Τα ελαιόλαδα από την κορωνέικη ποικιλία τα οποία χρησιμοποιήσαμε στη σημερινή γευσιγνωσία μας. [Από αριστερά προς τα δεξιά: ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία (Αβία Καλαμάτας), από την Ηλεία (Αρχαία Ολυμπία), από τη Λακωνία (Μονεμβασιά) και από την Αργολίδα (Ηλιόκαστρο Ερμιονίδας)].

Αρωματική, πικρή και πικάντικη η σημερινή συνάντησή μας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών, αφιερωμένη στην υπέρτατη αξία του ελαιολάδου!!! Δράσεις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αγγειοδιασταλτικές από ποικίλες ουσίες (τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη, ελαιοευρωπεΐνη, κά) με πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια για όσους ασχολούνται με την επιστημονική πλευρά του ελαιολάδου, αλλά και για όσους ελαιοπαραγωγούς επιδιώκουν το προϊόν τους να είναι πλούσιο σε αυτές ώστε να το εμπορεύονται με ισχυρισμό υγείας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε: εισαγωγική (ερασιτεχνική) γευσιγνωσία στο ελαιόλαδο για να γνωρίσουν οι μαθητικές ομάδες οργανοληπτικά τι εστί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας.
Προμηθευτήκαμε από εδώ τέσσερα ελαιόλαδα της κορωνέικης ποικιλίας από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου και ιδού τα αποτελέσματα της ερασιτεχνικής προσπάθειάς μας:

Ως προς το χρώμα, συναντήσαμε το χαρακτηριστικό κιτρινωπό προς λαδί τυπικό του φρέσκου ελαιολάδου, ίσως με περισσότερες νότες πράσινου στο προϊόν από την Αργολίδα. Το ίδιο ελαιόλαδο το αξιολόγησαν ως έντονα φρουτώδες σχεδόν οι μισοί γευσιγνώστες μας, ενώ τα σκήπτρα στο έντονο φρούτο κέρδισε το μεσσηνιακό ελαιόλαδο της δοκιμής μας.

KoroneikesFruit 2024

Τον ιδιαίτερα έντονο πικρό χαρακτήρα γευτήκαμε στο λακωνικό ελαιόλαδο, δίχως και τα υπόλοιπα να υστερούν στην πικρή ένταση, ειδικά δε με το αργολικό ελαιόλαδο να είναι το απαλότερο όλων.KoroneikesBitter 2024

Τα ευεργετικά καψίματα στο λαιμό και ο αντανακλαστικός βήχας ήταν αναμενόμενα με όλα τα ελαιόλαδα. Το λακωνικό ελαιόλαδο πάλι πρωταγωνίστησε στο πικάντικο στοιχείο, δίχως να είναι ασήμαντη η έντονα πικάντικη συνιστώσα των υπολοίπων.

Τα διαστήματα ησυχίας και αφοσιωμένης αξιολόγησης κάθε ελαιολάδου διακόπτονταν από διαλείμματα για τον καθαρισμό του στόματος με λευκό ψωμί ημέρας και φέτες πράσινου μήλου.

Τελικά οι γευσιγνώστες μας αποφάνθηκαν για τις προτιμήσεις τους: Ποιο ελαιόλαδο από τα τέσσερα της δοκιμής θα προτιμούσαν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας από το σχολείο; Το 36% των ερωτηθέντων προτίμησαν το ελαιόλαδο από την Αρχαία Ολυμπία ως 1η επιλογή τους· εξίσου στο αυτό ποσοστό οι μαθήτριες/μαθητές διέκριναν στη 2η επιλογή τους τόσο το ελαιόλαδο της Μονεμβασιάς όσο και αυτό από την Ερμιονίδα· την 3η θέση στις προτιμήσεις των γευσιγνωστών μας με ισχυρό ποσοστό ∼55% έλαβε το ελαιόλαδο από την Καλαμάτα. Βάσει των προτιμήσεων αυτών, το ελαιόλαδο από την Αρχαία Ολυμπία θα λειτουργήσει ως ελαιόλαδο αναφοράς στη γευσιγνωσία της επόμενης Πέμπτης με μονοποικιλιακά ελαιόλαδα επίσης από την Πελοπόννησο.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν την πρωτόλεια οργανοληπτική αξιολόγηση από 11 εφήβους γευσιγνώστες (2 αγόρια και 9 κορίτσια). Για την επόμενη συνάντησή μας, θα φροντίσουμε να έχουμε μεγαλύτερο δείγμα από συμμετέχοντες.