Καλός θα είναι ο καιρός στην Αττική την Τρίτη, διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων ημερών. Έτσι λοιπόν με κρύο θα ξεκινήσει η μέρα ενώ θα έχουμε και περιοχές με περιορισμένη ορατότητα , κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα που θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη σχετική υγρασία. Αχνές επιμήκεις νεφώσεις θα φαίνονται στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας χωρίς όμως να εμποδίζουν την ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 (8 σε σε κάποιες περιοχές με μέσο υψόμετρο) έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι ασθενείς 2-3μποφόρ και τοπικά στο Σαρωνικό και στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα 4 μποφόρ.
Ένα περίεργο φαινόμενο που παρατηρήθηκε χτες σε σχέση με την θερμοκρασία στην Αττική είναι το εξής : Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο είχαμε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με ορεινότερες περιοχές. Έτσι για παράδειγμα αναφέρω ότι ο σταθμός μου στο Περιβολάκι Νίκαιας που βρίσκεται σε υψόμετρο 26 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας , χτες (23/11/2009) στις 23:50 έδειχνε θερμοκρασία 13 βαθμούς , την ώρα που σταθμός στην Πάρνηθα και σε υψόμετρο 1330 μέτρων έδειχνε 14 βαθμούς!
Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι πως πέρα από την αναστροφή θερμοκρασίας* που συντελούταν υπήρχε πολύ χαμηλή σχετική υγρασία στα ορεινά (στα ψηλότερα στρώματα αέρα). Η Πάρνηθα είχε 8% σχετική υγρασία ενώ η Νίκαια είχε 68%. Σε συνθήκες θερμοκρασιακής αναστροφής ο υγρός αέρας έρχεται σε επαφή με το ψυχρό έδαφος και ευνοεί τη γρηγορότερη μεταφορά θερμότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περιοχές με περιορισμένη ορατότητα δεν ήταν στα ορεινά αλλά σε χαμηλότερες περιοχές, καθώς υπήρχε υψηλότερη σχετική υγρασία. Από τη στιγμή που ο ήλιος ζεσταίνει το ψυχρό χαμηλό στρώμα αέρα, οι υδρατμοί εξατμίζονται και η ορατότητα επανέρχεται.
*Θερμοκρασιακή αναστροφή ορίζεται η αποβολή θερμότητας από την επιφάνεια της γης, λόγω ακτινοβολίας και κατά συνέπεια η ψύξη της, με συνέπεια να ελαττωθεί η θερμοκρασία του υπερκείμενου στρώματος αέρα που έρχεται σε επαφή με αυτήν. Αυτό συμβαίνει σε συνθήκες ξαστεριάς , ασθενών ανέμων ή άπνοιας και υψηλών βαρομετρικών (αντικυκλώνων). Έτσι αντί να συμβαίνει το σύνηθες η θερμοκρασία να ελαττώνεται οδεύοντας προς τα ψηλότερα στρώματα αέρα να αυξάνεται έως ένα σημείο και μετά να αρχίζει η ελάττωση.
Αφήστε μια απάντηση