ΜΑΘΕ ,ΔΡΑΣΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ
Οι μαθητές της Τ.Ε σε συνέχεια του εκπαιδευτικού τους προγράμματος για τη ΘΑΛΑΣΣΑ , ασχολήθηκαν με τα θαλάσσια ζώα προς εξαφάνιση και τους τρόπους που κι εκείνοι με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην προστασία τους.
Έκαναν μια έρευνα στον υπολογιστή για το θέμα τους , είδαν σχετικά βίντεο από το blog του σχολείου( κλικ εδώ κι εδώ), διάβασαν βιβλία , έγραψαν τις σκέψεις τους , ζωγράφισαν και στο τέλος δημιούργησαν ένα θαλάσσιο ταμπλό για να παρουσιάσουν και στους συμμαθητές τους την έρευνα τους και να τους στείλουν το οικολογικό τους μήνυμα!
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Μεσογειακή φώκια
Γνωστή σαν μονάχους μονάχους η μεσογειακή φώκια εξαφανίζεται καθημερινά απο την ασυδοσία και την αλλαζονεία των ανθρώπων… Η σχέση μας με τη Φύση δεν αφορά ένα ή περισσότερα ζωικά είδη, αλλά το μέλλον του Ανθρώπου και του Πλανήτη .
Το βίντεο αυτό παράχθηκε στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας “Θάλασσα”, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού για την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα από το βίντεο αυτό θα γνωρίσετε τη μεσογειακή φώκια, ένα από τα 9 θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στη χώρα μας!
H MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη & Προστασία της Μεσογειακής φώκιας και το WWF Ελλάς υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε: Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική εκστρατεία για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα”, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.
H “Θάλασσα” χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στο χρηματοδοτικό εργαλείο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, LIFE Information & Communication.
Κύριος στόχος του προγράμματος “Θάλασσα” είναι η αντιμετώπιση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο αφορά στη διατήρηση όλων των σπάνιων και απειλούμενων θαλάσσιων θηλαστικών που φιλοξενούνται στα ελληνικά νερά. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα “Θάλασσα” στοχεύει να καθιερώσει στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας την ανάγκη για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, παρουσιάζοντας τη σπουδαιότητα της ύπαρξής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.
CARETTA CARETTA
H θαλάσσια χελώνα Καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη
πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής
στoν ιστορία του πλανήτη μας.
Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα.
Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια,
η Καρέτα – καρέτα απειλείται με εξαφάνιση.
Ο κύκλος της ζωής της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, για τη διαιώνισή της,
αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος.
Ξεκινά με την ωοτοκία (επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες,
για να εναποθέσουν τα αβγά τους) και την εκκόλαψη που διαρκεί δύο μήνες και οι νεοσσοί,
περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν 17 γραμμάρια.
Μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα.
Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια
να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα.
Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς φυσικούς εχθρούς
αλλά και όχι μόνο.
Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη
που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.
Αφήστε μια απάντηση