Τη νύχτα της Κυριακής και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, όλοι στην Αττική γίναμε μάρτυρες ενός θεαματικού καιρικού φαινομένου, το οποίο μάλιστα κράτησε αρκετές ώρες.
Οι αστραπές και οι κεραυνοί που έπεφταν υποδήλωναν την ύπαρξη μιας ισχυρής καταιγίδας , η οποία όμως δεν έδωσε τόσες πολλές βροχές όσες θα περίμενε κανείς με τέτοιο χαλασμό από τις ατμοσφαιρικές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν η έλλειψη υγρασίας στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω του βορειοδυτικού ανέμου και γενικά ότι το όλο σύστημα δημιουργήθηκε σε σχετικά μεγάλο ύψος. Εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη υγρασία , κυρίως στα βόρεια του νομού είχαμε και τις περισσότερες βροχές, όχι όμως τίποτε φοβερό με βάση τη φοβερή δυναμική που είχε η καταιγίδα.
Επίσης να πούμε ότι η διάρκεια ήταν μεγάλη καθώς οι άνεμοι σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας ήταν ασθενείς, κάτι που δε βοήθησε στη γρήγορη διάλυσή της.
Γιατί όμως τόσες αστραπές;
Ο λόγος είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργήθηκε Νοτιανατολικά της Αττικής
και σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική αστάθεια που επικρατούσε (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στα ανώτερα και κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας) βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στα ορεινά της Αττικής.
Ο πυρήνας αυτός άρχισε να διογκώνεται
λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που περιέγραψα παραπάνω και να πιάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.
Προς το τέλος του βλέπουμε να διχοτομείται και να εξασθενεί.
Ομολογουμένως λοιπόν ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο , που πιστεύω ήμαστε τυχεροί που απολαύσαμε. Ο αλλος λόγος για τον οποίο ήμαστε τυχεροί ήταν ότι δεν είχαμε τις επιφανειακές συνθήκες που θα επέτρεπαν ανάλογες βροχοπτώσεις με τη δυναμική αυτής της καταιγίδας…
Αφήστε μια απάντηση