Το Συναίσθημα του Θυμού και της Λύπης
Δραστηριότητα 1η Το Συναίσθημα του Θυμού
Μία κούκλα η Ντορίτα εμφανίζεται στα παιδιά γεμάτη θυμό…..αντιδράει θυμωμένα (φωνάζει, πετάει τα παιχνίδια)…..και όταν τα παιδιά τη ρωτούν τι έχει …..τους ανφέρει το λόγο που θύμωσε….. Μετά τους ζητάει να ζωγραφίσουν το δικό τους θυμό και την αιτία του και να τον παρουσιάσουν στην ομάδα για να δουν εάν όλοι νιώθουν όπως νιώθει η Ντορίτα και να αναζητήσουν τις τεχνικές επίλυσης του.
Δραστηριότητα 2η Το Συναίσθημα της Λύπης
Η Ντορίτα βάζει στα παιδιά το τραγούδι για τη λύπη https://youtu.be/z8ovqDg7lpM και τους ζητάει να το ακούσουν και να το συζητήσουν.
Εφόσον το τραγουδήσουν μαζί της ζωγραφίζουν τη λύπη τους, δείχνουν πώς είναι όταν λυπούνται με το σώμα τους και εξηγούν στη Ντορίτα τι τους κάνει λυπημένους.
https://blogs.sch.gr/gkanellaki/files/2024/02/λύπη.pdf
Δραστηριότητα 3η Τεχνικές αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων
- Η τεχνική με το φανάρι……σταματάμε στο αρνητικό συναίσθημα, σκεφτόμαστε και μετά ενεργούμε.
- Η τεχνική της χελώνας που όταν νιώθει άσχημα, θυμωμένα ή ζηλεύει κρύβεται στο καβούκι της μέχρι να περάσει το ηφαίστειο που αισθάνεται, παίρνωντας ανάσες, μετρώντας μέχρι το 10 με μαζεμένα πόδια και χέρια.
- Η τεχνική του κουτιού – ζωγραφίζουμε το αρνητικό συναίσθημά μας και το ρίχνουμε μέσα σε αυτό για να περάσει ο χρόνος της έντασης του συναισθήματος και να το συζητήσουμε μετά.
Για να διευκολυνθούν τα παιδιά στη διαχείριση των αρνητικών τους συναισθημάτων δημιουργήσαμε μία γωνιά με ένα στόμα, μία καρέκλα, το φανάρι και τα κουτιά της λύπης και του θυμού. Εκεί όταν νιώθουν ένα αρνητικό συναίσθημα θα πηγαίνουν και θα το συζητούν, ακολουθώντας τις τεχνικές διαχείρισής του. Αντίστοιχη γωνιά μπορούν να δημιουργήσουν και οι γονείς στο σπίτι!
Δραστηριότητα 4η Εμπέδωση
Δείχνουμε στα παιδιά το κοινό padlet με τους συνεργάτες μας, το οποίο συμπεριλαμβάνει βίντεο με την έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων και των τρόπων αντιμετώπισής τους και τα συζητάμε καλλιεργώντας την κριτική μας σκέψη και την ενσυναίσθηση. Τα συγκρίνουμε με τις δικές μας τεχνικές διαχείρισης των αρνητικών μας συναισθημάτων.
Δραστηριότητα 5η Αξιολόγηση
Φύλλο αξιολόγησης -συζήτηση
https://blogs.sch.gr/gkanellaki/files/2024/02/τεχνικές-διαχείρησης-αρνητικών-συναισθημάτων-1-1.pdf
Πρόσφατα σχόλια