20η και τελευταία Παραμυθούπολη 16-17 Ιουνίου 2012

Η Παραμυθούπολη πάει διακοπές! Ακούστε την τελευταία Παραμυθούπολη για τη φετινή σχολική χρονιά. Θα αρχίσει πάλι μέσα Σεπτεμβρίου με νέα επεισόδια . Καλό Καλοκαίρι και να είστε όλοι καλα!

Σαββατοκύριακο στις 10:00 πμ…..

1. Λιλιπούπολη,“Ο Χαρχούδας Σώγαμπρος 29 Απρ 1980, 2. “Η Αλεπού και ο Πελαργός” μύθος του Αισώπου  3. “Ο Μαγεμένος Βάτραχος”, των αδελφών Γκριμ, απο την μαθήτρια Φωτεινή Κατσαρώνα, 4. Το τελευταίο επεισόδιο του νέου κύκλου“, Ο Παραμυθάς της ΕΡΤ (1978-1983), 5.O Χάνσελ και η Γκρέτελ, των αδελφών Γκρίμ, απο την μαθήτρια Φωτεινή Κατσαρώνα, 6. “Τα καινούργια Ρούχα του Βασιλιά”, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

.


—————————————————————————————————————————————————————————————————————

..

1. Λιλιπούπολη, το παραμύθι Ένα Παραμύθι και Τραγούδια απο την εκπομπή ‘Εδώ Λιλιπούπολη’ (Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, πηγή, Βικιπαίδεια,), στίχοι των τραγουδιών μπορούν να βρεθούν εδώ ). Αυτή την φορά θα ακούσουμε το “ Ο Χαρχούδας Σώγαμπρος , που πρωτοακούστηκε 29 Απριλίου 1980.

.. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Λιλιπούπολη

.

.

.

…………
.

2. Ακολουθεί ένα κλασικό Παραμύθι Αισώπου, απο την παιδική σειρά, ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ*

.“Η Αλεπού και ο Πελαργός” , κλασικός μύθος του Αισώπου

youtube: http://www.youtube.com/watch?v=vNba8Fs3RCM&feature=g-vrec

Οι Μύθοι του Αισώπου έχουν μια ιδιαίτερη χάρη, μια θαυμαστή απλότητα και άφταστη διδακτικότητα! Είναι παρμένοι από την καθημερινή ζωή και την φύση. Ο Αίσωπος έχει μια μοναδική δυνατότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι αυτή ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί. Ο Αίσωπος γεννήθηκε στην περιοχή της Φρυγίας το 600 περίπου π.Χ. και πέθανε στα 564 π.Χ. Ήταν μαυριδερός κι άσχημος και δούλευε σε κάποιον κτηματία σαν δούλος – βοσκός. Μια μέρα, που είδε τον επιστάτη να χτυπάει άδικα έναν δούλο, έτρεξε να τον βοηθήσει κι έτσι ο επιστάτης για να τον εκδικηθεί τον κατηγόρησε στο αφεντικό – κτηματία – που τον πήγε στην αγορά της Εφέσσου να τον πουλήσει! Εκεί, τον αγόρασε ο σοφός Ξάνθος από την Σάμο, που εκτίμησε το έξυπνο βλέμα του και τον πήρε μαζί του σαν δούλο. Μαζί του, ο Αίσωπος, άρχισε να ταξιδεύει και να γνωρίζει τον κόσμο. Κάποτε έφθασαν και στην περιοχή των Δελφών όπου επισκέφθηκαν το περίφημο Μαντείο. Ο Αίσωπος ειρωνεύτηκε τουε ιερείς του Μαντείου ότι μαντεύουν για να πλουτίζουν και τους κατοίκους των Δελφών ότι αντί να καλλιεργούν τα κτήματά τους και να φροντίζουν τα ζώα τους ζούσαν από τα αφιερώματα των προσκυνητών του Μαντείου. Αυτό του το θράσσος εξόργισε τους ιερείς του Μαντείου οι οποίοι τον παγίδευσαν, βάζοντας ένα χρυσό ποτήρι στις αποσκευές του, και κατόπιν τον κατηγόρησαν για κλέφτη κι ιερόσυλο! Έτσι τον δίκασαν άδικα και τον καταδίκασαν σε θάνατο, ρίχνοντας τον από τις κορυφές των Φαιδρυάδων, κάποια απόκρημνα βράχια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόλλωνας τιμώρησε την αδικία τους στέλνοντας στους κατοίκους των Δελφών μεγάλη πείνα και λιμό, που θέρισαν πολλούς κατοίκους. Αυτοί τότε για να εξιλεωθούν, έστησαν μια μαρμάρινη στήλη προς τιμήν του Αισώπου. Λέγεται ότι ο Αίσωπος είπε τους μύθους του αυτούς όχι μόνο στη διάρκεια της ζωής του αλλά και με σκοπό να υποστηρίξει την αθωότητά του στο δικαστήριο. Μέσα από τους μύθους του διακρίνεται το ευρύ, παρατηρητικό του πνεύμα κι η ικανότητά του να διδάσκει με μικρές απλές ιστορίες, που πάντα έχουν στο τέλος κάποιο ηθικό δίδαγμα. Ο Αίσωπος συνήθιζε με την παρατηρητικότητα και την βαθειά σοφία του να πλάθει τέτοιες ιστορίες και να τις λέει γύρω του. Με τον καιρό απέκτησε μεγάλη φήμη κι όλοι έτρεχαν κοντά του να ακούσουν κάποιο μύθο του σχετικά με κάποιο πρόβλημα που τους απασχολούσε. Σιγά – σιγά οι μύθοι του άρχισαν να μεταδίδονται από στόμα σε στόμα μεταξύ των ανθρώπων, μέχρι την ελληνιστική εποχή οπότε συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σαν ένα βιβλίο, αιώνες αργότερα.

[ΠΗΓΗ: http://www.youtube.com/watch?v=vNba8Fs3RCM&feature=g-vrec]

…..

3. “Η Πριγκίπισσα και Ο Μαγεμένος Βάτραχος”, των αδελφών Γκρίμ, απο την μαθήτρια Φωτεινή Κατσαρώνα του ΓΕΛ Καμπάνη, Κιλκίς,

————-

.

.

.

.

.

.

.

4.Ακολουθεί, Το τελευταίο επεισόδιο του νέου κύκλου” Ο Παραμυθάς της ΕΡΤ.

Ακολουθεί η ιστορία του 26ου και το τελευταίο επεισόδιο του νέου κύκλου που προβλήθηκε από την ψηφιακή της ΕΡΤ το 2011.
Ο Παραμυθάς της ΕΡΤ (1978-1983) Ο «Παραμυθάς» ήταν η πιο δημοφιλής παιδική εκπομπή της τηλεόρασης από το 1978 έως το 1983 και επανήλθε για μερικά επισόδεια τα τελευταία χρόνια.
Ήρωάς της ήταν ένας παππούς ο οποίος ήξερε να λέει όμορφες ιστορίες που δεν ήταν άλλες από τις περιπέτειες που ζούσε ο ίδιος, κάθε φορά που φορούσε ένα μαγικό γιλέκο. Μ’ αυτό μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα, να γίνεται μεγάλος σαν βουνό ή μικρός σαν καρφίτσα και να… πετάει!.

.

.


……..

5.Χάνσελ και Γκρέτελ, των αδελφών Γκρίμ, απο την μαθήτρια Φωτεινή Κατσαρώνα του ΓΕΛ Καμπάνη, Κιλκίς,

Στις παρυφές ενός δάσους ζούσε ένας ξυλοκόπος που ήταν τόσο φτωχός, που με δυσκολία εξασφάλιζε κάθε μέρα λίγο ψωμί για τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, τον Χάνσελ και την Γκρέτελ. Κάποια μέρα δεν είχε ούτε αυτό το λίγο ψωμί για την οικογένεια του. Καθώς ξάπλωσε το βράδυ στριφογυρνούσε στο κρεβάτι του, αλλά λύση δεν έβρισκε στο πρόβλημα του. Τότε του μίλησε η γυναίκα του και του είπε: «άκουσε με άνδρα μου, αύριο το πρωί πάρε τα παιδιά, δώσε τους ένα κομμάτι ψωμί και μετά οδήγησε τα στο δάσος. Όταν φτάσεις βαθιά μέσα στο δάσος, εκεί που είναι πυκνό και δύσβατο, άναψε μία φωτιά και άφησε τα μόνα τους και φύγε. Δεν έχουμε πια τους πόρους για να τα συντηρήσουμε». «Όχι γυναίκα μου» απάντησε ο άνδρας, «να αφήσω τα ίδια μου, τα καλά μου τα παιδιά στο δάσος; Σύντομα θα τα φάνε τα άγρια ζώα». … (βρείτε το κείμενο εδώ).

Αραγε τους έφαγαν τα ζώα ή βρήκαν τρόπο να γλυτώσουν ;

.

.


……..

6. “Τα καινούργια Ρούχα του Βασιλιά”, του Χανς Κριστιάν Άντερσεν,απο την παιδική σειρά, ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ*

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε σε μια μακρινή χώρα ένας βασιλιάς που το μόνο που σκεφτόταν ήταν τα ρούχα του. Σπαταλούσε τα χρήματα της χώρας για να αγοράζει ολοένα και περισσότερα ρούχα. Είχε μια φορεσιά για κάθε ώρα της μέρας  και οι ράφτες του παλατιού δούλευαν ασταμάτητα ράβοντας συνέχεια καινούργια ρούχα.Η φήμη του αυτοκράτορα και η αδυναμία του για τα ρούχα  έφτασαν στα αυτιά δυο απατεώνων που αποφάσισαν να τον ξεγελάσουν και εκμεταλλευτούν την ματαιοδοξία του…Ομως τα βρήκε σκούρα, γιατί ένας έξυπνος ράφτης τον έκανε να χάσει …τα ρούχα του!

Βρείτε το παραμύθι σε κείμενο εδώ.

youtube: http://www.youtube.com/watch?v=vLWJThMZP9M

* Το ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ, ένα πλούσιο έργο με την έγκριση του Υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνει τον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας σε 26 πολύχρωμα βιβλία με την υπέροχη εικονογράφηση από ειδικευμένους ζωγράφους καθώς και 26 cd με ζωντανή θεατρική απόδοση από τους καλύτερους έλληνες ηθοποιούς… Το ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών και δίνει μια νέα διάσταση στο παιδικό βιβλίο. Η υπέροχη αυθεντική μουσική επένδυση συνοδεύει γλυκά την παιδική φαντασία. Η παλέτα και η έμπνευση των πιο γνωστών καλλιτεχνών του είδους, υπογράφουν την εικονογράφηση. Οι μικροί μας φίλοι ταυτόχρονα μαθαίνουν να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν και να ακούν. Πλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, νιώθουν την ζεστασιά της συντροφιάς, αγαπούν το βιβλίο και διδάσκονται. Οι 5 σειρές περιλαμβάνουν: * Κλασσικά παραμύθια * Λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο * Ελληνική μυθολογία * Μύθους του Αισώπου * Σύγχρονα παραμύθια * Ποιήματα και στιχάκια * Ιστορίες από τον κόσμο των ζώων κ.α. τα οποία αφηγούνται οι ηθοποιοί, Αλ. Βουγιουκλάκη, Στεφ. Ληναίος, Ελ. Φωτίου, Κωστ. Ρηγόπουλος, Αλ. Αλεξανδράκης, Κ.Δανδουλάκη, Κ,Αναλυτή, Κωστ.Καρράς, Σ.Ξενίδης και πολλοί άλλοι.

.υοθ

..

.
Επιμέλεια Παραμυθούπολης: Νίκος Γιαγκούλης, καθηγητής Πληροφορικής, Γυμν. Καμπάνη, Κιλκίς

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/2012/06/15/farytales-16-june-2012/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση