7. Οι μεγάλες επενδύσεις

Οι σημειώσεις του μαθήματοςΗ λίμνη και το φράγμα του Μαραθώνα

f1.jpg

 Δημιουργία δικτύου αστικών συγκοινωνιών

m16.jpg

g.jpg

 


 

Τα εγκαίνια του υδραγωγείου της ΟΥΛΕΝ

(ντοκιμαντέρ από την εκπομπή παρασκήνιο της ΕΡΤ )

 

ΠΗΓΕΣ

Να συνδυάσετε τις ιστορικές σας γνώσεις με τα στοιχεία των πηγών και να παρουσιάσετε τα έργα που έγιναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής μετά το 1922

 

1.Για το φράγμα και τη λίμνη του Μαραθώνα

Κείμενο Α΄

Μετά τη φυγή των Τούρκων, η κυβέρνηση της χώρας αντιμετώπισε και το βασικό αυτό πρόβλημα της ύδρευσης. Με έρανο που έγινε επισκεύασε το υδραγωγείο, αλλά λόγω της αύξησης του πληθυσμού, μετά από πολλές προτάσεις για διάφορες γεωτρήσεις και μεταφορά νερών, αποφασίστηκε το 1892 να γίνει τεχνητή λίμνη στο Μαραθώνα. Την πρόταση αυτή την έκανε ο Εδουάρδος Καλενέκ και το έτος 1926 το δημόσιο της Ελλάδας και η εταιρεία Ούλεν έκαναν συμφωνία για τη λίμνη αυτή, που θα έδινε νερό στην πρωτεύουσα.

Οι εργασίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 1926 και τέλειωσαν μετά από 3 χρόνια. Το Μάιο του 1931 είχαν κατασκευαστεί το φράγμα, ο αγωγός, τα διυλιστήρια και για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου η Αθήνα πήρε νερό από τη λίμνη.

                                                                                        Πηγή :wikipedia

 

Κείμενο  Β΄

Η αύξηση όμως του πληθυσμού της Αθήνας δημιούργησε νέες ανάγκες. Για το λόγο αυτό το 1925 άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα σύγχρονα έργα ύδρευσης στην περιοχή της Πρωτεύουσας. Τη χρονιά αυτή υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Αμερικανικής Εταιρείας ULEN και της Τράπεζας Αθηνών για τη χρηματοδότηση και κατασκευή έργων ύδρευσης της Πρωτεύουσας από τη λεκάνη απορροής της Πάρνηθας. Τα έργα θα επόπτευε κατασκευαστικά η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Υδάτων (ΕΕΥ), η οποία συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Το πρώτο μεγάλο έργο ήταν η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα.

Για την κατασκευή του φράγματος – που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1926 και ολοκληρώθηκε το 1929 – εργάστηκαν περίπου 900 άνθρωποι. Το φράγμα είναι τοξωτό και επενδεδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο, ιδιαιτερότητα που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ύψος του είναι 54 μ. και το μήκος του 285μ.

Πηγή  Απόσπασμα από το δημοσίευμα  «Ύδρευση της Αθήνας » από την ιστοσελίδα της    ΕΥΔΑΠ

2. Για τα έργα της εταιρίας Πάουερ

Κείμενο Α΄

 

Aξιόλογα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, θα δείτε στους δρόμους ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και τον σταθμό του N. Φαλήρου. Δίπλα στο ποτάμι, το εργοστάσιο της Hλεκτρικής, που κατασκευάστηκε το 1923 απο τη βρετανική εταιρία Πάουερ και που λειτουργούσε μέχρι το 1972, έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο

(Από σύγχρονη ταξιδιωτική σελίδα)

(http://www.travel.gr/portal/viewSection.x?section=16%3B5%3B98)

Κείμενο Β΄

Το 1926 οι ΣΑΠ, οι ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ που εκμεταλλεύονται το «ΘΗΡΙΟ» της Κηφισιάς, και οι ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ που εκμεταλλεύονται τα ΤΡΑΜ, συνεργάζονται με τον Αγγλικό όμιλο ΠΑΟΥΕΡ. Από τη συνεργασία αυτή προκύπτουν δύο Εταιρίες: Η ΗΕΜ που αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των ΤΡΑΜ και της Γραμμής της Κηφισιάς και οι ΕΗΣ .Οι ΕΗΣ αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της πρώην ΣΑΠ και ταυτόχρονα τη δέσμευση να βελτιώσουν την υπάρχουσα γραμμή και να επεκτείνουν την υπόγεια σήραγγα ως το σταθμό ΑΤΤΙΚΗ με διπλή γραμμή για να ενωθεί ο Ηλεκτρικός με την Κηφισιά, με υπόγειο σταθμό κάτω από την ΟΜΟΝΟΙΑ.
Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1928 και στις 21/7/1930 εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός ΟΜΟΝΟΙΑ. Αργότερα το 1948 και το 1949 εγκαινιάζονται αντίστοιχα οι σταθμοί ΒΙΚΤΩΡΙΑ και ΑΤΤΙΚΗ.

(Από blog που λειτουργεί στη διεύθυνση :                                                       (http://aqua-aquamarine.blogspot.com/2009/01/blog-post_25.html)

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

 

«ΟΥΛΕΝ»-   σελ. 53 (Το πολεοδοµικό … Μαραθώνα)

«ΠΑΟΥΕΡ»-   σελ. 53 (Την ίδια … λεωφορεία)

 

 

ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1925 : [σελ. 53], η αμερικανική ΟΥΛΕΝ κατασκευάζει φράγμα στο Μαραθώνα