greenstep's blog

Άφησε το οικολογικό σου αποτύπωμα…

Αρχεία για 24 Ιανουαρίου 2013


Μουσεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον….

Ο «βιος και η πολιτεία» μιας μέλισσας –και του μελιού στο ψωμί μας, η ιστορία ενός περιπλανώμενου… καλαθιού, ένας χώρος αφιερωμένος στο νερό,εντατικά νησιώτικα μαθήματα ούζου –και όχι σε ουζερί,είναι λίγα από τα όσα θα βιώσετε στα πιο ιδιαίτερα αλλά όχι ευρέως γνωστά μουσεία της Ελλάδας. Σημειώστε διευθύνσεις και μην ξεχάσετε να τα επισκεφθείτε όταν ο δρόμος σας φέρει στα μέρη τους.

Η Μελισσοκομική της Ρόδου μετέτρεψε μία πτέρυγα των εγκαταστάσεών της σε μουσείο και, εκτός από την απόλαυση του μελιού οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς φτάνει το αγαπημένο προϊόν από την κυψέλη στο… βαζάκι, πώς παράγεται ο βασιλικός πολτός και ποιος είναι ο ρόλος της μέλισσας σε όλη αυτή την διαδικασία, την οποία θα δείτε ιδίοις όμμασι μέσα από τις διαφανείς πειραματικές κυψέλες του Μουσείου. 5ο χλμ Τσαΐρι- Αεροδρομίου, Ρόδος, τηλ: 2241048200

Στους κατάφυτους λόφους της ορεινής Κορινθίας, εκεί που κάποτε όπως λέει ο μύθος, ο Ηρακλής κατατρόπωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, στέκει τα τελευταία χρόνια το καινούριο Μουσείο Περιβάλλοντος, που βραβεύτηκε για την αρχιτεκτονική του αλλά εντυπωσιάζει και με το περιεχόμενό του. Η αλληλεπίδραση φύσης και δραστηριότητας του ανθρώπου στην πανέμορφη περιοχή της Πελοποννήσου μπαίνει στο επίκεντρο του Μουσείου. Και επειδή, μπροστά στην φύση, τα λόγια είναι περιττά….

    Άλλο ένα μουσείο που εναρμονίζεται με το περιβάλλον στο οποίο χτίζεται και αναδεικνύει την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου, το Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα αξιοποιεί παλιά παραδοσιακά υδροκίνητα κτίσματα και τα παρουσιάζει στους επισκέπτες που περνούν μέσα από την βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Νεροτριβές, αλευρόμυλοι, ρακοκάζανα για παρασκευή τσίπουρου, βυρσοδεψείο και μπαρουτόμυλος είναι τα εργαστήρια που χρησιμοποιούσαν το νερό για να λειτουργήσουν και πλέον αποτελούν εκθέματα. Ακολουθήστε τις διαδρομές του Μουσείου και καταλήξτε στα μονοπάτια του Λούσιουκαι τα πανέμορφα χωριά της περιοχής. Κεφαλάρι Άι-Γιάννη, Δημητσάνα, τηλ: 27950 31630

    Μοναδικό για το θεματικό του αντικείμενο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, το συγκεκριμένο μουσείο της Κομοτηνής ασχολείται με μια τέχνη που άνθησε στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης από τους Ρωμά, που περιφέρονταν μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Τα περίτεχνα πλεκτά καλάθια και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ανά εποχή στην Θράκη γίνονται μία πρωτότυπη έκθεση, σε έναν χώρο λίγα λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Κομοτηνής. Θρυλόριο Ροδόπης, Κομοτηνή

    • Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη Μπροστα από τα αποστακτήρια ούζου Βαρβαγιάννη, στην «πατρίδα» του αγαπημένου ελληνικού ποτού, η παράδοση συναντά την τεχνολογία και το μυστικό του πλωμαρίτικου ούζου γίνεται θέαμα ανοιχτό προς το κοινό, που μπορεί να δει τα πρώτα εργαλεία εμφιάλωσης και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το καλοκαίρι, αν ο δρόμος της άδειάς σας περνάει από την Λέσβο, μην αμελήσετε να μάθετε τα πάντα για το ούζο, πριν καθίσετε σε κάποιο δροσερό ουζερί για να το απολαύσετε. 1ο χλμ. Πλωμαρίου-Μυτιλήνης

    Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μεταμορφώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια στο κέντρο Noesis, που περιλαμβάνει σε μια τεράστια έκταση στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις επιστήμες και την τεχνολογία. Από τις πρωτότυπες μεταφορές των τεχνολογικών καινοτομιών της αρχαίας Ελλάδας στην σύγχρονη εποχή, την «ονειροπόληση» μέσα από το ψηφιακό Πλανητάριο, τις αστροφωτογραφίες και την εικονική πραγματικότητα μέχρι το τεχνοπάρκο με απτές εκδοχές του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού και των οπτικών φαινομένων και τον χώρο-show point με live πειράματα θετικών επιστημών, το Noesis υπόσχεται μουσειακές εμπειρίες που πολύ απέχουν από τον χαρακτηρισμό «ξερές» και «στείρες». 6ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης, τηλ: 2310 483000,περισσότερα θα βρείτε εδώ.

    • Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Ένα βαγονέτο 30 ετών, που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες των ορυχείων βωξίτη, γίνεται λίγο έξω από την γραφική Αγόριανη το όχημά σας προς τα άδυτα του μεταλλείου. Με ειδικά οπτικοακουστικά εφέ θα πραγματοποιήσετε εδώ ένα ταξίδι στον χρόνο, παρακολουθώντας την αναπαράσταση της ζωής των μεταλλωρύχων, καθώς και τις διαδικασίες παραγωγής αλουμινίου μέσα στο θεματικό πάρκο. 51ο χλμ. Λαμίας-Άμφισσας, τηλ: 22650 78819


    Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική, και γενικότερα τη μεσογειακή ταυτότητα. Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας.

    Ιδιαίτερα  εδώ θα πρέπει να τονιστεί η σημαντική διάκριση  που έλαβε  το Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

    από τον ευρωπαϊκό φορέα, Europa Nostra, στην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες».

    Πηγή Info Guide

    Οικολογική Φυτοπροστασία!

    Πολλές φορές βρίσκουμε τα φυτά μας  σε «κατάσταση εκτάτου ανάγκης» ! με κίτρινα φύλλα  , λίγο μαραμένα  ή με τρύπες στα φύλλα. Ως άνθρωποι της πόλης δεν μπορούμε  να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που τους δημιουργεί πρόβλημα. Μπορούμε όμως ρωτώντας ένα γεωπόνο -περιγράφοντάς του το πρόβλημα- ή  ψάχνοντας στο internet να πάρουμε  πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τα φυτά μας!

    Κάπως έτσι αντιμετωπίσαμε κι εμείς  το πρόβλημα με τα μικρά μας λαχανάκια όταν τα βρήκαμε με τρύπες στα φύλλα.Ρωτήσαμε το γεωπόνο και μας είπε ότι κάποιος μύκητας από το χώμα τρώει τα φύλλα ! Μας έδωσε τις οδηγίες και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε  με φυσικά φάρμακα και όχι ΤΟΞΙΚΑ. Οι τρύπες στα φύλλα όμως μπορεί νάναι και από κάμπια ( ψάξτε με μεγεθυντικό φακό) ή σαλιγκάρια (έβρεξε και αρκετά αυτές τις ημέρες και βγήκαν βόλτα)

    Τις πρακτικές συνταγές  που βρήκαμε  τις μοιραζόμαστε μαζί σας  για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του κήπου σας με φυσικά υλικά.

    Σαλιγκάρια
    Για να απωθήσετε (αλλά όχι να σκοτώσετε) τα σαλιγκάρια στον κήπο μπορείτε να φτιάξετε περιλαίμια από γυαλόχαρτο και να τα βάλετε γύρω από τις γλάστρες. Έτσι τα εμποδίζετε να σκαρφαλώσουν προς τα φυτά σας.

    Ένας ακόμα τρόπος, ιδανικός για κήπους, είναι να τοποθετήσετε λωρίδες χαλκού στα «περάσματά» τους, σε κορμούς δέντρων και γύρω από τις γλάστρες και τους θάμνους. Ο χαλκός δημιουργεί μικρό αλλά δυσάρεστο ηλεκτροσόκ όταν έρθουν σε επαφή, αρκετό για να κάνει τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να αλλάξουν προορισμό.

    Μπορείτε επίσης να φυτέψετε αρωματικά φυτά όπως η μέντα και το φασκόμηλο που απωθούν αποτελεσματικά τα σαλιγκάρια.

    Μελίγκρα
    Πρόληψη: Σε ένα δοχείο διαλύστε πράσινο (κατά προτίμηση) σαπούνι σε νερό και ψεκάστε τα φυτά. Το σαπούνι δεν επιτρέπει στην μελίγκρα να γραπωθεί στο φυτό.

    Εάν έχετε ήδη μελίγκρα στα φυτά, εκτός από το σαπούνι προσθέστε στο μείγμα λίγο οινόπνευμα και αποτσίγαρα. Η νικοτίνη είναι ισχυρό δηλητήριο και σκοτώνει την μελίγκρα. Θα πρέπει να αφήσετε για μισή μέρα και μετά να «ξεβγάλτε» με νερό το φυτό για να μην δηλητηριαστεί και αυτό.

    Ακρίδες
    Σε ένα δοχείο με νερό προσθέστε 5 καυτερές πιπερίτσες και λίγο σκόρδο. Αφήστε για 24 ώρες και ψεκάστε τα φυτά.

    Μυρμήγκια
    Τα μυρμήγκια απωθούνται αποτελεσματικά με αιθέριο έλαιο από δυόσμο. Απλώστε 10 σταγόνες σε πρεβάζια των παραθύρων και κοντά στις γλάστρες σας.

    Έντομα στο χώμα
    Διαλύστε 2 κουταλιές μουστάρδας σε μισό λίτρο νερό και ποτίστε.

    Μύκητες
    Για να προστατέψετε τα νεαρά φυτά από τους μύκητες, ρίξτε τριμμένη κανέλα στο χώμα.

    Για μεγαλύτερα φυτά, φτιάξτε ένα μείγμα με 4 λίτρα νερό, 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά λάδι και ψεκάστε τα φύλλα.

    Περονόσπορος
    Μία κουταλιά ξύδι σε ένα λίτρο νερό για ψεκασμό. Θα πρέπει να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.

    Καλά αποτελέσματα με υγιή φυτά!

    Πηγή: «Κηπουρέματα»

    Tags: Περιβάλλον


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων