Θυμάμαι ότι κατά τα σχολικά μου χρόνια το μισούσα ως φαγητό (προφανώς λόγω της μυρωδιάς του, συμπεριλαμβανομένου, εννοείται, του συγγενικού κουνουπιδιού)! Ευτυχώς αναθεώρησα νωρίς…δεν είναι απλώς γεμάτο με θειούχες αντικαρκινικές ουσίες (glucosinolates), αλλά περιέχει και τα ωφέλιμα ω3 λιπαρά οξέα! Πρόκειται για σούπερ τρόφιμο!
Αντιγράφω από το σημερινό ενδιαφέρον άρθρο της Έλενας Κιουρκτσή στο «Κ» [τεύχος 552, σελ. 78, 29 Δεκ. 2013] της κυριακάτικης Καθημερινής :
Το μπρόκολο «φτιάχνει» καλύτερους μαθητές;
Πώς τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τις μαθησιακές επιδόσεις των παιδιών.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η έλλειψη των ωφέλιμων λιπαρών οξέων ω3 συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινική5 Παίδων και γενικό γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Πώς επηρεάζει τα παιδιά η έλλειψη ω3 λιπαρών οξέων; Τα ω3 αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία λιπαρών οξέων. Η επαρκής πρόσληψή τους σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την προστασία και την ενίσχυση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει, όπως κάνει με τα κορεσμένα και τα μονοακόρεστα λιπαρά, καθιστώντας την πρόσληψή τους μέσω της διατροφής απαραίτητη. Μελέτες αποδεικνύουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις ω3 λιπαρών παρατηρούνται στην περιοχή του εγκεφάλου και μετέχουν σε βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη γνωσιακή και συμπεριφοριστική εξέλιξη στα παιδιά. Έτσι, η μειωμένη πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μαθησιακά προβλήματα (όπως η δυσκολία στην ανάγνωση), διαταραχές στη μνήμη, την όραση και τη συμπεριφορά (υπερκινητικότητα).
Για ποιους λόνους τα παιδιά δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ω3; Η πρόσληψή τους μέσω της καθημερινής διατροφής φαίνεται να είναι χαμηλή στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας των προηγμένων δυτικών κοινωνιών, εξαιτίας διατροφικών προτύπων και επιλογών που υιοθετούνται αρχικά από τους ενηλίκους και στη συνέχεια από τα παιδιά.
Πώς μπορούν να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα; Επιθυμητή ημερήσια πρόσληψη δεν έχει ακόμα οριστεί επισήμως. Σύμφωνα όμως με αξιολογήσεις, φαίνεται ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές εβδομαδιαίως σε ποσότητα μερίδας είναι αρκετή για ένα παιδί. Να προτιμάμε τα μικρά ψάρια, όπως τη σαρδέλα, το γαύρο, τον κολιό ή το σκουμπρί. Εναλλακτικές πηγές είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το έλαιό του και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο ή σπανάκι).
Τα ω3 μπορούν να βοηθήσουν και παιδιά με υπερκινητικότητα και υπό ποιες προϋποθέσεις; Μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση όχι μόνο δεξιοτήτων όπως η ανάγνωση και η μάθηση, αλλά και στην αντιμετώπιση του συνδρόμου υπερκινητικότητας. Ιδίως εάν τα υπερκινητικά παιδιά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων στο αίμα και πιο συγκεκριμένα του DΗA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ*). Η δράση των ω3 και σε τέτοιου είδους προβλήματα δικαιολογείται απόλυτα από τον σημαίνοντα ρόλο τους στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.
*περισσότερα στο http://en.wikipedia.org/wiki/Docosahexaenoic_acid
Αφήστε μια απάντηση