……..1. Λιλιπούπολη, το παραμύθι “Η Ανακάλυψη του Φύστικου” (1979)
2. Το Καπαρέλλι πάει Παραμυθούπολη, 25η Μαρτίου Αθανάσιος Διάκος, Κλέιντι και Αμπάζ και το Καπνισμένο Τσουκάλι…του Γ.Ρίτσου
3. Τρία (3) παραμύθια απο το “ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ … Παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο
4. Παραμύθι “Κάνε το Καλό και Ρίξτο στο Γιαλό” , ο Παραμυθάς απο την εκπομπή της ΕΡΤ (1978-1983)
5. “Οι τρείς Φίλες”, απο το περιοδικό Το Παραμύθι, Τεύχος 5 φθινόπωρο 2011
—————————————————————————————————————————————————————————————————————
Ένα Παραμύθι και Τραγούδια απο την εκπομπή ‘Εδώ Λιλιπούπολη’
(Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, πηγή, Βικιπαίδεια,), στίχοι των τραγουδιών μπορούν να βρεθούν εδώ ).
Αυτή την φορά θα ακούσουμε το “Η Ανακάλυψη του Φύστικου” που πρωτοακούστηκε το 1979.
…..
...
.
.
.Ακολουθεί, «Το Καπαρέλλι πάει Παραμυθούπολη» από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και τη Νηπιαγωγό Αννα Καρύδη-Πυρουνάκη
25η Μαρτίου 1821 .. Συζητήσεις.. Φωτογραφίες .. Θεωρήσεις ..Αναθεωρήσεις.. Επιλογές… Για σήμερα επιλέξαμε τον Παναγιώτη να μας μιλάει για τον Αθανάσιο Διάκο και τους Κλέιντι και Αμπάζ να μας αφηγούνται ένα απόσπασμα από το ‘καπνισμένο τσουκάλι’ του Γιάννη Ρίτσου μήπως και … βροῦμε αὐτὰ τὰ λόγια ποὺ παίρνουνε τὸ ἴδιο βάρος σ᾿ ὅλες τὶς καρδιές, σ᾿ ὅλα τὰ χείλη….
…….
…
.…

- .ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΡΙΖΩΝΟΥΝ – ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
- ΤΟ ΦΙΔΙ – ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
- ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ – ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ
Πρόκειται για μία καταπληκτική παραγωγή που σπάνια συναντάμε στην ελληνική δισκογραφία. Έντεκα δημιουργοί και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού! Έντεκα «παιδιά» μάς (ξανα)βάζουν στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού. Και αυτή η προσφορά είχε και συνέχεια: μετά από αρκετούς μήνες, το περιοδικό Μετρό κυκλοφορεί με ένα ακόμα τεύχος τη συνέχεια του παραμυθιού… Από τον μεγάλο παραμυθά του ελληνικού τραγουδιού Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο, όλοι οι αφηγητές ξαναγίνονται παιδιά! Απίθανες οι αφηγήσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Διονύση Τσακνή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η Σαβίνα Γιαννάτου αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της, ο Νίκος Παπάζογλου γίνεται ένα σκανταλιάρικο παιδί, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αφηγείται όπως τραγουδάει, ενώ τη μεγάλη έκπληξη κάνει η Μελίνα Κανά που διαβάζει ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Το συγκρότημα Θέρος υπογράφει τη μουσική στο εισαγωγικό κομμάτι και στο τελευταίο τραγούδι (στίχοι – μουσικοί: Αριστείδης Χατζησταύρου), ενώ με διάφορα μουσικά όργανα αναπαράγουν τους ήχους που συνοδεύουν τις αφηγήσεις.
..
.
.
..το παραμύθι όπως ακούστηκε στην τηλεόραση “Κάνε το Καλό και Ρίξτο στο Γιαλό“, Ο Παραμυθάς της ΕΡΤ (1978-1983)
Ο «Παραμυθάς» ήταν η πιο δημοφιλής παιδική εκπομπή της τηλεόρασης από το 1978 έως το 1983. Ήρωάς της ήταν ένας παππούς ο οποίος ήξερε να λέει όμορφες ιστορίες που δεν ήταν άλλες από τις περιπέτειες που ζούσε ο ίδιος, κάθε φορά που φορούσε ένα μαγικό γιλέκο. Μ’ αυτό μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα, να γίνεται μεγάλος σαν βουνό ή μικρός σαν καρφίτσα και να… πετάει!
.
.
…και τέλος, “Οι τρείς Φίλες“, απο το περιοδικό Το Παραμύθι, Τεύχος 5 φθινόπωρο 2011, διαβάζει η μαία Τάσα Σταμκοπούλου
.
.
..
.Ηχοληψία, Μοντάζ της θεατρικής ομάδας και των μαθητικών ηχογραφήσεων, τεχνική επιμέλεια Παραμυθούπολης: Ν.Γιαγκούλης, καθηγητής Πληροφορικής
Πρόσφατα σχόλια