Αρχική

10 Οκτωβρίου 2021

Καλώς ήρθατε!

Τελική Αποτίμηση του Προγράμματος eTwinning: “Sharing Recipes – Sharing Cultures”

8 Απριλίου 2025

Το πρόγραμμα Sharing Recipes – Sharing Cultures αποτέλεσε μια εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Μέσα από την ανταλλαγή παραδοσιακών συνταγών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό των εταίρων τους, αλλά και να εκφράσουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα.

Κύρια Οφέλη του Προγράμματος:

  • 🌍 Καλλιέργεια Πολιτισμικής Συνείδησης και Σεβασμού:
    Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ήθη, έθιμα και κουζίνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μαθαίνοντας να σέβονται τη διαφορετικότητα και να την εκτιμούν.
  • 👥 Συνεργασία και Ομαδικότητα:
    Συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους όσο και με μαθητές από άλλες χώρες, αναπτύσσοντας δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων.
  • 🍽️ Δημιουργική Έκφραση μέσω της Μαγειρικής:
    Η μαγειρική λειτούργησε ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, καθώς οι μαθητές μοιράστηκαν οικογενειακές συνταγές, αναμνήσεις και παραδόσεις.
  • 💻 Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων:
    Χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία για να δημιουργήσουν παρουσιάσεις, βίντεο και συνεργατικό υλικό, ενισχύοντας την τεχνολογική τους επάρκεια.
  • ❤️ Δημιουργία Δεσμών Φιλίας:
    Πέρα από τις συνταγές, δημιουργήθηκαν σχέσεις, φιλίες και ένα πνεύμα ενότητας – αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να συνδεθούμε μέσα από τη χαρά της κοινής εμπειρίας και του φαγητού.

Συμπέρασμα

Το “Sharing Recipes – Sharing Cultures” δεν ήταν απλώς ένα σχολικό έργο, αλλά ένα ταξίδι γεύσεων, συναισθημάτων και πολιτισμών. Έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να εξελιχθούν ως ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν τον κόσμο και ταυτόχρονα να νιώσουν υπερήφανοι για τις ρίζες τους. Οι εμπειρίες και οι φιλίες που δημιουργήθηκαν, θα τους συνοδεύουν για καιρό.


 

Λαγάνα και Λουκουμάδες – Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις

8 Απριλίου 2025

Μέρος του eTwinning προγράμματος: “Sharing Recipes – Sharing Cultures”

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν δύο αγαπημένες και παραδοσιακές συνταγές: τη λαγάνα και τους λουκουμάδες.

Λαγάνα

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Είναι επίπεδη, αφράτη και πασπαλισμένη με σουσάμι. Συμβολίζει την έναρξη της Σαρακοστής και συνοδεύεται συνήθως από νηστίσιμα εδέσματα. Η παρασκευή της είναι μια όμορφη οικογενειακή ή σχολική δραστηριότητα που φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους.

Λουκουμάδες

Οι λουκουμάδες είναι μικρές, τηγανητές μπαλίτσες ζύμης που σερβίρονται ζεστές, με μέλι και κανέλα. Είναι ένα από τα πιο παλιά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες που φτάνουν ως την αρχαιότητα. Συχνά προσφέρονται σε γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Μέσα από αυτές τις δύο συνταγές, οι μαθητές παρουσίασαν ένα κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και μοιράστηκαν γεύσεις που κουβαλούν ιστορία, παράδοση και… πολλή αγάπη!

Fritule – Παραδοσιακό Κροατικό Γλυκό

8 Απριλίου 2025

Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning: “Sharing Recipes – Sharing Cultures”

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το παραδοσιακό κροατικό γλυκό Fritule.

Οι Fritule είναι μικρές τηγανίτες, παρόμοιες με τους ελληνικούς λουκουμάδες, που παρασκευάζονται κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Φτιάχνονται με αλεύρι, αυγά, γιαούρτι ή γάλα, σταφίδες και αρωματικά όπως ρούμι, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.

Αυτό το γλυκό, εκτός από νόστιμο, αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Κροατίας, καθώς συνδέεται με οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτές και παραδόσεις.

Μέσα από αυτή τη γαστρονομική ανταλλαγή, καταφέραμε να έρθουμε πιο κοντά στον πολιτισμό των συνεργατών μας, να εκτιμήσουμε τη διαφορετικότητα και να διαπιστώσουμε πόσα κοινά μπορούμε να βρούμε – ακόμη και μέσα από ένα γλυκό!

1743004155507

1743004155568

Παραδοσιακές Γεύσεις: Φτιάξαμε Keskul από την Τουρκία!

12 Μαρτίου 2025

Τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του eTwinning προγράμματος “Sharing Recipes – Sharing Cultures”, ετοιμάσαμε Keskul, ένα παραδοσιακό τουρκικό γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή που μας έστειλαν οι εταίροι μας από την Τουρκία. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, γνωρίσαμε καλύτερα την τουρκική γαστρονομία και την πολιτιστική της σημασία, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των χωρών μας.IMG 20250312 111812

Sharing Recipes – Sharing Cultures

12 Μαρτίου 2025

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του eTwinning προγράμματος “Sharing Recipes – Sharing Cultures”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες. Συζητήθηκαν παραδοσιακές συνταγές από διαφορετικές χώρες, αναδεικνύοντας τη σχέση της γαστρονομίας με την πολιτιστική κληρονομιά. Η συνάντηση συνέβαλε στην αλληλεπίδραση των μαθητών, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ σχολείων.

174180453512917417220205581741804535108

Η Εικονική-Μαθητική Επιχείρηση του ΕΕΕΕΚ Έδεσσας

25 Φεβρουαρίου 2025

Η ΕΕΕΕΚΤΕΑ είναι μια καινοτόμος επιχείρηση που παράγει συσκευασίες τσαγιού σε μορφή μπάλας, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά υψηλής ποιότητας, όπως ανθόμέλι, τσάι του βουνού, λουίζα, μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο) και εσπεριδοειδή. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια μοναδική γευστική εμπειρία, με συνταγές που προάγουν την υγεία και την ευεξία. Τα Tea Balls είναι ιδανικά για στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας, προσφέροντας φυσική ενέργεια και ηρεμία σε κάθε φλιτζάνι.

 

Το λογότυπο της επιχείρησηςc924c0d0 d842 4ed8 9fdb d2a69fa6333a

Η αφίσα
EEEEKTE

Οι ετικέτες των προϊόντων:

Μπάλες τσαγιού με Λουίζα

2

Μπάλες τσαγιού με ξύσμα εσπεριδοειδών
3

Μπάλες τσαγιού με κανέλα και γαρίφαλλο1

Απλή: Τσάι του βουνού με μέλι4

IMG 20250131 122655

Eikoniki EduMaterial Colour Transparent

Οι συνταγές που προτείναμε στους εταίρους μας στο E-Twinning

4 Φεβρουαρίου 2025

Στο πλαίσιο του E-Twinning προγράμματος, Sharing Recipes-Sharing Cultures, για το μήνα Φεβρουάριο προτείναμε δύο συνταγές, Κρητικά Λυχναράκια και Τανωμένο Σορβά. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία και Πολωνία και για υτό το μήνα αποστολή τους θα είναι να εκτελέσουν και να φυσικά να δοκιμάσουν τις δύο συνταγές μας.

IMG 20250127 124416IMG 20250129 102834

 

Sharing Recipes-Sharing Cultures

29 Ιανουαρίου 2025

Οι εταίροι μας στο πρόγραμμα E-twinning Sharing Recipes – Sharing Cultures πρότειναν να δοκιμάσουμε συνταγές όπως τα churros από την Ισπανία και τη σούπα φακής από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο!


IMG 20250129 110014
IMG 20241127 111445

Food Educators

9 Ιανουαρίου 2025

Η συμμετοχή μας στις Εβδομάδες Δραστηριοτήτων του προγράμματος Food Educators ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που ενίσχυσε τη βιώσιμη σκέψη και τις δεξιότητες των μαθητών μας. Μέσα από την προσέγγιση zero waste, ανέδειξαν τη σημασία της μείωσης απορριμμάτων και της αξιοποίησης κάθε φυσικού πόρου. Με έμπνευση από τη δράση, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προώθηση της βιώσιμης διατροφής. Το μέλλον ανήκει σε όσους επενδύουν στη γνώση και τη δράση!Πιστοποιητικό FoodEducators Αικατερίνη Αρτοπούλου page 0001 Πιστοποιητικό Εβδομάδων Δραστηριοτήτων FoodEducators Μαρία Χρυσίδου page 0001 Εικονική Κονκάρδα Εβδομάδων Δραστηριοτήτων FoodEducators

Sharing Recipes-Sharing Cultures: Kourabiedes

13 Δεκεμβρίου 2024

Η δεύτερη Χριστουγεννιάτικη συνταγή που μοιραστήκαμε με τους φίλους μας από το πρόγραμμα eTwinning “Sharing Recipes Sharing Cultures”. 2dab78e6 9029 4b97 b002 36044116ebdb

Κουραμπιέδες