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας προς χάρη του Διαδικτύου. Συγχρόνως πρέπει να ξέρουμε  ότι εάν το πρόβλημα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί και όταν παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια μετά την επιστροφή μας από το σχολείο, η απόδοσή μας στις άλλες δραστηριότητες (διάβασμα, αθλητισμός κλπ) είναι σαφώς περιορισμένη.

 

 

Σχετικά με ΡΕΝΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διδάσκω Μαθηματικά στο Γενικό Λύκειο Κρεμαστής Ρόδου. Είμαι διορισμένος στη δημόσια εκπαίδευση από το 2004 μετά από την επιτυχία μου στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΡΕΝΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *