Λοιπόν , σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε για την κακοκαιρία που έρχεται στη χώρα μας , ουσιαστικά από το πρωί της Παρασκευής με την εισβολή ενός ισχυρού χαμηλού βαρομετρικού συστήματος, από τα βορειοδυτικά.
Θέλω να τονίσω πως η Παρασκευή θα είναι μια μέρα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς:
–Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν και σε στεριά και σε θάλασσα, που αναμένεται να φτάσουν και τα 9 με 10 μποφόρ.
–Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν σχεδόν όλη τη χώρα με το “κόκκινο” να βρίσκεται στις παραθαλάσσιες περιοχές και λίγο προς τα ενδότερα τους, στα νησιά κυρίως του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
– Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά περιόδους στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο συγκεκριμένα:
Παρασκευή 6/1/2012
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά , στην Πελοπόννησο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.
Κοντά στο μεσημέρι και μετά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα πλήττουν και την κεντρική χώρα , καθώς και την ανατολική Στερεά και την Αττική.
Χιόνια θα πέφτουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας καθώς και της κεντρικής χώρας.
Μετά το μεσημέρι και προς το απόγευμα και το βράδυ ισχυρότατες καταιγίδες θα πλήξουν τα νησιά του Βόρειου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς και τα πεδινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται και στα κεντρικά, με τα δυτικά να βλέπουν βελτίωση.
Τα χιόνια μέχρι το βράδυ θα κατέβουν σε πιο χαμηλά υψόμετρα και θα χιονίζει στη Μακεδονία από τα 200 με 300 μέτρα και πάνω, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής χώρας, ενώ σταδιακά τα χιόνια στην Ήπειρο θα εξασθενίσουν.
Οι άνεμοι θα είναι το πρωί νότιοι ισχυροί έως θυελλώδεις , 7 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Το μεσημέρι θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο , φτάνοντας τα όρια της θύελλας, 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Από το μεσημέρι και μετά , πρώτα στο Ιόνιο και στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βόρειους με παρόμοια περίπου ένταση, ενώ μέχρι το βράδυ θα έχουν στραφεί παντού σε βόρειους, μέχρι 8 περίπου μποφόρ.
Σάββατο 7/1/2012
Τις πρώτες ώρες του Σαββάτου βροχές θα εκδηλώνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα ( γρήγορη βελτίωση στα δυτικά) , με τις πιο ισχυρές να περνούν από το ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Σταδιακά και μέχρι το πρωί φαίνεται να χάνουν τη δύναμή τους.
Ως προς τα χιόνια από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου θα συνεχίσουν να πέφτουν στη Μακεδονία και μάλιστα σε χαμηλότερα υψόμετρα, κάτω από τα 300 μέτρα και στο διάστημα αυτό μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον , θεωρώ ότι θα χιονίσει κατά περιόδους και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε σταδιακή βελτίωση ως προς τα φαινόμενα και σποραδικές βροχές κατά τόπους πιο έντονες να πέφτουν κυρίως στα ανατολικά.
Για την Αττική , χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στα δυτικά-βορειοδυτικά ημιορεινά του νομού και αργότερα, πιθανώς, και σε ανατολικότερα, ενώ στα πιο πεδινά θα σημειώνονται κατά περιόδους,βροχοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι σε όλες μας τις θάλασσες, πολύ ισχυροί, 7 και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο θυελλώδεις , 8 μποφόρ.
Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι κατά πολύ βελτιωμένος ως προς τα φαινόμενα , ενώ θα μειωθεί και η ένταση των ανέμων που θα κυμαίνεται γύρω στα 6 μποφόρ (βόρειοι).
Προσοχή λοιπόν αυτές τις μέρες, καλά να περνάτε και για ό,τι νεότερο θα υπάρχει ενημέρωση.



Αφήστε μια απάντηση