Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΚΕΦ. 16-18

Η έννοια του κλίματος-Διαφορές καιρού και κλίματος

Πολλές κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, κ.ά. εξαρτώνται από τον καιρό που θα κάνει τις επόμενες μέρες. Αλλά και οι υπόλοιποι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τον καιρό των επόμενων ημερών για να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους.
Γι’ αυτό το λόγο οι επιστήμονες ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού. Μαζεύουν πολλά στοιχεία, ώστε να μας  πληροφορήσουν για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες.

Καιρικές συνθήκες ονομάζουμε τηθερμοκρασία που επικρατεί σε μια περιοχή και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα, όπως τηβροχή, τον άνεμο, την υγρασία, το χιόνι, την ομίχλη, τον παγετό, την πάχνη, κ.ά.

Picture

Βαρόμετρο
Picture

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού ονομάζονταιμετεωρολόγοι. Χρησιμοποιούν διάφορα όργανα για την πρόγνωση του καιρού όπωςβροχόμετρα, βαρόμετρα, υγρόμετρα,ανεμόμετρα, κλπ. Σήμερα οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν δορυφόρους για να κάνουν ακριβέστερη πρόγνωση του καιρού.
Τα δελτία καιρού προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε μια περιοχή τις επόμενες μέρες.

Picture

Picture

Picture

                    Βροχόμετρο                                                Ανεμόμετρο                                                            Υγρόμετρο
Picture

Πατήστε για να πάρετε πληροφορίες για τα μετεωρολογικά όργανα

Καιρός: Με την έννοια του καιρού εννοούμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Κλίμα: με την έννοια του κλίματος εννοούμε το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων που συμβαίνουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τα οποία επαναλαμβάνονται για κάθε εποχή του χρόνου για πολλά χρόνια.
Το κλίμα και ο καιρός είναι διαφορετικές έννοιες.

Picture


Picture

Picture

Κλιματικός χάρτης της Ελλάδας

Το κλίμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα. Βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα από τρεις μεριές και αυτό επηρεάζει το κλίμα της.
Το κλίμα της Ελλάδας είναι εύκρατομεσογειακό. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και υγροί, ενώ τα καλοκαίρια είναι θερμά και ξηρά. Υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου.
Όλες οι περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν το ίδιο κλίμα.

Picture

Picture

Πατήστε για να δείτε το κλίμα της Ελλάδας
Picture

Picture

Ο κατακόρυφος διαμελισμός της χώρας μας είναι πολύπλοκος. Υπάρχουν μεγάλες οροσειρές, πεδιάδες και άλλα γεωμορφολογικά στοιχεία που διαμορφώνουνειδικές τοπικές συνθήκες που επηρεάζουν το κλίμα κάθε περιοχής.
Η οροσειρά της Πίνδου σταματά τους υγρούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο πέλαγος. Οι άνεμοι που κουβαλούν μαζί τους υγρασία, ανεβαίνουν προς τις κορυφές των βουνών όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Εκεί οι υδρατμοί ψύχονται και μετατρέπονται σε σταγόνες  βροχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να έχει πιο υγρό κλίμα και περισσότερες βροχές από την Ανατολική. Επίσης η Πίνδος δεν επιτρέπει στους παγωμένους βορειοανατολικούς ανέμους να φτάσουν στην Δυτική Ελλάδα, γι’ αυτό και εκεί οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι.
Άλλο παράγειγμα τοπικών συνθηκών είναι ταμελτέμια. Στο Αιγαίο το μήνα Αύγουστο πνέουν βόρειοι άνεμοι, τα μελτέμια. Αυτοί οι άνεμοι μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες και διαμορφώνουν το κλίμα των νησιών μας, μετριάζοντας τη ζέστη του καλοκαιριού.

Απόσταση από θάλασσα: Μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα έχει ηπιότερους χειμώνες από μια περιοχή που βρίσκεται στο εσωτερικό της ξηράς, μακριά από τη θάλασσα.
Υψόμετρο: Οι ορεινές περιοχές (σε μεγάλο υψόμετρο) έχουν ψυχρότερο κλίμα από τις πεδινές περιοχές (σε χαμηλό υψόμετρο).

Picture

Διαμόρφωση του καιρού από την Πίνδο
Picture

Τα μελτέμια και πώς σχηματίζονται
Picture

Πατήστε παραπάνω για να δείτε πώς η Πίνδος επηρεάζει τις τοπικές συνθήκες του κλίματος
Picture

Καιρός ή κλίμα; Quiz. πατήστε στην παραπάνω εικόνα

Picture

Picture

Πρόγνωση του καιρού από την Ε.Μ.Υ.

Καιρός, κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες

Picture

Πατήστε παραπάνω για να πάρετε πληροφορίες για τα καιρικά φαινόμενα
Picture

Πατήστε παραπάνω για να δείτε πώς κατασκευάζονται τα σπίτια στον κόσμο ανάλογα με το κλίμα
Για τους ανθρώπους είναι σημαντικό να γνωρίζουν τον καιρό των επόμενων ημερών για την  περιοχή στην οποία ζουν. Οι περισσότεροι από μας κανονίζουμε τις δουλειές μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στον τόπο μας.
Υπάρχουν επαγγέλματα που εξαρτώνται από τον καιρό περισσότερο από άλλα. Παράδειγμα οι αγρότες (πότε θα σπείρουν ή θα θερίσουν), οι κτηνοτρόφοι (αν θα βγάλουν τα ζώα έξω ή θα τα κρατήσουν μέσα αν πρόκειται να χιονίσει) , οι ψαράδες (αν θα βγουν για ψάρεμα ή όχι αν έχει ισχυρούς βοριάδες), οι οικοδόμοι (αν θα μπορούν να δουλέψουν έξω ή όχι αν βρέχει καταρρακτωδώς), κ.ά.  Αλλά και οι υπόλοιποι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τον καιρό της άλλης μέρας για να ξέρουν τι ρούχα θα φορέσουν, αν θα ταξιδέψουν ή αν θα κάνουν κάποιες εξωτερικές εργασίες.

Picture

Τα τελευταία χρόνια το κλίμα της Γης έχει αλλάξει. Υπεύθυνο για τις κλιματικές αλλαγές είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, αυτοκίνητα, κ.ά.) μολύνουν την ατμόσφαιρα με αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Αυτά δεσμεύουν μέρος της ακτινοβολίας που στέλνει η Γη προς το διάστημα και τη στέλνουν πίσω στη Γη. Έτσι αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας, πράγμα που οδηγεί σε παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές και στο λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Το αποτέλεσμα του λιωσίματος των πάγων είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, αλλαγή στις βροχοπτώσεις και δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι τυφώνες και οι καταιγίδες. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τις καλλιέργειες και γενικά όλο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Picture

Picture

Αγρότες και ψαράδες εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες

Οι πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες δίνονται από την Ε.Μ.Υ. (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία). Την πρόγνωση του καιρού πραγματοποιούν ειδικοί επιστήμονες, οιμετεωρολόγοι.

Picture

Picture

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου παραστατικά
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Κλικ για εκτέλεση
Μία προσομοίωση του φαινομένου του θερμοκηπίου από το phet
Picture

Πατήστε για να δείτε πώς μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό με πρακτικούς τρόπους

Πατήστε για να εξασκηθείτε 

Οικισμός στα ορεινά της Ροδόπης το χειμώνα

Πηγή: Β3. Κεφάλαια 15-18 – esxoleio

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.