Τα Μπαλόνια Των Συναισθηματιών

 Με αφορμή την παρακολούθηση της παραστάτης Παράλληλες Γραμμές στο 9ο Ν/Γ   Λάρισας ,αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα συναισθήματα .Δημιουργήσαμε μπαλόνια συναισθημάτων τα παρατηρήσαμε -σχολιάσαμε ,παίξαμε με αυτά και δημιουργήσαμε τις ομάδες της τάξης :

1.Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με τα συναισθήματα(βρες τα ίδια):

2.Παίξαμε παιχνίδι παντομίμα (μάντεψε το μπαλόνι)όπου συμμετείχαν δύο άτομα κάθε φορά .Το ένα γυρνούσε πλάτη και το άλλο επέλεγε ένα μπαλόνι συναισθημάτων από τα τρία στο πάτωμα .Στη συνέχεια το παιδί που είχε την γυρισμένη πλάτη προσπαθούσε να μαντέψει ποια φατσούλα είχε επιλέξει ο συμπλέκτης, ενω  ο τελευταίος προσπαθούσε να μιμηθεί την έκφραση από το μπαλόνι χωρίς να δείξει με το χέρι του ποιο είναι αυτό που επέλεξε.

3.Χωρισθήκαμε σε ομάδες των δυο ατόμων(Τι σκέφτονται τα μπαλόνια! ) .Η ομάδα διάλεγε  δυο μπαλόνια με διαφορετικά συναισθήματα και τα παιδιά της ομάδας έπρεπε να συμφωνήσουν και να  μας παρουσίασαν μια πιθανή συζήτηση -κατάσταση που βρίσκονται τα δυο μπαλόνια για να έχουν αυτές τις εκφράσεις.

4.Χωρίστηκαμε σε ομάδες ,με τις οποίες θα λειτουργούμε στις ρουτίνες της τάξης. Η κάθε ομάδα είχε ένα χάρτινο μπαλόνι συγκεκριμένου χρωματος (5 0μαδες: πράσινη ,μπλε ,κοκκινη ,κιτρινη, γαλάζια ) και αποφάσισε ποιο συναίσθημα θα ζωγραφίσει στο μπαλόνι της ομάδας της .Υστερα η κάθε ομάδα κολλήσε στα τραπεζάκια το μπαλόνι της ,αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επιλέξανε όλες οι ομάδες μια χαρούμενη φατσούλα.

5.Δουλέψαμε σε ομάδες  4-5 ατόμων :Η κάθε ομάδα δημιούργησε μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μπαλόνια των συναισθημάτων, την ζωγράφισε και την παρουσίασε στις άλλες  ομάδες.

Ιστορία Α ομάδας  :Τα μπαλόνια πήγαν να κολυμπήσουν, στην αρχή ήταν χαρούμενα αλλά μετά φοβηθήκαν και τρόμαξαν γιατί ένα μπαλόνι πήγε να πνιγεί.

Ιστορία Β ομάδας :Τα μπαλόνια παίζαμε σε παιδική χαρά και ήταν χαρούμενα . Μερικά ήταν όμως λυπημένα γιατί μάλωναν και κορόιδευε το ένα το άλλο.

Ιστορία Γ ομάδας :Τα μπαλόνια πήγανε βόλτα στο πάρκο χαρούμενα αλλά ξαφνικά  ακούσαν  ένα σκύλο που γαύγιζε και τρόμαξαν.

Ιστορία Δ ομάδας :Τα μπαλόνια ήταν στο σπίτι τους ,Ξαφνικά έπιασε φωτιά και τρομοκρατήθηκαν.

Ιστορία Ε ομάδας Τα μπαλόνια πήγαν βόλτα στην παραλία και έπαιξαν  όμορφα και ευτυχισμένα.

Ιστορία ΣΤ ομάδας :Τα μπαλόνια πήγανε σε μια πισινά να διασκεδάσουν, αλλά ένα έκλαιγε, γιατί γλίστρησε και έπεσε .Τα άλλα ήταν τρομαγμένα από  αυτό που του συνέβη.

 

 

6.Τα παιδιά σκεφθήκανε ότι είναι τα ίδια μπαλόνια :κλείσανε τα μάτια ,“φουσκώσανε” και μας παρουσιάσανε τον εαυτού τους σαν ένα μπαλόνι -συναίσθημα. Φτιάξαμε και την αντίστοιχη κατασκευή με χρωματα που εξέφραζαν τα συναισθήματα τους .

7.Τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα ατομικό  φύλλο εργασίας- αξιολόγησης που δημιούργησα  για να δούμε εάν μπορούν να αντιληφθούν την σύνδεση συμπεριφοράς- συναισθήματος

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΟΔΙΑΣ

Με αφορμή την ημέρα της εορτής των Αρχαγγέλων συζητήσαμε για τους Αγγέλους: Σχετικά με το τι γνωρίζουμε για αυτούς ,αν υπάρχουν, που ζουν, εάν τους έχουμε δει ,τι μορφή πιστεύουμε ότι έχουν; κτλ

Παρατηρήσαμε κάποιες εικόνες Αγγέλων

 

Μιλήσαμε για το Φύλακα άγγελο μας που ο καθένας μας έχει από μωρό και σκεφτήκαμε τη μορφή του .

Μιλήσαμε για τη δύναμη της προσευχής και ακούσαμε μια προσευχουλα

Ύστερα  περιγράψαμε την μορφή του φύλακα αγγέλου όπως την φανταζόμαστε και την αποτυπώσαμε στο χαρτί

Τέλος ,κάναμε και την κατασκευουλα μας

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥΛΗΔΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΟΔΙΑΣ

  • Οι Φθινοπωρούλιδες φέρανε ένα κουτί στο σχολείο και τα παιδιά προσπάθησαν να μαντέψουν τι εχει μέσα εξάπτοντας την φαντασία  τους .Τα νήπια μέσα από την αίσθηση της αφής ανακαλύψανε ότι είναι φρούτα ,τα  αγαπημένα φρούτα των Φθινοπωρουληδων  .Στην ολομέλεια της τάξης κάθε φορά ένα παιδί έβαζε το χέρι του σε μια τρύπα και προσπαθούσε να μαντέψει να πιάσει ένα και με την υφή πιο φθινοπωρινό φρούτο είναι 

 

  • Κάθε Φθινοπωρούλης είχε τα αγαπημένα του φρούτα με βάση το χρώμα .Τα παιδιά στην ολομέλεια έπρεπε να κάνουν την αντιστοίχιση ανάμεσα στους Φθινοπωρούληδες και τα φρούτα με το ίδιο   χρώμα.

 

  • Τα ταξινόμησαμε με βάση το χρώμα και το μέγεθος και παίξαμε παιχνίδια
  • Ύστερα τα αγγίξαμε όλα τα παιδιά ,τα μυρίσαμε και τα κόψαμε μέσα να δούμε πως είναι .Παρατηρήσαμε και τα κουκούτσια -σποράκια τους

Παίξαμε με οπτικοποιημένο υλικό
1.Προσπαθήσαμε να μαντέψουμε το φρούτο από το σχήμα τους (ήταν ανάποδα)

2.Φτιάξαμε και φθινοπωρινή φρουτοσαλάτα αφού πρώτα σειροθετησαμε τα φρούτα στην παρεούλα

Τραγουδήσαμε και χορέψαμε

Οι ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΟΔΙΑΣ

  • Σαν αφορμή της ενασχόλησης  με τους Φθινιπωρούληδες, ήταν ένα βίντεο για  την φιλιά, που παρακολουθήσαμε:

 

Εμπνευσμένοι από το βίντεο που σχετίζεται με τη δύναμη της φιλίας ανάμεσα σε ένα βελανίδι και ένα φθινοπωρινό φύλλο έτσι και εμείς επιλέξαμε και ζωγράφισα με τον αγαπημένο φίλο μας από την τάξη:

  • Γνωρίσαμε τους Φθινοπωρούληδες στην ολομέλεια της τάξης. Διασκεδάσαμε μαζί τους και παίξαμε παιχνίδια:

Παιχνίδι 1.Τα προνήπια αντιστοιχούσαν τους Φθινοπωρούληδες με αντικείμενα που είχαν το ίδιο χρώμα και ενθαρρύνονταν να αναφέρουν το όνομα του χρώματος κάθε φορά

 

Παιχνίδι 2.Τα νήπια σειροθετησαν τους Φθινοπωρούληδες από το μικρότερο στο μεγαλύτερο η από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.

Παιχνίδι 3. Κάθε φορά ο εκπαιδευτικός έλεγε ένα ή δύο χρώματα και τα παιδιά που καλούνταν να σηκώσουν ψηλά τους Φθινοπωρούληδες που είχαν το αντίστοιχα χρωματα. Όταν ακούγανε το χρώμα τους και δεν σήκωναν ψηλά τον αντίστοιχο Φθινόπωρούλη που κρατούσαν ή όταν τον  σήκωναν σε λάθος χρώμα έβγαιναν από το παιχνίδι .Νικητής οποίος έμενε τελευταίος.

  • Στη συνέχεια Αφού παρατηρήσαμε το σχήμα και τη μορφή που έχουν προσπαθήσαμε να τους ζωγραφίσουμε σε ασπρόμαυρο χαρτί αντιστοιχίζοντας τα με τα σωστά χρώματα
  • Αργότερα, Τους κόψαμε, τους κολλήσαμε και τους ταξινομήσαμε

.

 

 

  • Ακούσαμε και χορέψαμε το τραγουδάκι

 

και ζωγραφίσαμε φθινοπωρινά δέντρα με  τα 5 χρώματα του φθινοπώρου

 

  • Είδαμε, παρατηρήσαμε και συζητήσαμε στην ολομέλεια φθινοπωρινούς πίνακες ζωγραφικής και σχεδιάσαμε δικα μας φθινοπωρινά τοπία με νερομπογιές και μαύρο μαρκαδόρο

  • Έπειτα χωριστήκαμε στις ομάδες της τάξης και η κάθε ομάδα έπρεπε να βρει το θέμα σχετικά με το φθινοπωρινό τοπίο που θα ζωγραφίσει .Τα μέλη της κάθε ομάδας αποφάσισαν από κοινού το θέμα .Ομάδα Γερμανίας :Βόλτα το φθινοπωρινό στο ποτάμι .Ομάδα Ελλάδας :Φθινοπωρινή εκδρομή στο βουνό. Ομαδα Ιταλίας :Το κάστρο στο φθινοπωρινό δάσος
  • Δημιουργήσαν και ατομικούς πίνακες με περιγράμματα απο τους Φθινοπωρούληδες
  • Στο τέλος χαιρετήσαμε τους Φθινοπωρούληδες παίζοντας κουκλοθέατρο. Κατασκευάσαμε δικές μας κούκλες Φθινοπωρούληδες  και   χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο ατόμων .Η κάθε ομάδα σκέφτηκε διαλόγους , δημιουργώντας ένα σενάριο και έπειτα το παρουσίασε στην ολομέλεια της τάξης

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Μετά απο κάποιους σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην περιοχή μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το φαινόμενο του σεισμού

Παρακολουθήσαμε το βιντεακι:

Ακούσαμε το τραγούδι της χελώνας, συζητήσαμε για τον τρόπο που προστατεύει το σώμα της σε περίπτωση κινδύνου και  δραματοποιήσαμε τις κινήσεις.

Παρατηρήσαμε στην ολομέλεια το παρακατώ φύλλο εργασίας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού:



Λήψη αρχείου

Έπειτα, σειροθετησαμε εικόνες που σχετίζονται με τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε  για να βγούμε από το κτίριο

Μετά σειροθετησαμε ,κόψαμε και κολλήσαμε αντίστοιχες εικόνες στο χαρτί.

 

 

Μιλήσαμε και για τον μύθο του Εγκέλαδου

Τρία παιδία στην ολομέλεια της τάξης ζωγράφισαν από έναν εγκέλαδο:

Τοποθετήσαμε πάνω σε κάθε εγκέλαδο πυργάκια από τουβλάκια ,που συμβολίζανε το βουνό που φυλακίστηκε ο Εγκέλαδος ,σύμφωνα με την μυθολογία και παίξαμε παιχνίδι. Παίζαμε τρία κάθε φορά παιδία ,τα οποία έπρεπε να σείρουν το χαρτί με τα τουβλάκια απο την μία πλευρά του χαλιου στην άλλη χωρίς να πέσουν τα τουβλάκια( αμα έπεφταν τα ξαναστήναν ) .Νικητής το παιδί που θα τερμάτιζε πρώτος.

Μετέπειτα ,δυσκολέψαμε το παιχνίδι τοποθετώντας πάνω στους Εγκέλαδους άλλα υλικά που ήταν όπως διαπιστώσαμε πιο δύσκολο να παραμείνουν πάνω στο χαρτί καθώς το κουνούσαμε( σφαίρα ,κύλινδρος).τ

Ζωγραφίσαμε με τη φαντασία μας το μύθο του Εγκέλαδου:

Τέλος ,ακουσάμε και χορέψαμε το τραγουδάκι για το σεισμό:

ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΆ

Έφτασε η Άνοιξη μια από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η άνοιξη σηματοδοτεί τη μετάβαση από το χειμώνα στο καλοκαίρι και περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο

Ας ακούσουμε το τραγουδάκι:

share

 

Ας μάθουμε μερικά πράγματα για την Άνοιξη από τον φίλο μας τον Πίκου Πίκου

 

λουλουδια αριθμος 8

Ας αναφερθούμε στον τρίτο και τελευταίο μήνα της άνοιξης

Σύμφωνα με τους  αρχαίους Ελλήνες , ο Μάιος  σημαίνει το μήνα που ο ήλιος καίει, θερμαίνει τη γη.ενώ σε όλη τη διάρκειά του τελούνταν γιορτές συνδεδεμένες με την ευφορία των αγρών.

 

Μάιος ήταν αφιερωμένος από την αρχαιότητα στον ετήσιο εορτασμό της θεάς Δήμητρας, η οποία ήταν η θεά της γονιμότητας και της γεωργίας.

Ας δούμε τον αντίστοιχο μύθο

Σύμφωνα με τον μύθο,τον 5ο μήνα του χρόνου,δηλαδή τον Μάιο ,έρχεται από τον Κάτω Κόσμο η κόρη της Θεάς Δήμητρας ,η Περσεφόνη ,δηλαδή από τον Άδη τον σύζυγό της,κάνοντας μια μεγαλοπρεπή πομπή προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη,τα λεγόμενα Ανθεστήρια

Ο ΜΥΘΟς2 ΤΗςΕ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗς

Στις μέρες μας ,την πρώτη ημέρα του τρίτου μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά .

Αυτό γίνεται με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι που ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις.

Το στεφάνι από αγριολούλουδα που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που οι άνθρωποι θέλουμε να το φέρουμε στα σπίτια μας!

Στις μέρες μας που έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας.

ένα τραγουδάκι για τον Μαη

Ο Μάιος μας έφτασε (παραδοσιακό)
Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ,
να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή.
Δώρα πολλά στα χέρια του και όμορφα κρατεί
και τα μοιράζει γελαστός σε όποιον του τα ζητεί!
Πάμε κι εμείς να πάρουμε, μη χάνουμε καιρό!
Μας φτάνει ένα τριαντάφυλλο κι ένα κλαδί χλωρό!

 

Ελάτε να διαβάσουμε ένα  ποιηματάκι για την πρωτομαγια :

ΜΑΙΟΣ

Στεφάνια από λουλούδια

πλέκουν τα παιδιά

για να γιορτάσουν

τη γλυκιά Πρωτομαγιά.

Μοσχοβολούν οι κήποι κι οι αυλές

Άσπρες, λινές φορούμε φορεσιές.

Τα παιδάκια κρεμούν στ’ αυτάκια

Κατακόκκινα, δροσάτα κερασάκια

 

Να ακούμε και να τραγουδήσουμε για την πρωτομαγιά:

https://youtu.be/_-BIz_1RxXo

Και ένα παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι για να χορέψουμε:

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΗ ΑΡΙΘΜΟΣ 9