Ένα σύστημα ψυχρών αερίων μαζών που οργανώνεται σε ένα ψυχρό μέτωπο (βαρομετρικό χαμηλό), στα βόρεια της Ιταλίας και αναμένεται να ακολουθήσει νοτιοανατολική πορεία , διασχίζοντας τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, είναι η αιτία για την αναμενόμενη αλλαγή του καιρού για την οποία σας έχω κάνει λόγο από την περασμένη Τετάρτη.
Βλέποντας τη δορυφορική των παρούσων καιρικών συνθηκών (Κυριακή 13:15) φαίνεται ήδη το σύστημα να κινείται προς τη χώρα μας.
Αυτό που μας απασχολεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή που περιμένουμε , είναι δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι η φύση και η δυναμική της η οποία σαφώς και είναι ικανή να δώσει τα φαινόμενα (βροχές ,καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) τα οποία σας έχω περιγράψει στις προηγούμενες προγνώσεις.
Το δεύτερο ,που για μένα είναι και το πιο απρόβλεπτο, είναι η συμπεριφορά των θαλασσών μας, αρχικά του Ιονίου και μετά του Αιγαίου , κατά την εξέλιξη του συστήματος.
Έχουμε μόλις περάσει ένα αρκετά ζεστό και παρατεταμένο καλοκαίρι με τις θάλασσες να έχουν ζεσταθεί αρκετά κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες που περιμένουμε , δημιουργούν μια κατάσταση που μπορεί να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για δυνατά φαινόμενα, αρχικά στη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα. Στον τελευταίο χάρτη μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τη βροχή που προβλέπεται στην αρχή της κακοκαιρίας , την Τρίτη μεσημέρι προς απόγευμα.
Από τη Δευτέρα το βράδυ λοιπόν , μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ τουλάχιστον, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε πολλές περιοχές.
Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα αρχικά στη δυτική χώρα και στη συνέχεια στη βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται προσοχή και σε άλλες περιοχές , καθώς μιλάμε για ένα άμεσο, γρήγορο και δυναμικό ψυχρό μέτωπο ,που δημιουργεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια συνθήκες για έντονα φαινόμενα, λόγω και της παρατεταμένης καλοκαιρίας που είχαμε τον τελευταίο καιρό, όπως σας ανέφερα και πριν.
Ας είμαστε προσεκτικοί λοιπόν και από εδώ θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση.
Καλά να περνάτε!
Υ.Γ. Οι χάρτες είναι από τα προγνωστικά μοντέλα ECMWF (ευρωπαϊκό μοντέλο ) και Klart (Σουηδικό μοντέλο) .
Η δορυφορική φωτογραφία είναι από το δορυφόρο sat24.
Αφήστε μια απάντηση