Ισχυρότατη δόση από θαλασσινό αεράκι με ιώδιο και υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά μάς «χτύπησε» σήμερα με την μεσημεριάτικη ζέστη! Την τιμητική του είχε το αβγοτάραχο Μεσολογγίου (ως ελληνική υπερτροφή & αναγνωρισμένο προϊόν Π.Ο.Π.), το οποίο κατάφερε στον υπέρτατο βαθμό να μας ανασύρει μνήμες καλοκαιριού! Δεν ήθελαν και πολύ οι μαθητικές ομάδες να αρχίσουν να συζητούν τα σχέδιά τους για το ερχόμενο καλοκαίρι, μέχρι που έπεσαν με τα μούτρα να ετοιμάσουν για όλους μας τις γαστρονομικές λιχουδιές αυτής της συνάντησης:
Παραδοσιακό αβγοτάραχο με αποξηραμένα σύκα· ήταν ο ιδανικός συνδυασμός για μια εισαγωγή στην αρωματική-γευστική πολυπλοκότητα του αβγοτάραχου: το διακριτικά γλυκό με ελαφρές νότες καπνιστού σύκο της σμυρναίικης ποικιλίας «Τζαϊλάτα» αντιστάθμισε την ελαφρώς πικρή νότα των ταριχευμένων αβγών.
Ακολούθησε μια δροσερότατη τορτίγια με φρέσκα φύλλα σαλάτας, φύλλο από χλωρό κρεμμυδάκι, κατίκι Δομοκού, άνηθο και φετούλες/τρίμμα αβγοτάραχου (παραδοσιακού και μελίχλωρου). [αφορμή στάθηκε η συνταγή από εδώ]
Συνεχίσαμε το παιχνίδι πικρού-γλυκού με μια γλυκιά ντοματένια παρασκευή φακής-ροβίτσας, όπου εκεί το τρίμμα αβγοτάραχου μόνο του εμπλούτισε διατροφικά τα δύο όσπρια· εδώ αντί για κουτάλι χρησιμοποιήσαμε μικρά αφράτα παξιμαδάκια από χαρουπάλευρο. [έμπνευση από αυτή τη συνταγή]
Οι νότες ιωδίου διακριτικά μας συνόδευσαν και στην πόση: μαθητική ομάδα ανέλαβε να συνθέσει ένα δροσερότατο mocktail Bloody Mary σύμφωνα με αυτή τη συνταγή. Χρησιμοποιήσαμε αφρίνα Μεσολογγίου και στην παρασκευή του ντοματένιου ποτού αλλά και στο χείλος του ποτηριού, ενώ η γεύση απογειώθηκε όταν τρίψαμε 1-2 στροφές από το καινοτόμο Trikalinos Sea Salt Bottarga Breeze!
Η μεσημεριανή περιήγησή μας στο αβγοτάραχο κορυφώθηκε με έναν gluten free χονδρό φιδέ από καλαμποκάλευρο, ο οποίος έβρασε μέσα σε μια απλή ντοματένια σάλτσα αρωματισμένη με φύλλα λουΐζας και ξύσμα λεμονιού· τα λεμονάτα αρώματα περπάτησαν άνετα στο στόμα μας με τη λιπαρότητα των μελίχλωρων χρυσαφένιων αβγών και τη βοτανική οξύτητα από ντοματίνια κονφί! [η έμπνευση της παρασκευής από εδώ]
Σαφώς «ταΐσαμε» και τον εγκέφαλό μας με ολιγόλεπτα θεάματα από το YouTube· πολύ χρήσιμα τα επόμενα ολιγόλεπτα βίντεο για τη σημερινή πρωταγωνίστρια υπερ-τροφή μας: εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε γλυκά-δροσερά-καλοκαιρινά. Επειδή το υπόλοιπο του σχολικού έτους δεν μας επαρκεί για ένα προγραμματισμένο αφιέρωμα στο χαρούπι, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το απόλυτο χαρουπο-παγωτό (η συνταγή από εδώ), εμπλουτισμένο με “μαυρομάτα” σταφίδα και ελληνικά γκότζι μπέρι… οι φράουλες εποχής και το ελληνικό αμύγδαλο φιλέ μάς πρόσφεραν και αυτά τις υπηρεσίες τους!
Η σημερινή μας δράση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αυθόρμητη γενναιοδωρία του Κου Ζαφείρη Τρικαλινού και της εταιρείας του, ο οποίος απλόχερα μας έστειλε τα μοναδικά γαστρονομικά προϊόντα του! Τον ευχαριστούμε θερμά! Ίσως στο μέλλον, και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις της ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ Ε.Ε. στη Δάφνη για μια δια ζώσης συνάντηση με τον χορηγό μας.
Ευχαριστώ επίσης θερμά τις συναδέλφους Κλάρα Αναστασία, Κωνσταντινίδου Βαρβάρα, Νιάρχου Γεωργία και Παπακυρίλλου Αλεξάνδρα για την όλη υποστήριξη της δράσης αυτής.
Αφήστε μια απάντηση