anopheles-mosquito_816_600x450

Νομίζω δεν υπάρχει πιο ανυπόφορο έντομο από το κουνούπι! Όχι μόνο ενοχλητικό στη σιωπή της νύχτας καθώς κοιμάσαι, αλλά και επικινδυνότατο εάν τύχει να σε τσιμπήσει και σου μεταδώσει διάφορους “αθώους” μικροοργανισμούς! Μάλιστα, τα κουνούπια του γένους Anopheles και το παθογόνο πλασμώδιο (πρωτόζωο) της ελονοσίας είναι από τις γνωστότερες, διαβόητες θα έλεγα, εξελικτικές σχέσεις συνύπαρξης οργανισμών που εγείρει το πανάρχαιο μένος των ανθρώπων, θυμάτων και μη!

[http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1]

                                                                         PlasmodiumLifeCycle malaria-Plasmodium-computergen

Ως εκ τούτου, η επιστήμη εστιάζει σε δύο στόχους κατά της ελονοσίας: στο ίδιο το πλασμώδιο, την αιτία του κακού, και παράλληλα στον φορέα του, τον θηλυκό Ανωφελή (ε ναι, μόνο το θηλυκό κουνουπάκι είναι αιματοφάγο!). Από πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι κοινά αρωματικά φυτά της χώρας μας (ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα) συνθέτουν ουσίες με αποτελεσματικότατη εντομοαπωθητική (αντικουνουπική) δράση. Από ό,τι φαίνεται στο μέλλον, ειδικά τα καλοκαίρια, για να κρατάμε μακριά τα κουνούπια θα χρησιμοποιούμε σκευάσματα με τέτοια φυσικά αρωματικά συστατικά, αλλά θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε ήδη από αυτό το καλοκαίρι, εκεί στη βεράντα σας, να ανάψετε καμιά ανθοδέσμη ρίγανης ή λεβάντας και να καταγράψετε τη διαφορά στις κουνουποεπιθέσεις εναντίον σας.

malaria_anopheles_mosquito_2007-5428

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα σε πρόσφατο ενδιαφέρον άρθρο της κυριακάτικης Καθημερινής που σας έχω εδώ.