Juno_LouvreJuno: ειδική πρωτεΐνη-υποδοχέας στην επιφάνεια (διαφανή ζώνη) του ωαρίου! [το όνομα της πρωτεΐνης εμπνεύστηκαν ερευνητές στη Βρετανία από την ομώνυμη ρωμαϊκή θεότητα της γονιμότητας].

Izumo: ειδική πρωτεΐνη εκτιθέμενη στην επιφάνεια του σπερματοζωαρίου, αναγκαία για να επιτευχθεί η αναγνώριση και η προσκόλληση του αρσενικού γαμέτη στον θηλυκό στόχο του! [το όνομα της πρωτεΐνης εμπνεύστηκαν ιάπωνες ερευνητές από τον σιντοϊστικό ναό Izumo Taisha που είναι αφιερωμένος στον γάμο].

                                                                                      god of marriage   Izumo Taisha

Αντιγράφω από τη σελ. 68 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Επιστήμη (Μ. Παρασκευή 18 Απριλίου-20 Απριλίου, 2014) σε επιμέλεια του Γιάννη Δεβετζόγλου:

 

Έλυσαν τον γρίφο της σύλληψης

Μια πρωτεΐνη εξασφαλίζει τη συνάντηση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο

Βρετανοί επιστήμονες ανα­κάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας βασική λειτουργία είναι να κλείνει το… ραντεβού του σπερματοζωαρίου με το ωάριο εξα­σφαλίζοντας βέβαιη συνάντηση, άρα και επιτυχή σύλληψη. Τα ευρήματα αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την ανάπτυξη νέου τύπου αντισυλληπτικών και νέων τεστ εγκυμοσύνης.

Αν και νομίζαμε ότι γνωρίζαμε τα περισσότερα μυστικά της αναπαρα­γωγής, πολλά θέματα παραμένουν ανεξερεύνητα και μάλιστα μείζονος σημασίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό για ποιους λόγους κά­ποια σπερματοζωάρια καταφέρνουν να «κολυμπήσουν» με δύναμη, να εισχωρήσουν στο ωάριο και να το γο­νιμοποιήσουν και κάποια άλλα όχι.

Σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων, η επιφάνεια του ωο­κυττάρου (ωαρίου) είναι καλυμμέ­νη από μια πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για να είναι μια γυναί­κα γόνιμη. Οι ειδικοί την ονόμασαν Τζούνο (η θεά Ήρα) από το όνομα της ρωμαίας θεάς της γονιμότητας και της σύλληψης. Μάλιστα, όπως είχαν βρει παλαιοτέρα, υπάρχει ακόμα μία πρωτεΐνη, η Ιζούμο, την οποία έχουν τα σπερματοζωάρια. Αυτές οι δύο λειτουργούν σαν αντίθετοι πόλοι μαγνητών και έλκονται μεταξύ τους, μέχρι τα βιολογικά υγρά να ενωθούν και να ξεκινήσει η αναπαραγωγή.

«Έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε έναν γρίφο που απασχολεί τους βιολόγους και τους γενετιστές εδώ και πολλά χρόνια. Ανακαλύψαμε τα μόρια που πρέπει να βρίσκονται στις επιφάνειες του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου, ώστε να υπάρξει έντονη έλξη μεταξύ τους και να προκληθεί το λεγόμενο θαύμα της σύλληψης» σχολιάζει ο Γκάβιν Ράιτ, γενετιστής από το Ίδρυμα Σάνγκερ στη Βρετανία και υπεύθυνος της έρευνας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χωρίς την έλξη αυτών των δύο πρωτεϊνών απλώς δεν μπορού­με να επιτύχουμε γονι­μοποίηση.

Από το 2005 ειδικοί από την Ιαπωνία έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει πρωτεΐνη στην επιφάνεια του σπερματοζωαρίου και την ονόμασαν Ιζούμο. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν την αντίστοιχή της πάνω στο ωάριο. Αυτό που έκαναν οι ειδικοί από το Ίδρυμα Σάνγκερ ήταν να δημι­ουργήσουν μια τεχνητή εκδοχή της Ιζούμο και να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να «ψαρέψουν» στοιχεία για το αν υπάρχει και ποια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των ωαρίων. Για να επιβεβαιώσουν ότι βρήκαν τη σωστή πρωτεΐνη, οι ειδικοί δοκίμασαν να φέρουν σε επαφή ποντίκια τα οποία δεν την παρήγαν. Αυτό που συνέβη ήταν τα ποντίκια να παράγουν ωά­ρια, αλλά στην επιφάνεια τους να μην υπάρχει η Τζούνο. Αυτά λοιπόν τα ποντίκια ήταν στείρα.

Επιπλέον, όπως φάνηκε στη μελέ­τη, μόλις γινόταν η ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου, οι πρωτεΐνες εξαφανίζονταν από την επιφάνειά τους, κάτι που δείχνει ότι ο οργα­νισμός τις χρειάζεται αποκλειστικά και μόνο για την έλξη της γονιμο­ποίησης.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πλέον στις γυναίκες που είναι υπογόνιμες θα πρέπει να κάνουμε και εξέταση για τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει θα χρειάζονται απλώς τη μεταφορά ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα τους και καμία άλλη θεραπεία με ορμόνες κ.λπ.

σάρωση0001

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε περισσότερα (στα αγγλικά) στον σχετικό σύνδεσμο του Ινστιτούτου Sanger:

 http://www.sanger.ac.uk/about/press/2014/140416.html

ή να παρακολουθήσετε το ολιγόλεπτο βίντεο παρακάτω: