Για το Μαθ.Ραδιόφωνο/ About

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – European School Radio

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2011- 2012 και φιλοξενείται στην πλατφόρμα streaming media του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr )   η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274). Ακόμη συνεργάζεται με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμά της i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.

Η παραγωγή του προγράμματος γίνεται από την σχολική κοινότητα και μέσα στα πλαίσια της σχολικής διαδικασίας και στη βάση του εθελοντισμού. Είναι σταθμός μη κερδοσκοπικός.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio (esradio.mysch.gr), είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα. Απαντά στην αναζήτηση για ένα πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής και εκπαίδευσης των παιδιών με το ευρύτερο περιβάλλον, έχοντας ως δεδομένο και το  μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες.

Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης  είτε παραγωγής εκπομπών. Οι μαθητές και μαθήτριες, δημιούργησαν το λογότυπο και τα σποτ, ενημερώνουν τον ιστότοπο του ραδιοφώνου, παράγουν μουσικές εκπομπές και εκπομπές λόγου, κάνουν συνεντεύξεις και εκφωνούν ειδήσεις.

Το μαθητικό ραδιόφωνο προτρέπει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας και μπορεί να συντελεί στη:

  • Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας

  • Δικτύωση Σχολείων

  • Προαγωγή θετικού κλίματος στο σχολικό περιβάλλον

Η συμμετοχή στο ραδιόφωνο είναι μια “αναπτυξιακή” διαδικασία. Μέσα από αυτή την ομαδική δραστηριότητα τα παιδιά μπορούν μεταξύ άλλων:

  • Να αναπτύξουν συνεργατικές και διαλογικές δεξιότητες ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους άλλους

  • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο είναι μια ιδέα που «γεννήθηκε» το 2008 από το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας και το Γυμνάσιο Εκάλης και στο οποίο εντάχθηκε το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς. Από το Νοέμβριο του 2011, το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη ανέλαβε το συντονισμό των δραστηριοτήτων για το ανανεωμένο European School Radio  και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.

Το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο έχει ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα. Στον ψυχαγωγικό τομέα θα περιλαμβάνονται μουσικές επιλογές από όλα τα είδη της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Στον επιμορφωτικό τομέα θα μεταδίδονται εκπομπές οι οποίες προωθούν και αναδεικνύουν την περιβαλλοντική ευαισθησία, την φιλαναγνωσία, τις καλλιτεχνικές και  κοινωνικές δράσεις καθώς και τις δραστηριότητες των σχολείων. Οι ενημερωτικές εκπομπές μπορούν ακόμη να περιλαμβάνουν στη θεματολογία τους νέα από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, αφιερώματα (ως αποτέλεσμα έρευνας) καθώς και συνεντεύξεις με πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους. Ο χαρακτήρας των εκπομπών διαμορφώθηκε μετά τη συλλογή των απαντήσεων μαθητών και μαθητριών σε ερωτηματολόγιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου.

Πρόκειται για ραδιοφωνικό σταθμό οργανωμένο στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων ο οποίος απευθύνεται στη σχολική κοινότητα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η συμμετοχή κάθε μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικά των μαθητών είναι ανοιχτή σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα/σχολεία, ελληνικά, ελληνόγλωσσα αλλά και ευρωπαϊκά.

Η επίσημη γλώσσα του σταθμού είναι τα ελληνικά, προωθεί όμως την ιδέα της διαπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσικής συμμετοχής.

Αποτελεί συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας και βασικά μαθητών και καθηγητών σε όλα τα επίπεδα, οργάνωσης, παραγωγής, τεχνικής υποστήριξης και επικοινωνίας. Το συντονισμό των ομάδων του ραδιοφώνου για κάθε σχολείο έχει ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός.

Την αποκλειστική ευθύνη για την κάθε παραγωγή έχουν οι δημιουργοί της οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν το περιεχόμενο πριν αυτό αποσταλεί προς μετάδοση. Οι απόψεις των παραγωγών δεν σημαίνει ότι εκφράζουν και την άποψη του σταθμού.

Το Συντονιστικό σχολείο για τα έτη 2011-13 ήταν το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη και το έτος 2013-14 το ΔΣ Καλαβρύτων. Το συντονιστικό σχολείο δεν μπορεί να λειτουργεί ως ελεγκτής (και λογοκριτής) ενώ το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο εφόσον φιλοξενεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο στην πλατφόρμα του.

Η ελευθερία της έκφρασης και η επικοινωνία αποτελούν βασικούς στόχους του ραδιοφώνου, όμως οι παραγωγοί και εκφωνητές οφείλουν να εκφράζονται με τρόπο που δεν προσβάλει και δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την θέση τους για να εξυπηρετούν σκοπούς έξω από τις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι μαθητές είναι πηγή έμπνευσης για μας και χαιρόμαστε όταν συμπράττουμε, όταν  είναι παρόντες και στα εύκολα αλλά και στα βαρετά.


Η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου

Νότης Γενιτζές, πληροφορικός

Νίκος Γιαγκούλης, πληροφορικός

Παναγιώτα Σιάνου Χατζηκαμάρη, τεχνολόγος μηχανικός

Αναστάσιο Βαφειάδης, Χημικός

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Βαλασέλλη της εταιρίας Jazler, που μας παραχώρησε το  προγράμμα αυτοματισμού ραδιοφωνικών σταθμών Jazler.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και τον Διευθυντή κ. Γεωργίου Κωνσταντινίδη για την υποστήριξή του και τη νομική υπηρεσία της διεύθυνσης για τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Ευχαριστούμε τους Διευθυντές των δύο σχολείων του Γενικού Λυκείου Καμπάνη Γιάννη Παπαδάκη και του Γυμνασίου Καμπάνη Σάκη Αλατζόγλου, καθώς και τον πρώην Διευθυντή του Γυμνασίου Καμπάνη Τάσο Βαφειάδη που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα και προώθησαν την πραγματοποίησή της .

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη Χριστίνα Μπενέκη του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας στα πλαίσια του οποίου γεννήθηκε η αρχική ιδέα και των Ηλία Κουρκουλάκο, πρώην Διευθυντή του Γυμνασίου Εκάλης και Γρηγόρη Βερροιώτη της EnterBrussels που ξεκίνησαν να υλοποιούν την ιδέα αυτή. Ως συντονιστική ομάδα τους υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει  το European School Radio η φωνή της μαθητικής κοινότητας!

Διαβάστε επίσης τη Νομική διάσταση της λειτουργίας του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιόφωνου European School Radio.


Δείτε ένα βίντεο που περιγράφει το European School Radio, με τη μορφή που είχε μέχρι τον Ιούνιο του 2011

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/about/

European School Radio explained in ENGLISH

Read in English

Read  about  European School Radio , in English

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Βρείτε εδώ   1. Ενημερωτικό Δελτίου για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για τον Τύπο   σχετικά με το European School Radio  

Μαθητική “ραδιοφωνική” χρονιά 2013-14

Μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικότητας και ισονομίας που προωθούν οι εμπνευστές εκπαιδευτικοί του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου, αλλά και της επιθυμίας για ανανέωση, εμπλουτισμό και παροχή περισσότερων δυνατοτήτων στο ραδιόφωνο τη χρονιά αυτή προτάθηκε η έδρα του ραδιοφώνου να ανήκει σε σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ και ΔΕ Δυτικής Ελλάδας. Ύστερα, λοιπόν, από τη …

Νομικά θέματα

α) Διακριτικός τίτλος σταθμού: European School Radio, Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο β) Ηχητικό σήμα: όπως ακούγεται και περιγράφεται στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στον παρόντα ιστότοπο. γ) Χαρακτήρας του σταθμού: ειδικός σταθμός (σχολικός). δ) Υπεύθυνος προγράμματος: Συντονιστική ομάδα ε) Τεχνικός υπεύθυνος: Οριζόμενος απο την συντονιστική ομάδα στ) Διεύθυνση λειτουργίας: http://esradio.mysch.gr ζ) Τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας: Διαδικτυακό ραδιόφωνο …

who_are_we

Ποιοι είμαστε !

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο με την επωνυμία “European School Radio” είναι το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο το οποίο αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια και ανήκει στους δημιουργούς του, τα ιδρυτικά μέλη* και τα συνεργαζόμενα σχολεία. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο με την επωνυμία “European School Radio”εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία η οποία θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο …

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση