Η Ε' τάξη παρουσιάζει…

Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

Από τους αγγελιοφόρους… στους σωλήνες του Σινικού τείχους

Νοέ 20157

Αγγελιοφόροι

ermisΜεταφορά προφορικών και γραπτών μηνυμάτων με δρομείς. Ήταν πολύ συνηθισμένη μέθοδος στην αρχαία Ελλάδα. Πολύ γνωστός αγγελιοφόρος είναι ο Φειδιππίδης που μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών από το Μαραθώνα στην Αθήνα. Στην Ελληνική Μυθολογία ο Ερμής θεωρείτο ο αγγελιοφόρος των θεών του Ολύμπου.

Ημεροδρόμοι

Το πρώτο σχέδιο των Ελλήνων για τη μεταφορά πληροφοριών αποτελεί η χρήση ημεροδρόμων. Ήταν άνθρωποι γνωστοί για τις ικανότητές τους στο τρέξιμο στους οποίους εμπιστευόταν τη μεταφορά μηνυμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πιο γνωστός ημεροδρόμος που έμεινε και στην ιστορία ήταν ο Φειδιππίδης, ο όποιος πήγε από την Αθήνα στον Μαραθώνα και μετά πάλι πίσω στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης χωρίς καμία στάση και πέθανε από εξάντληση.

Οι ημεροδρόμοι είχαν αποκτήσει το σεβασμό και κοινωνική καταξίωση σε σημείο να τους έχουν αφιερωθεί και ναοί. Ενδέχεται κάποιοι από τους ημεροδρόμους να ήταν έφιπποι ειδικά όταν ήταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η αρχική μορφή του συστήματος των ημεροδρόμων που στη πορεία αναβαθμίστηκε και βελτιώθηκε με τη δημιουργία σταθμών στους οποίους οι αγγελιοφόροι πλέον άλλαζαν τα άλογα τους και ξεκουράζονταν ή άλλαζε και ο αγγελιοφόρος.

Ολυμπιακοί αγώνες

marathonΟ Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων [26, 219 μίλια], που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα [490π.χ] έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενικήκαμεν». Η ιστορική ακρίβεια αυτού του γεγονότος επιβεβαιώνεται από τον Φιλόστρατο, που αναφέρεται στο θεσμό των στρατιωτών ημεροδρόμων αγγελιοφόρων, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό.

Ταχυδρομικά Περιστέρια

περιστέριΤο ταχυδρομικό περιστέρι είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες περιστεριών στον κόσμο. Επιγραφές αναφέρουν την εκτροφή αυτού του καταπληκτικού πουλιού από αρχαίους βασιλείς για την άμεση μεταφορά μηνυμάτων. Για τον ίδιο ακριβώς λόγω το ταχυδρομικό περιστέρι χρησιμοποιήθηκε και κατά την διαρκεί του ΄Β Παγκόσμιου πολέμου όπου η προσφορά του ήταν καθοριστική για την λήψη σημαντικών στρατιωτικών αποφάσεων. Στην εποχή μας αυτό το αξιοθαύμαστο είδος περιστεριού καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στην αγάπη και επιμονή εκατομμυρίων εκτροφέων σε όλη την υφήλιο.

Λακεδαιμονική ή Κρυπτεία Σκυτάλη

skytaliΗ τέχνη της κρυπτογράφησης χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα για πολεμικούς σκοπούς. Ο όρος σκυτάλη, μέθοδος των Σπαρτιατών, είναι ευφυής και διάσημος αλλά και παρεξηγημένος. Γύρω από ξύλινο κύλινδρο [σκυτάλη] τυλίγεται ταινία περγαμηνής ή υφάσματος ή δέρματος. Κατά μήκος της περιέλιξης καταγράφονταν σειρές μηνύματος. Όταν ξετυλίγονταν η ταινία, τα γράμματα βρίσκονταν σε αταξία, η οποία δεν επέτρεπε να αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα.

Τηλεβόας

Όργανό σε σχήμα χωνιού, το οποίο αυξάνει την ένταση της φωνής του ατόμου που το χρησιμοποιεί, βοηθώντας σε ανακοινώσεις και αναγγελίες σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Σάλπιγγα

Η Σάλπιγγα ή αλλιώς Σάλπιγξ ήταν ένα μουσικό όργανο των αρχαίων Ελλήνων, όπου πολλές αναφορές για αυτό γίνονται και μέσα από την Ιλιάδα του Ομήρου στην αρχαία Ελλάδα.

Ταχυδρομεία Ίνκας

ινκαςΗ μέθοδος των αγγελιοφόρων – δρομέων εξελίχθηκε λίγο πολύ από όλους τους λαούς αλλά γνώρισε εκπληκτική εξέλιξη από τους Ίνκας. Η μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε στα οροπέδια των Άνδεων ήταν με οργανωμένο σύστημα δρόμων. Η ταχύτητα του δικτύου ήταν τέτοια που αυτοί που έμεναν στην πρωτεύουσα τους πάνω στο βουνό έτρωγε φρέσκο θαλασσινό ψάρι της ίδιας ημέρας.

Ένας αρκετά διαδεδομένους τύπος οπτικών σημάτων που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα κυρίως από τον στρατό, είναι με κινούμενες σημαίες και αντίστοιχο κώδικα κινήσεων. Στο ναυτικό χρησιμοποιείται ακόμη από τους σημαιοφόρους. Αλλά και στα αεροδρόμια παρόμοιο απλουστευμένο σύστημα βοηθάει [αναντικατάστατο μέχρι και σήμερα!] στους ελιγμούς των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο.

Σήματα καπνού

smokeΟι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούσαν σήματα καπνού με κάποιο κώδικα για τις επικοινωνίες τους.

Σωληνώσεις Επικοινωνιών

Μέσα στο περιβόητο Σινικό τείχος υπάρχουν μεταλλικοί σωλήνες. Φωνάζοντας μέσα σε αυτές η φωνή φτάνει από το ένα φυλάκιο στο άλλο. Έτσι μεταδίδονταν τα μηνύματα κατά μήκος του τείχους.

ΠΗΓΕΣ:

  • Αγγελιοφόροι : 1 lyk-karpen.eyr.sch.gr>thlepikoinwnies2
  • Ημεροδρόμοι : www.visaltis.net>blog-post_5681
  • Ολυμπιακοί αγώνες: https: //el.wikipedia.org>wiki>Μαραθώ…
  • Ταχυδρομικά περιστέρια : https://wikipedia.org>wiki>ταχυδρο…
  • Λακεδαιμονική ή Κρυπτεία σκυτάλη: poseidwion-arma.blogspot.com/2011/05/blog-post.gtml
  • Tηλεβόας : https://el.wiktionary.org/wiki/τηλεβόας
  • Σάλπιγγα : https://el.wikipedia.org>wiki>σάλπιγγα…
  • Ταχυδρομεία Ίνκας : 3gym-n-ionias.att.sch.gr/sjob/epikoinonies.htm
  • Σήματα καπνού: 3gym-n-ionias.att.sch.gr/sjob/epikoinonies.htm

e112

Ιωάννα – Φλώρα

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Από τους αγγελιοφόρους… στους σωλήνες του Σινικού τείχους”

  1. 7 Νοεμβρίου, 2015 στις 07:24      Απάντηση Μαρία Ιωσηφίδου Έγραψε:

    Εξαιρετική δουλειά από τα παιδιά σε όλα τα άρθρα ώς τώρα!
    Εκτός από τις γνώσεις που αποκτούμε για τα μέσα τηλεπικοινωνίας, δίνουμε σημασία και σε δύο ακόμα θέματα: 1. ακολουθούμε κανόνες δεοντολογίας και πάντοτε αναφέρουμε τις πηγές μας. 2. ό,τι γράφουμε, φυσικά και πρέπει να το καταλαβαίνουμε.
    Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά! Καλή συνέχεια!

    Μαρία Ιωσηφίδου – η εκπαιδευτικός της τάξης (ειδικότητα Πληροφορικής)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων