Ο Παραγωγικός Ιστός της Ελλάδος – Τα Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Ελλάδος – Προτάσεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση
Συγγραφέας: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ στις 15/12/2012
Αντώνης Σπανός, Σχολικός Σύμβουλος Οικονομολόγων ΠΕ09 (Με έδρα τον Πειραιά)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός της παρούσας εισήγησης είναι να παρουσιάσει:
α) το Σημερινό Παραγωγικό Ιστό της Ελλάδος,
β) τα Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Ελλάδος και
γ) τέσσερεις προτάσεις για τα Επαγγελματικά Λύκεια ( ΕΠΑΛ).
Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται αποβιομηχάνιση της Ελλάδος, κλείσιμο Ελληνικών Εταιρειών και έλευση μεγάλων Πολυεθνικών Συγκροτημάτων. Οι Ελληνικές Εταιρείες οι οποίες είχαν αναπτυχθεί, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Ελληνικό χώρο, «έκλεισαν», όπως για παράδειγμα: Εταιρείες Κλωστοϋφαντουργίας π.χ. ΛΑΝΑΡΑΣ, Εταιρείες παραγωγής Ηλεκτρικών Συσκευών π.χ. ΕΣΚΙΜΟ, Χαρτοβιομηχανίες , Εμπορικά μεγάλα Καταστήματα π.χ. το ΜΙΝΙΟΝ κ.λπ.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλες Χώρες, όπως για παράδειγμα: το Καλό Μεσογειακό κλίμα, το οποίο βοηθάει την ανάπτυξη του Τουρισμού, την καλλιέργεια και ανάπτυξη Αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη Κτηνοτροφίας και την ανάπτυξη Πράσινης Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες).
Τέλος, με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, θα παρουσιαστούν τέσσερεις προτάσεις για τα Επαγγελματικά Λύκεια ( ΕΠΑΛ): α) Ενίσχυση των Γεωργικών και Τουριστικών Ειδικοτήτων, β) Ενίσχυση της Τεχνολογίας για Πράσινη Ενέργεια,
γ) Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών κατακόρυφου άξονα πάνω στις ταράτσες των ΕΠΑΛ, για ενεργειακή αποδέσμευση από τη ΔΕΗ, και δ) Σε κάθε διδακτικό έτος, υποχρεωτική πραγματοποίηση πέντε (5) τουλάχιστον διδακτικών επισκέψεων των μαθητών/τριων, σε επαγγελματικούς χώρους.
5 Μαρτίου 2013 στις 11:05 πμ
Πότε θα μιλήσουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html