Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΑ -ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΒΑΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (BYZANTINO-ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ  602–628 μ.χ. – Ο Ηράκλειος )

 

 

 

Piero_della_Francesca_021

Οι Βυζαντινο-Περσικοί πόλεμοι του 602-628 ήταν οι τελευταίοι και πιο καταστροφικοί από τους πολέμους μεταξύ της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας και της Αυτοκρατορίας των Περσών (Σασανιδών).

 Οι προηγούμενοι πόλεμοι ανάμεσα στις δυνάμεις είχαν λήξει το 591 όταν ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος βοήθησε τον Πέρση βασιλιά Χοσρόης Β της Περσίας να επανακτήσει το θρόνο του. Το 602 μ.χ. όμως, ο Μαυρίκιος δολοφονήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλό Φωκά, οποίος κατέλαβε τον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο Χοσρόης τότε κήρυξε τον πόλεμο, δήθεν για να εκδικηθεί το θάνατο του Μαυρίκιου. Κατέληξε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο που κράτησε δεκαετίες, τον πιο μακρόχρονο από τους Βυζαντινο-Περσικούς πολέμους, μια διαμάχη που απλώθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη: στην Αίγυπτο, στην Εγγύς Ανατολή (Levant), στη Μεσσοποταμία, τον Καύκασο, την Ανατολία, την Αρμενία και, ακόμα, έφτασε μέχρι τα τείχη της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.


Οι Πέρσες είχαν μεγάλες επιτυχίες κατά την πρώτη φάση του πολέμου, δηλαδή το 602-622μ.χ. , κατακτώντας μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, την Αίγυπτο, και τα μέρη της Μικράς Ασίας, φτάνοντας μέχρι τις ακτές του Βοσπόρου.


-17-1024

-18-638

Τo 610 αυτοκράτορας του Βυζαντίου γίνεται ο Ηράκλειος, νικώντας στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει με τον Φωκά.

-7-1024

 

 

 

 

 

 

Οι μεγάλες ικανότητες του αυτοκράτορα Ηράκλειου σε 610 οδήγησαν στην ήττα των Περσών: Εκστρατεύοντας ο Ηράκλειος στα περσικά εδάφη στα 622-626 μ.χ. ανάγκασε τους Πέρσες σε αμυντική στάση, επιτρέποντας στις δυνάμεις του να ανακτήσουν την ορμή τους.

Byzantine-persian_campaigns_611-624-mohammad_adil_rais

-24-638

-21-638

-22-638

Τότε οι Πέρσες συμμάχησαν με τους Αβάρους και τους Σλάβους, κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια, και πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη το 626, αλλά νικήθηκαν και εκεί.  Στο 627 ο Ηράκλειος εισέβαλε στην καρδιά των Περσών και τους ανάγκασε να συνάψουν ειρήνη, αφού μάλιστα, ύστερα από εξέγερση του Περσικού στρατού, καθαίρεσαν τον Χορσρόη από τον θρόνο, τον φυλάκισαν και τον εκτέλεσαν.

-23-638

O Hράκλειος γύρισε θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη ενώ επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ και τον Τίμιο Σταυρό.

Bernat,_Martin_Saint_Helena_&_Heraclius_taking_the_Holy_Cross_to_Jerusalem

Στο τέλος της σύγκρουσης αυτής, και οι δύο πλευρές βρέθηκαν αποδυναμωμένες. Ο στρατός τους είχε αποδεκατιστεί, πολλές ανθρώπινες ζωές είχαν χαθεί, ενώ και τα οικονομικά των δύο αντιπάλων ήταν σε κακή κατάσταση. Έτσι, βρέθηκαν ευάλωτοι στην ξαφνική άνοδο της δύναμης των Αράβων και την εμφάνιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, των οποίων οι δυνάμεις εισέβαλαν στις δύο αυτοκρατορίες, λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο. Οι μουσουλμανικές δυνάμεις κατέκτησαν γρήγορα ολόκληρη την Περσική Αυτοκρατορία και στέρησαν από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα εδάφη της στον Καύκασο, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, η μισή Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ολόκληρη η Περσική Αυτοκρατορία τέθηκε υπό την κυριαρχία των Αράβων, της νέας μεγάλης δύναμης.

 Πηγή: Byzantine–Sasanian War of 602–628 – Wikipedia, the free encyclopedia

[slideboom id=474347&w=425&h=370]

2-2-638

Δείτε το στο slideshare.net

 

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Ετικέτες: , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.