greenstep's blog

Άφησε το οικολογικό σου αποτύπωμα…

Αρχεία για 27 Απριλίου 2013


Ο Ήλιος ξέρει…να ψήνει,τέλεια και ανέξοδα!

Μαγειρεύοντας με τον ήλιο

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια σε κατασκευές χαμηλού κόστους για να μαγειρέψετε τα φαγητά σας;
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εφευρετικότητα και μερικά απλά υλικά.
Ο τρόπος λειτουργίας όλων των τύπων ηλιακών φούρνων είναι απλός.
Οι ακτίνες του φωτοδότη Ήλιου συγκεντρώνονται με…..

 τη βοήθεια ανακλαστήρων και θερμαίνουν το σκεύος που περιέχει το φαγητό, ενώ ένα γυάλινο (ή πλαστικό) καπάκι που σφραγίζεται καλά φροντίζει να μη χάνονται η ζέστη και οι υδρατμοί.

Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, η θερμοκρασία του φούρνου ξεπερνά συνήθως τους 150 β. Κελσίου, αν και οι 90 β. είναι ήδη αρκετοί για το μαγείρεμα.
Ολες οι συνταγές που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία στον ηλεκτρικό φούρνο εκτελούνται χωρίς πρόβλημα και στον ηλιακό, χρειάζονται όμως περίπου τον διπλάσιο χρόνο.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορούμε να μαγειρεύουμε ηλιακά ακόμη και τον χειμώνα, καθώς 20′ ηλιοφάνειας ανά ώρα είναι αρκετά για να διατηρηθεί η απαραίτητη θερμοκρασία, ενώ ακόμη και αν ξεχάσουμε να βγάλουμε το φαγητό, αυτό σιγοβράζει στους ατμούς του και δεν καίγεται ποτέ.
Ένα ενδιαφέρον εγχειρίδιο (στην αγγλική βέβαια) για να

φτιάξετε το δικό σας ηλιακό φούρνο από cob θα βρείτε εδώ.

 

 

Το ρεύμα της ηλ. κουζίνας είναι στατιστικά η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος στα σπίτια μας. Μόνο το μεσαίο μάτι καταναλώνει απο 600W ως 800W και το μεγάλο από 1200W ως 1400W, ενώ όλα τα φώτα του σπιτιού μαζί δεν είναι πάνω από 500W.

Φανταστείτε την οικονομία που θα κάναμε αν χρησιμοπούσαμε εναλλακτικές μορφές μαγειρέματος καθαρές για το περιβάλλον, αλλά και σε περίπτωση που μείνουμε από ρεύμα ή μήπως και σε κατάσταση πολέμου όπου δε θα λειτουργεί τίποτα.

Κι όμως ο ήλιος μπορεί να μας μαγειρέψει με τις ακτίνες του μέχρι και πάνω απο τους 250 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα και σε ένα χαρτόκουτο πίτσας(ναι ναι, καλά διαβάσατε) λίγο πάνω από τους 100 βαθμούς. (Σημείο βρασμού του νερού : 100 Κελσίου)

Οι κατασκευές είναι πολύ απλές και πολυ φτηνές με υλικά όπως καθρέφτες, αλουμινόχαρτα, χαρτόκουτα και κουτιά ξύλου που τα καπακόνουμε με τζάμια ή νάυλον μεμβράνες και σακούλες μαγειρέματος. Υπάρχουν επίσης και πιο άμεσοι κι εύκολοι τρόποι με καθρέφτες ή αλουμινόχαρτα που ανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πάνω σε ένα μαύρο κλειστού τύπου (όπως γάστρα, μαύρο τηγάνι με καπάκι κ.α.). Όσο περισσότερη είναι η ανακλόμενη ακτινοβολία (δλδ μεγαλύτεροι καθρέφτες ή επιφάνειες με αλουμινόχαρτο) γύρω απο το σκεύος μας, τόσο περισσότερη ενέργεια συγκεντρώνουμε πάνω σε αυτό, άρα επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Οι καθρέφτες ανακλούν σχεδόν το 100% των ακτίνων ενώ το αλουμινόχαρτο αρκετά λιγότερο.

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο καλές κατασκευές που πάλι είναι φθηνές αλλά θέλουν και πιο πολύ δουλειά (βλ. στο τέλος).

Τέλος ένας μεγενθυτικός φακός να εστιάζει την ακτινοβολία σε ένα σημείο του μαύρου σκεύους (όπως παίζαμε μικροί καίγοντας χόρτα ξερά και ξυλαράκια) θα βάλλει τουρμπίνες στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Πιό κάτω θα δώσουμε όλες τις μορφές ηλιακών φούρνων που υπάρχουν σήμερα στο ίντερνετ και πιο πολύ στο γιουτιούμπ αλλά βρήκαμε και έτοιμους τέτοιους φούρνους που υπάρχουν στο εγχώριο εμπόριο με συνδέσμους που θα πρέπει να τα δείτε. Οι καιροί είναι περίεργοι.

Η όλη φιλοσοφία: Η ηλιακή ενέργεια hv που μεταφέρεται μεσω των ακτίνων του ήλιου, δεν είναι άλλο από φωτεινά κύματα που μεταφέρουν εκτός από το φώς και θερμική ενέργεια, Calories.  Για να πάρουμε αυτή τη θερμική ενέργεια θέλουμε ένα φίλτρο να την ρουφήξει και αυτό είναι το μαύρο χρώμα. Ακόμα και αν βάψουμε μαύρο ενα σκεύος μας κάνει ακριβώς το ίδιο.(Με ΜΗ τοξικά χρώματα σε υψηλές θερμοκρασίες). Όσο πιο καλή μεταφορά θερμότητας έχει το υλικό μας που ζεσταίνουμε (θερμικά αγώγιμο) τόσο πιο πολύ θερμική ενέργεια (θερμότητα) θα μεταφέρει στο φαγητό μας. Νο 1: σκεύη αλουμινίου, Νο 2: χάλκινα, Νο 3: κράματα σιδήρου, λαμαρίνες (τα πιο πολλά σκεύη σήμερα), όλα σε μαύρο χρώμα.

Επειδή η θερμότητα έχει την φυσική τάση να πηγαίνει από το πιο θερμό στο πιό ψυχρό αν το σκεύος μας το αφίσουμε μόνο του χωρίς κάλυψη, η μεγαλύτερη θερμότητα από αυτό θα διοχετεύεται στο περιβάλλον και όχι εσωτερικά που είναι το φαγητό μας. Δηλαδή θέλουμε Μόνωση από υλικά που είναι κακοί αγωγοί θερμότητας (θερμικά μη αγώγιμα), όπως χαρτόνια, ξύλο, πλαστικά, ακόμα και ναύλον σακούλες μαγειρέματος που αντέχουν στους 300 βαθμούς αλλά και νάυλον μεμβράνες. Έτσι η θερμότητα θα μένει μέσα σε αυτόν το μονωμένο χώρο (χαρτόκουτο, σακούλα) και θα αυξάνεται.

Ο προσανατολισμός είναι γενικά να κοιτάει πρός το νότο αλλά το καλύτερο είναι ευθυγραμμίσουμε τις σκιές που θα μας κάνει η κατασκευή μας απέναντι στον ήλιο. (Η θέση του ήλιου αλλάζει περίπου κάθε είκοσι λεπτά).

Οι κατηγορίες ηλιακών φούρνων είναι δύο..

Πρώτη κατηγορία: Με άμεση ανάκλαση των ηλιακών ακτίνων από τον ήλιο με κυρτό παραβολικό κάτοπτρο ή 2-3-4 καθρέφτες υπό γωνία και κάθετα μεταξύ τους ή επιφάνειες με αλουμινόχαρτο πάνω σε μαύρο σκεύος που είναι μέσα σε διαφανή μόνωση για να περνάνε οι ηλιακτίνες (γυάλινο πυρέξ, σακούλα μαγειρέματος ή νάυλον μεμβρανη). Πυρέξ τυλιγμένο με μεμβράνη είναι το καλύτερο γιατί είναι πιο διαφανές και περνάει περισσότερη ηλιακή ενέργεια για να καταλήξει στο μαύρο σκεύος που είναι μέσα. Όσο πιο διαφανές είναι τόσο περισσότερη ηλιακή ενέργεια περνάει. σ.σ. Καλό είναι για περισσότερη μόνωση να τοποθετήσουμε νάυλον μεμβράνη στο χείλος του πυρέξ όπου έφαρμόζεται το καπάκι του.

Ένας τρόπος να κατασκευάσουμε ένα παραβολικό ανακλαστήρα είναι να κολλήσουμε μικρά κομμάτια καθρέφτη σε ένα δορυφορικό πιάτο τηλεόρασης ή να κατασκευάσουμε ένα από χαρτόνι και να του κολλήσουμε αλουμινόχαρτο.

Ο ευκολότερος και φθηνός ανακλαστήρας ειναι να ντύσουμε εσωτερικά (στην κυρτή πλευρά) μία ομπρέλα με αλουμινόχαρτο και να στηρίξουμε πάνω στον άξονα της (χειρολαβή) το σκεύος μας έστω και αν αυτο κάθεται σε ένα σκαμπό. Ο άξονάς της να κοιτάει προς τον ήλιο.

Ακόμα και ένα αντιηλιακό πάνελ που χρησιμοποιούμε στα παρμπριζ των αυτοκινήτων μας κάνει, αρκεί να το στερεώσουμε σαν ανοιγμένο χωνί που κοιτάει στον ήλιο, γύρω-γύρω από το σκεύος μας. Προσοχή θέλει να μην το ξεχάσουμε εκτεθιμένο στον ήλιο γιατί μπορεί να ανάψει φωτιά σε αντικείμενα που εστιάζει την αντανάκλαση του ή να βάλει φωτιά σε δέντρα.

Σε όλες τις πιό πάνω περιπτώσεις ένας μεγενθυτικός φακός στηριγμένος στην κατάλληλη απόσταση απο το σκεύος μας πάνω απο την μεμβράνη ή το πυρέξ στην πλευρά του ήλιου και απέναντι απο τον ανακλαστηρα θα ανεβάσει πολυ περισσότερο τη θερμοκρασία, τόσο που ο ανακλαστήρας δεν χρειάζεται ή γίνεται βοηθητικός (όσο περισσότερη ανάκλαση έχουμε τόσο και περισσότερη ενέργεια/θερμοκρασία). Γιατί όχι και δύο μεγ/κοί φακοί!

Δεύτερη κατηγορία: Με ανάκλαση των ηλιακών ακτίνων μέσα σε κουτιά από χαρτόνι ή ξύλο με καθρέφτες που βρίσκονται γύρω-γύρω στο πάνω μέρος του κουτιού. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο κουτιά το ένα μέσα στο άλλο (με μικρή διαφορά ύψους) που τα καπακώνουμε το κάθε ένα ξεχωριστά με γυαλί ή διάφανες μεμβράνες, έτσι ώστε το εξωτερικό κουτί να λειτουργεί ως μόνωση που βοηθάει το μέσα κουτί που τοποθετούμε το σκεύος μας για να ανεβάσει θερμοκρασία.

Μερικές φωτογραφίες…

Το μέσα κουτί το βάφουμε μαύρο στο εσωτερικό του για να φιλτράρει τη θερμότητα αλλά και το σκεύος πρέπει να είναι  μαύρο.

Οι καθρέφτες (ή ανακλαστήρες από αλουμινόχαρτο) τοποθετούνται γύρω-γύρω στο πάνω μέρος του κουτιού υπό γωνίες τέτοιες ώστε να ανακλούν τον ήλιο μέσα στο μικρό κουτί που είναι το σκεύος μας. Μαύρη μεταλική λαμαρίνα στον πάτο αλλά και στα πλευρικά του μικρού κουτιού θα ανεβάσουν την θερμοκρασία πολύ περισσότερο (ακόμα και σκέτα κομμάτια σίδερου ή άλλα μέταλλα βαμμένα μαύρα θα βοηθήσουν). Η μόνωση θα γίνει ακόμα πιο αποδοτική αν γεμίσουμε τον χώρο μεταξύ των δύο κουτιών με χαρτιά/χαρτόνια ή ακόμα καλύτερα με μονωτικά υλικά οικοδομής και σωληνώσεων για υψηλές θερμοκρασίες ή  και να καλύψουμε τις επιφάνειες έξω από το χώρο μαγειρέματος με νάυλον μεμβράνες (δλδ. το εξωτερικό του μέσα κουτιού και τις δύο πλευρές του εξωτερικού κουτιού).

Ένας μεγενθυτικός φακός πάλι θα αποδόσει μεγαλύτερες θερμοκρασίες τοποθετούμενος εξωτερικά στο πάνω γυάλινο καπάκι έτσι ώστε να εστιάζει τις ηλιακτίνες κατευθείαν πάνω στο σκεύος μας. Γιατί όχι και δύο μεγ/κοί φακοί!Σε αυτή την περίπτωση φούρνου καλό θα είναι (όχι απαραίτητο) να τοποθετήσουμε εσωτερικά στο χώρο μαγειρέματος δίπλα από το σκεύος μας πυρότουβλα βαμμένα μαύρα ώστε να βοηθήσουνε τη θερμοκρασία να ανέβει γρήγορα στην περίπτωση που ανοίξουμε το καπάκι για να δούμε ή να γυρίσουμε το φαγητό μας. Θα λειτουργήσει δηλαδή σαν αποθήκη θερμότητας και δεν θα περιμένουμε άλλη μισή ώρα για να ξανανεβάσει θερμοκρασία ο φούρνος μας. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν καλύψουμε και τον πάτο του εσωτερικού κουτιού μας με πυρότουβλα και από πάνω βάλλουμε λαμαρίνα μαύρη να λειτουργεί ως πάτος για για το σκεύος μας. Επίσης με αυτόν τόν τον τρόπο κατασκευής μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα φούρνο και με κουτιά πίτσας.
Δείτε ένα βίντεο
.

 

Ο αποδοτικότερος ηλιακός φούρνος: Συνδυάζει την κατασκευή του ηλιακού με αυτή του ξυλόφουρνου. Δηλαδή είναι χτιστός φούρνος με πυρότουβλα και λάσπη με άμμο από την εξωτερική του πλευρά ενώ το σχήμα του είναι παραλληλόγραμμο με κλίση στην πάνω πλευρά που είναι το τζάμι μας τέτοια ώστε να κοιτάει τον ήλιο στις 12 η ώρα. Από την μεριά της άμμου καλύπτεται με διπλά χοντρά φύλλα ξύλου και μονωτικό υλικό ανάμεσα μαζί με φύλλα από χαρτόνι, ενώ πλαστικοποιούμε την εξωτερική πλευρά με ειδικό ρευστό πλαστικό όπως τα πλαστικά χρώματα για τοίχους για ακόμα καλύτερη μόνωση αλλά και προστασία από τη βροχή, ενώ από την εσωτερική του πλευρά που είναι τα πυρότουβλα εφαρμόζουμε μαύρες λαμαρίνες έτσι ώστε να σχηματίζουν το κουτί που θα βάζουμε μέσα το σκεύος μας. Στην πίσω εσωτερική του πλευρά που πέφτει και ο περισσότερος ήλιος εφαρμόζουμε απο άκρη σε άκρη κάπου στο μέσο ύψος μαύρες ψύκτρες από υπολογιστή ή άλλα αλουμινένια μαύρα κυματοειδή κομμάτια(κομμένα κουτάκια αναψυκτικού) έτσι ώστε να εστιάσουμε πάνω σε αυτά τις ακτίνες από τους μεγενθυτικούς φακούς που θα εφαρμόσουμε στην εξωτερική πλευρά του τζαμιού. Επειδή ο φούρνος είναι χτιστός και δεν γυρίζει, εξωτερικά έχει καθρέφτες μεταβαλλόμενης γωνίας που ανακλούν το φώς του ήλιου μέσα στο μεταλικό κουτί ανάλογα με τη θέση του ήλιου.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του οι θερμοκρασίες που μπορεί να αναπτύξει φτάνουν τους 500 βαθμούς δηλαδή διπλάσιο από το μέγιστο μιας ηλεκτρικής κουζίνας και σίγουρα τα πυρότουβλα πίσω από τη λαμαρίνα θα μας δίνουν θερμότητα για ώρες μετά την δύση του ήλιου. Αν αυτό σας φάνηκε πολύ, καλό είναι, σε περίπτωση που σφίξουν τα πράγματα να έχετε μια ομπρέλα λίγο αλουμινόχαρτο και κόλα, γιατί όπως είπαμε… ο ήλιος ξέρει.

 

  • Δείτε εδώ τον ηλιακό φούρνο που έφτιαξαν οι μαθητές της Χιλλ

 

Το ψωμί μας ζεστάθηκε με τον ηλιακό φούρνο !


Τοποθετήσαμε τους ηλιακούς μας φούρνους στο παράθυρο για μια ώρα

Υλικά για το πείραμα

1 άδειο κουτί πίτσας ή γλυκών
μαύρο χαρτόνι
μεμβράνη κουζίνας ή ζελατίνα
αλουμινόχαρτο ή καθρέφτης
σύρμα ή ξυλάκια από σουβλάκι
ψαλίδι ή κοπίδι
κόλλα
σελοτέιπ

Βήματα

1. Τοποθετούμε μαύρο χαρτόνι στο εσωτερικό του κουτιού μας. Το μαύρο χρώμα απορροφά την  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του Ήλιου και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του.
2. Κόβουμε όπως στη φωτογραφία το πάνω μέρος του χαρτονιού για να κάνουμε μία πόρτα στο φουρνάκι μας.

Κόβουμε με κοπίδι ένα τετράγωνο παράθυρο ώστε να φτιάξουμε τον ανακλαστήρια

3. Τοποθετούμε μεμβράνη κουζίνας στο ανοιχτό μέρος του κουτιού ώστε να γίνει ένα μικρό θερμοκήπιο στο εσωτερικό και να παγιδεύσουμε τη θερμότητα .
4. Για να ανακλαστεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του Ήλιου , χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο που λειτουργεί ως ανακλαστήρας. Το τοποθετούμε στο εσωτερικό του παραθύρου από την μέσα πλευρά.

Το παράθυρο στηρίζεται με σύρμα ή ξυλάκι από σουβλάκι

5. Χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι σύρμα για να ρυθμίζουμε το ύψος του παραθύρου έτσι ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να ανακλάται και να την κατευθύνουμε στο εσωτερικό του φούρνου μας.
6. Τοποθετούμε τον φούρνο μας στον ήλιο για τουλάχιστον μία ώρα. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε έτσι την κατασκευή μας ώστε το αλουμινόχαρτο να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να την οδηγεί στο εσωτερικό του φούρνου.

και λίγη περισσότερη φυσική . . .

Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι περίπου 70 βαθμοί Κελσίου γιατί εγκλωβίζεται η θερμότητα στο εσωτερικό του φούρνου μας και έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το σύστημά μας είναι σαν ένα μικρό θερμοκήπιο. Οι πολλαπλές ανακλάσεις στο αλουμινόχαρτο και το μαύρο χαρτόνι ανεβάζουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό του οπότε αν έχουμε υπομονή μπορούμε να μαγειρέψουμε.

Ο φούρνος μας είναι ιδανικός για να ζεσταίνεις το φαγητό σου ή το κολατσιό σου . Καλή όρεξη!

Για να μαγειρέψεις πρέπει να αφήσεις τον φούρνο στον Ήλιο για τουλάχιστον μία ώρα.

Πηγή http://tinanantsou.blogspot.gr/

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙΤΕ ! ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ  ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

Tags: 

Το ρολόι του δάσους

Το εκπαιδευτικό πακέτο  για όλες τις τάξεις και τους εκπαιδευτικούς «Περιβάλλον – Η προστασία του δάσους» , δημιουργήθηκε από τη συνεργασία  του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑ.ΙΤΥ)   (http://www.cti.gr/), του Υ.ΠΑΙ,Θ.Π.Α , του Επιχειρησιακού  Προγράμματος: «Κοινωνία της Πληροφορίας», Μέτρο 1.2, Γ’ ΚΠΣ  και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων http://www.uoi.gr


Ερευνούμε στο ίντερνετ

Ζωγραφίζουμε

Εκφράζουμε απόψεις

Τραγουδάμε

Ερευνούμε

Ανταλλάσσουμε απόψεις

Ταξινομούμε

Φτιάχνουμε μοντέλα
Ρωτάμε

Παίζουμε

Μετράμε

Αντιστοιχίζουμε



ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


Α

  • Αείφυλλα ή αειθαλή φυτά: Πολυετή φυτά, κυρίως δέντρα και θάμνοι που διατηρούν το φύλλωμά τους όλες τις εποχές του χρόνου. αειθαλής ≠ φυλοβόλλα
  • Αιθέρια έλαια: Ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, κυρίως στα άνθη, στα φύλλα και τους καρπούς και στις οποίες οφείλεται η ιδιαίτερη μυρωδιά και η γεύση στα μέρη αυτά των φυτών.
  • Αλπικά λιβάδια: Ζώνες βλάστησης που βρίσκονται στις κορυφές των βουνών και σε υψόμετρα πάνω από 1700 έως 2900 και περιέχουν αραιά δέντρα, θάμνους και ποώδη φυτά.
  • Αμφίβια: Ομάδα ζωικών οργανισμών που μπορούν να περνούν ένα μέρος της ζωής  τους στο νερό, ως υδρόβιοι οργανισμοί και το υπόλοιπο στην ξηρά. Μερικοί αντιπρόσωποι αυτής της ομάδας είναι ο βάτραχος, ο φρύνος κ. ά.
  • Αποδημητικά πτηνά: Τα πουλιά τα οποία, όταν έρθει χειμώνας, μετακινούνται σε θερμότερες χώρες.
  • Αποικοδομητές: Οργανισμοί, κυρίως ζώα, βακτήρια και μύκητες που τρέφονται με νεκρούς οργανισμούς ή τμήματά τους και διασπούν τις πολύπλοκες οργανικές ενώσεις σε απλούστερες κα σε ανόργανες..
  • Αρπακτικά πτηνά: Ομάδα πτηνών που κυνηγούν και αρπάζουν και στη συνέχεια κατασπαράζουν  τη λεία τους. Γνωστά αρπακτικά  είναι τα γεράκια, οι αετοί, οι κουκουβάγιες κ.α..

Β

  • Βιοποικιλότητα: Ποικιλία φυτικών και ζωικών οργανισμών
  • Βιότοπος: Το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει τις απαραίτητες συνθήκες για την εκπλήρωση μέρους ή ολόκληρου του κύκλου ζωής, ορισμένων φυτικών ή ζωικών οργανισμών.
  • Βλαστητική περίοδος: Η περίοδος κατά την οποία αναπτύσσεται το φυτό.
  • Βλαστός: Το μέρος του φυτού που αναπτύσσεται κατακόρυφα από την επιφάνεια του εδάφους προς τα πάνω και είναι συνέχεια της ρίζας. Σ’ αυτόν αναπτύσσονται τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του φυτού.

Γ

  • Γαιάνθρακες: Οι ορυκτοί άνθρακες όπως ο λιγνίτης ο ανθρακίτης, η τύρφη που σχηματίσθηκαν από την σταδιακή απανθράκωση φυτικής ύλης, πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια  και χρησιμοποιούνται για θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δ

  • Δερματώδη φύλλα: Φύλλα που έχουν την υφή δέρματος.
  • Διάβρωση: Η διαδικασία που αποτελεί το τον ισχυρότερο παράγοντα που αλλάζει την επιφάνεια του εδάφους δημιουργώντας αυλάκια, ποτάμια χαράδρες, φαράγγια κ.α.  αλλάζοντας συνεχώς το τοπίο.
  • Διαπνοή: Είναι η διεργασία που τα φυτά παίρνουν νερό με τις ρίζες τους από το έδαφος και το μεταφέρουν στα φύλλα. Εκεί μετατρέπεται σε υδρατμούς και ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τα στόματια(μικρές τρύπες στο κάτω μέρος των φύλλων). Υπολογίζεται ότι το 10% των υδρατμών της ατμόσφαιρας πρόερχεται από την διαπνοή.

Ε

  • Έδαφος: Το ανώτατο στρώμα του φλοιού της γης, που αποτελείται κυρίως από θρυμματισμένα πετρώματα αλλά και αποσυντεθειμένες οργανικές ουσίες.
  • Ενδημικό είδος: Ο οργανισμός ή οι οργανισμοί που συναντούμε αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
  • Ενδιαίτημα: Ο τόπος που ζει και συνήθως αναπαράγεται ένα είδος ή ένας πληθυσμός και χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες συνθήκες.
  • Ερπετά: Ομάδα ζώων που φέρουν στο σώμα τους λέπια ή φολίδες και συνήθως έρπουν όταν μετακινούνται στην ξηρά επειδή η κοιλιά τους ακουμπά λίγο, πολύ  στο έδαφος. Μερικοί αντιπρόσωποι αυτής της ομάδας είναι το φίδι, η χελώνα, ο κροκόδειλος
  • Ετερότροφοι: Οι οργανισμοί που χρειάζονται έτοιμες οργανικές ενώσεις για να τραφούν.

Ζ

  • Ζώνες βλάστησης: Τα ορεινά δάση στη χώρα μας δημιουργούν ομοειδείς ομάδες, οι οποίες διαμορφώνονται κατά υψομετρικές ζώνες  που λέγονται ζώνες βλάστησης.

Θ

  • Θείο: Αμέταλλο χημικό στοιχείο κίτρινου χρώματος (θειάφι) που βρίσκεται αναμειγμένο στους γαιάνθρακες και τα πετρέλαια.
  • Θεωρία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής των ειδών: Οι θεωρίες που περιγράφουν τις διαδικασίες με τις οποίες ένας οργανισμός εξοικειώνεται με το περιβάλλον του και καταφέρνει να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Όταν λέμε: «τα ζώα του δάσους είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους», εννοούμε τις διαδικασίες που αναφέρθηκαν.
  • Θηλαστικά: Ομάδα ζώων που γεννούν ζωντανά τα μικρά τους και τα θηλάζουν με μια θρεπτική ουσία, το γάλα. Μερικοί αντιπρόσωποι αυτής της ομάδας είναι ο σκύλος, η γάτα, η αρκούδα κ. ά.

Κ

  • Κλίμα: Είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή σε όλο το έτος και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Το κλίμα καθορίζουν οι μέσες τιμές των μετεωρολογικών στοιχείων (ύψος βροχόπτωσης, υγρασία, θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, κ.λπ.) που επικρατούν σε έναν τόπο για μια χρονική περίοδο, 30 ετών τουλάχιστον.
  • Κύτταρο: Το μικρότερο τμήμα κάθε οργανισμού, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ζωής και από το οποίο αποτελούνται όλοι οι οργανισμοί..
  • Κωνοφόρα δέντρα: Ομάδα φυτών στην οποία ανήκουν πολλά γνωστά δέντρα όπως το πεύκο, το έλατο, το κυπαρίσσι. Τα φύλλα αυτών των δέντρων μοιάζουν με βελόνες και οι καρποί τους έχουν το σχήμα του κώνου.

Μ

  • Μακί: Είναι τα φυτά που αναπτύσσονται σε περιοχές που έχουν  υψόμετρο μέχρι 700 περίπου μέτρα και  έχουν ύψος έως 3μ. Τέτοια φυτά είναι η μυρτιά, ο σχίνος, η αγριελιά, το  αγριοκυπάρισσο, το πουρνάρι, η κουμαριά, το ρείκι, η πικροδάφνη, η λυγαριά κ.α.
  • Μεσογειακά δάση κωνοφόρων: Είναι χαρακτηριστικά συστήματα στις παράλιες ζώνες της χώρας, όπου κατά περίπτωση κυριαρχεί ένα μόνο είδος κωνοφόρου το πεύκο
  • Μεταναστευτική περίοδος: Η περίοδος, κατά την οποία διάφοροι ζωικοί οργανισμοί μετακινούνται από μια περιοχή σε μια άλλη για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Μεταναστευτική περίοδο παρατηρούμε στα χελιδόνια, στους πελαργούς, στις πάπιες κ.λπ.
  • Μονοκύτταροι οργανισμοί: Η πιο απλή μορφή οργανισμού που αποτελείται από ένα μόνο κύτταρο.

Ο

  • Οικοσύστημα: Η ενότητα που αποτελείται από τα φυτά και τα ζώα, το έδαφος, νερό, κλίμα κ.λπ. Η έννοια του οικοσυστήματος περιλαμβάνει όλες τις αλληλεπιδράσεις των οργανισμών μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Ένα οικοσύστημα είναι το δάσος.

Π

  • Πανίδα: Το σύνολο των ζώων μιας περιοχής.
  • Πτηνοπανίδα: Το σύνολο των πτηνών που ζει σε μια περιοχή.
  • Πυραμίδα τροφική: Η γραφική αναπαράσταση της δομής ενός συνόλου σε σχήμα πυραμίδας. Αν θέλουμε να αναπαραστήσουμε σε πυραμίδα το σύνολο ζώα ανάλογα με το είδος της τροφής τους, στη βάση κατατάσσονται τα φυτοφάγα ζώα. Η μεγάλες διαστάσεις της βάσης της πυραμίδας δείχνουν την ισχυρή αναλογία των φυτοφάγων στο σύνολο των ζώων. Στη συνέχεια κατατάσσονται τα σαρκοφάγα ζώα που είναι λιγότερα (η πυραμίδα στενεύει προς τα πάνω). Τέλος, στην κορυφή κατατάσσονται οι ανώτεροι καταναλωτές (όπως η αρκούδα), που είναι παμφάγα ζώα.

Ρ

  • Ρητίνη: Φυτική ουσία που βγαίνει από μερικά είδη δέντρων.

Σ

  • Σαρκοφάγα ζώα: Ζωικοί οργανισμοί που τρέφονται κυρίως με ζώα.
  • Σκληρόφυλλα είδη: Φυτά με σκληρά φύλλα (πουρνάρια, κουμαριές κ. ά.)

Τ

  • Τρωκτικά: Ζώα θηλαστικά. Μερικοί αντιπρόσωποι αυτής της ομάδας είναι οι σκίουροι, οι ποντικοί και οι αρουραίοι.

Υ

  • Υδρόβια είδη φυτών: Φυτικοί οργανισμοί που ζουν στο νερό π.χ. νούφαρα κ.α.

Φ

  • Φρύγανα: Πρόκειται συνήθως για αραιούς και χαμηλούς θάμνους με μικρά και χνουδωτά φύλλα, αγκαθωτά κλαδιά που αναπτύσσονται στις ξηρότερες περιοχές της χώρας και μέχρι υψόμετρο 300 περίπου μέτρων. Παραδείγματα είναι η αφάνα, το πουρνάρι, η ασφάκα κ.ά.
  • Φυλλοβόλα φυτά: Πολυετή φυτά, κυρίως δέντρα και θάμνοι που στο τέλος κάθε βλαστητικής περιόδου, ρίχνουν το φύλλωμά τους.
  • Φυτοφάγα ζώα: Ζωικοί οργανισμοί που τρέφονται κυρίως με φυτά.
  • Φωτοσύνθεση: Η διαδικασία που το φυτό με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας και των αλάτων που παίρνει από το έδαφος με τις ρίζες, παράγει ουσίες για την ανάπτυξη του. Κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης το φυτό δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και ελευθερώνει οξυγόνο.

Χ

  • Χλωρίδα: Το σύνολο των φυτών που συναντούμε σε μια περιοχή.

Tags: 

15 από τις ωραιότερες αστικές γωνιές του κόσμου!

Όλοι τους είναι διάσημοι φωτογράφοι που οπλισμένοι με μια φωτογραφική μηχανή οργώνουν τις χώρες του κόσμου προκειμένου να απαθανατίσουν τη μαγευτική ομορφιά μιας πλατείας, μιας γειτονιάς, της παλιάς πόλης, ενός πλακόστρωτου, μιας αυλής ή ενός παραθυρόφυλλου. Ψάχνουν για όλες εκείνες τις κρυφές πανέμορφες γωνιές που κρύβει μια μεγαλούπολη στο εσωτερικό της, άγνωστες στους περισσότερους αλλά καθόλου απαρατήρητες…
Ο Massimo Vitali, ο Peter Luxem, η Diane Tuft, ο David Herreman είναι διάσημοι φωτογράφοι τοπίων που ξέρουν, όμως, καλά από… περπάτημα! Τι σημαίνει αυτό; «Οι πόλεις και τα χωριά δεν είναι μόνο αυτό που γνωρίζουν οι πολλοί. Τα κλασικά αξιοθέατα, και τίποτα άλλο. Πρέπει να μπεις στην ψυχή της, να βρεις την καρδιά και ν’ ακούσεις τους παλμούς της. Εκεί με έναν τρόπο μαγικό θα βρεις το καλύτερο για να φωτογραφίσεις… Με χρώμα, άποψη, στιλ και προπάντων ιστορία!», επεξηγούν τη διαδρομή τους σε 15 από τις ωραιότερες αστικές γωνιές του κόσμου, αν και η λίστα τους είναι ατελείωτη…

1. Κρήτη, Χανιά
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
2. Τοσκάνη, Ιταλία,
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
3. Provense, Γαλλία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
4. Mont St. Michel, Γαλλία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
5. Βερόνα, Ιταλία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
6. Kinsale, Ιρλανδία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
7. Μπιλμπάο, Ισπανία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
8. Ρώμη, Ιταλία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
9. Cotswolds, Βρετανία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
10. Βενετία, Ιταλία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
11. Lanke, Νορβηγία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
12. Μαδρίτη, Ισπανία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
13. Γκουαντάχο, Μεξικό
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
14. Πράγα, Τσεχία
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!
15. Σαντορίνη, Ελλάδα
perierga.gr - 15 πανέμορφες αστικές γωνιές κλέβουν τα βλέμματα!

Πηγή kafeneio-gr.blogspot.gr

Tags: 

10 Πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για τον Βόρειο Πόλο

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε τη φράση «Βόρειος Πόλος», σκεφτόμαστε πάγο, τον Άγιο Βασίλη και απόκοσμα τοπία. Ξέρετε όμως ότι αυτός ο τόπος αποτελεί επίσης το επίκεντρο διεθνούς διαμάχης, ότι φιλοξενεί έναν ιδιαίτερο μαραθώνιο και ότι δεν είναι το πιο παγωμένο μέρος του κόσμου;


Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα για το Βόρειο Πόλο, που ίσως δε γνωρίζουμε. Από τότε που η περιοχή ανακαλύφθηκε από τους Robert E. Peary, Matthew Henson και τέσσερις φίλους τους Εσκιμώους, το 1909, αποτελούσε ένα μέρος διεθνούς ίντριγκας: αρκετές χώρες ανταγωνίζονται για το ποια θα εκμεταλλευτεί τα μεγάλα υπόγεια αποθέματα πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή με κάποιο οργανωμένο πακέτο και να περάσετε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από πάγο –όπως το Icehotel στο Jukkasjärvi της Σουηδίας- ή να επισκεφθείτε το Aurora Ice Museum ( www.chenahotsprings.com/ice-museum/ ) στο Fairbanks, στην Αλάσκα, για μια μοναδική νύχτα μέσα σε ιγκλού.

Ακολουθούν μερικές ακόμη πληροφορίες για το Βόρειο Πόλο (όπως αναφέρει το budgettravel.com), που μπορεί να σας εκπλήξουν…

Υπάρχουν… δύο Βόρειοι Πόλοι

Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου σε σχέση με τον γεωγραφικό (wikipedia)

Σε αντίθεση με το Νότιο Πόλο, που βρίσκεται στην ήπειρο της Ανταρκτικής, δεν υπάρχει έδαφος κάτω από το Βόρειο Πόλο, αλλά ένα πλωτό φύλλο πάγου της Αρκτικής, που επεκτείνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες και συρρικνώνεται στο μισό μέγεθος το καλοκαίρι. Για να περιπλέξουμε τα πράγματα ακόμη περισσότερο, υπάρχουν δύο διαφορετικοί ορισμοί του Βόρειου Πόλου. Ο πρώτος είναι ο βόρειος μαγνητικός πόλος, ο οποίος είναι, κυριολεκτικά, ένα μαγνητικό φαινόμενο που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις αλλαγές κάτω από το φλοιό της Γης. Επίσης υπάρχει ένας επίγειος Βόρειος Πόλος, που είναι το σταθερό σημείο αναφοράς της κορυφής της Γης. Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται πάντως ο Βόρειος Πόλος, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα εδώ –καθώς οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, συρρικνώνεται η «γη» όπου ζουν πολικές αρκούδες και άλλα άγρια ζώα και έτσι γίνεται δυσκολότερη η επιβίωσή τους.

Βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς διαμάχης

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Γνωρίζετε ότι το 30% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο; Γεωλογικές έρευνες αναφέρουν ότι το ποσό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της περιοχής δεν έχει ακόμη ερευνηθεί.

Το θέμα περιπλέκεται εξαιτίας του ότι πολλές χώρες διεκδικούν τα εδάφη του Αρκτικού Κύκλου –η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω της Γροιλανδίας) και οι ΗΠΑ (μέσω της Αλάσκας). Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει πιθανά αποθέματα πετρελαίου σε απόσταση 200 μιλίων από τις ακτές της, αλλά αρκετές φορές έχουν γίνει ακραίες κινήσεις από διάφορες πλευρές, που δυσκολεύουν τα πράγματα για μια κοινή λύση.

Ο Βόρειος Πόλος έχει εποχές

Ακριβώς όπως και οπουδήποτε αλλού στη Γη, η θερμοκρασία έχει διακυμάνσεις εδώ, ανάλογα με την εποχή του έτους. Ο Βόρειος Πόλος είναι θερμότερος τον Ιούλιο –ουσιαστικά όχι περισσότερους από 0 βαθμούς Κελσίου! Αν… παγώνετε και μόνο που το ακούτε, έχει κι άλλο: Οι θερμοκρασίες το χειμώνα φτάνουν πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ το φως του ήλιου κάθε ημέρα, εξαρτάται επίσης από την εποχή. Η Αλάσκα, η Νορβηγία και οι άλλες χώρες του Αρκτικού Κύκλου, έχουν για έξι μήνες ημέρα και για έξι μήνες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, λόγω της γωνίας υπό την οποία αυτό το σημείο της Γης, «βλέπει» τον ήλιο.

Κι όμως, δεν είναι το πιο παγωμένο μέρος του κόσμου

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ακόμη και με υψηλότερη θερμοκρασία τους 0 βαθμούς Κελσίου, ο Βόρειος Πόλος δεν είναι το πιο κρύο μέρος στη Γη. Είναι όμως ο Νότιος Πόλος, με θερμοκρασίες που το χειμώνα έχουν μέσο όρο -60 βαθμούς Κελσίου. Σε αντίθεση με το Βόρειο Πόλο, ο Νότιος Πόλος αποτελείται από ένα παχύ στρώμα πάγου, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται σε ένα κομμάτι Γης, την Ανταρκτική. Σε υψόμετρο πάνω από 2.740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η Ανταρκτική είναι επίσης η υψηλότερη ήπειρος του κόσμου. Ο Βόρειος Πόλος, από την άλλη, αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα πάγου της Αρκτικής, που βρίσκεται λιγότερο από μισό μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που επιτρέπει στο τοπίο να απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον του Αρκτικού Ωκεανού.

Υπάρχει ζωή εκεί πάνω

Αν και οι συνθήκες ζωής εκεί μπορεί να θεωρούνται πολύ δύσκολες για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν φυλές ιθαγενών Inuit που ζουν στο βόρειο Καναδά και την Αλάσκα. Τα εξωτερικά όρια του Αρκτικού Κύκλου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε πολικές αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και φάλαινες, αρκτικές αλεπούδες ταράνδους κ.ά.. Ένα ζώο που δεν θα δείτε στο Βόρειο Πόλο είναι ο πιγκουίνος, που ζει στο Νότιο Πόλο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα είδη πουλιών που μοιάζουν με πιγκουίνους.

Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ο μόνος θρυλικός… χαρακτήρας στο Βόρειο Πόλο

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ξέρετε ότι το πλάσμα που ενέπνευσε μύθους για μονόκερους, προέρχεται από το Βόρειο Πόλο; Η μονόδοντας, μια μικρή φάλαινα που ζει στα ψυχρά νερά του Αρκτικού Κύκλου, έχει έναν 2-3 μέτρων χαυλιόδοντα, γεγονός που της έχει δώσει το παρατσούκλι «μονόκερος της θάλασσας».

Τον 16ο αιώνα, πιστευόταν ότι κατέχουν μαγικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενειών. Η ζήτηση ήταν υψηλή και ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Ι, έδωσε £ 10.000 για να πάρει έναν χαυλιόδοντα. Σήμερα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί αυτής της φάλαινας, λόγω του ψαρέματός της (οι Inuit χρησιμοποιούν το κρέας, τους χαυλιόδοντες και το πλούσιο σε βιταμίνη C δέρμα της, στην καθημερινή τους ζωή), της κλιματικής αλλαγής καθώς και του ψαρέματος της ιππόγλωσσας, της κύριας τροφής τους.

Το μαγικό εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη, δεν βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο, αλλά πολύ κοντά

Φωτογραφία: www.santapark.com

Σσσς! Μην το πείτε τα παιδιά, αλλά το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη δεν βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο, αλλά στη φινλανδική Λαπωνία. Μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό του Άϊ Βασίλη στη φινλανδική πόλη Ροβανιέμι όλο το χρόνο, να στείλετε γράμματα προς και από το ταχυδρομείο του (με την επίσημη σφραγίδα του Αρκτικού Κύκλου) και να εξερευνήσετε το Santa Park ( www.santapark.com/en/santapark ), όπου θα δείτε το σχολείο των ξωτικών, την κουζίνα της γυναίκας του Αϊ Βασίλη κ.ά.. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη και τους ταράνδους του Αϊ-Βασίλη στη φάρμα Sirmakko Reindeer Family Farm. Ο Άγιος Βασίλης έχει επίσης ένα δορυφορικό εργαστήριο στην πόλη του Βόρειου Πόλου, στην Αλάσκα (www.northpolealaska.com ).

Μπορείτε να κάνετε διακοπές εκεί

Φωτογραφία: http://www.northpolevoyages.com/

Αν και δεν είναι ένας οικονομικός προορισμός, θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και περιπετειώδες ταξίδι. Πολλές εταιρείες προσφέρουν κρουαζιέρες, από και προς διάφορα σημεία του Αρκτικού Κύκλου.

Πηγαίνετε από τον Ιούνιο έως τα μέσα Ιουλίου, για να δείτε πολικές αρκούδες και θαλάσσιους ελέφαντες να κυνηγάνε στο φυσικό τους περιβάλλον, από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου για να δείτε τα λουλούδια και την πλούσια αρκτική χλωρίδα σε όλο της το μεγαλείο ή από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν τα πουλιά αρχίζουν να μεταναστεύουν προς τα νότια.

Υπάρχουν ιαματικές πηγές

Φωτογραφία: http://www.chenahotsprings.com

Αν βρεθείτε στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο, θα πρέπει να ψάξετε έναν τρόπο για να ζεσταθείτε. Περίπου μία ώρα έξω από το Fairbanks, στην Αλάσκα, υπάρχει φυσική γεωθερμική θερμή πηγή, σε μια λίμνη που περιβάλλεται από βράχια. Οι ιαματικές πηγές είναι επίσης το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας χαλαρώνοντας (η καλύτερη εποχή για να το δείτε είναι από τον Αύγουστο, μέχρι το Μάιο).

Θερμές πηγές υπάρχουν και στα νησιά Svalbard της Νορβηγίας, στην Ισλανδία (γνωστές είναι οι Landmannalaugar Hot Springs), αλλά και στη Ρωσία -στο Oymyakon της Σιβηρίας, την πιο κρύα πόλη στον πλανήτη.

Στον Βόρειο Πόλο, διοργανώνεται μαραθώνιος κάθε χρόνο

Φωτογραφία: http://www.npmarathon.com/

Ο μαραθώνιος δρόμος στο Βόρειο Πόλο ( www.npmarathon.com ), είναι ο πιο παγωμένος μαραθώνιος δρόμος του κόσμου και με μέση θερμοκρασία -30 βαθμούς και ψυχρό αέρα, καταλαβαίνουμε γιατί. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 -το 2011, 255 άνθρωποι από 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, αψήφησαν τις δύσκολες συνθήκες και αγωνίστηκαν στον 42 χλμ. μαραθώνιο, πάνω σε ένα επιπλέον παγωμένο στρώμα της Αρκτικής. Οι αγωνιζόμενοι φορούσαν ειδικά ρούχα, αντιανεμικά παντελόνια, γάντια, δύο ζευγάρια κάλτσες, αλλά και γυαλιά. Ο επόμενος μαραθώνιος θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου του 2013 και η συμμετοχή σε αυτόν κοστίζει περίπου 15.561 δολάρια και περιλαμβάνει διαμονή στο Spitsbergen της Γροιλανδίας πριν και μετά τον αγώνα, πτήσεις προς και από το σημείο εκκίνησης στο Βόρειο Πόλο, πτήσεις ελικοπτέρου στην πολική περιοχή, μετάλλια, και ένα αναμνηστικό DVD του αγώνα.

ΠΗΓΗ  alfavita

Tags: 

Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά!

Πιγκουίνοι , καμπανούλες, φωτιστικά …… από  υλικά «άχρηστα», πλαστικά μπουκάλια, κουμπιά, λάμπες, μπαλόνια !

Πιγκουίνοι  από πλαστικά μπουκάλια και λάμπες εν δράσει

Φωτιστικά από μπαλόνια και δαντέλα ή γυάλινα βαζάκια

Δαντελωτή λάμπα από μπαλόνιΔαντελωτή λάμπα από μπαλόνι

Δαντελωτή λάμπα από μπαλόνι

Πρωτότυπο ημερολόγιο με κουμπιά

Όμορφη λάμπα από πλαστικά μπουκάλια και κουτάλια
Όμορφη λάμπα από πλαστικά μπουκάλια και κουτάλια

Όμορφη λάμπα από πλαστικά μπουκάλια και κουτάλια

Όμορφη λάμπα από πλαστικά μπουκάλια και κουτάλια

Όμορφη λάμπα από πλαστικά μπουκάλια και κουτάλια

Όμορφη λάμπα από πλαστικά μπουκάλια και κουτάλια

Όμορφο διακοσμητικό  ή γλαστράκι με ένα άδειο κουτί κονσέρβας και μανταλάκια
Όμορφο διακοσμητικό με ένα άδειο κουτί κονσέρβας και μανταλάκια

Όμορφο διακοσμητικό με ένα άδειο κουτί κονσέρβας και μανταλάκια

Όμορφο διακοσμητικό με ένα άδειο κουτί κονσέρβας και μανταλάκια

Υπέροχη μολυβοθήκη από τηλεφωνικό  κατάλογο

Tags: 

Διαγωνισμός Ανταποδοτική Ανακύκλωσης!

Έληξε ο διαγωνισμός της Ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Χαρήκαμε την όλη διαδικασία και πιστεύουμε πως βάλαμε κι εμείς, με τη συμμετοχή μας ένα λιθαράκι για την προστασία του πλανήτη!

Οι μαθητές της Ε1 τάξης ανακύκλωσαν περίπου 10.000 αλουμινένια κουτάκια ,πλαστικά  και γυάλινα μπουκάλια. Αλλά και οι μαθητές των άλλων τμημάτων πήγαν πολύ καλά, οι μαθητές της ΣΤ΄2600  και της Δ΄2000!

ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους που με πρόγραμμα αλλά και υπομονή μπρος στα μηχανήματα της Ανταποδοτικής ανακύκλωσης περίμεναν για να ανακυκλώσουν  αρκετή ώρα και πολλές φορές έψαχναν να βρουν άλλα μηχανήματα σε άλλες περιοχές γιατί της δικής τους ήταν χαλασμένα!

Η ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και εσείς ως αυριανοί πολίτες χαιρόμαστε που αποδεικνύετε από τόσο μικρή ηλικία  πως μπορείτε να είστε άξιοι πρεσβευτές της !

Αυτοί οι διαγωνισμοί ας είναι η απαρχή της οικολογικής σας κουλτούρας!


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων