Οχι πια φίλοι… στο Facebook

facebook_1Μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι φίλοι; Ναι, αλλά όχι στο Facebook και όχι στη Ρηνανία.

Δικαστήριο απαγόρευσε στους μαθητές και τους καθηγητές να έχουν… σχέσεις στο Facebook, εκτιμώντας πως δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί μία επαγγελματική σχέση, όταν ο ένας έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα του άλλου.

Και άλλα γερμανικά κρατίδια έχουν επιβάλει αυστηρούς κανόνες… Όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου απαγορεύεται στα σχολεία η χρήση κοινωνικών δικτύων και το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, όπου οι καθηγητές κλήθηκαν να μη χρησιμοποιούν το Facebook για τον προγραμματισμό σχολικών εκδρομών.

Ωστόσο η Ρηνανία είναι η πρώτη που απαγόρευσε τη «φιλία» μέσω διαδικτύου…

Πηγή: “Ημερησία“_25-10-2013

 


 

facebook_2Η πολιτεία του Μιζούρι των ΗΠΑ αναμένεται δια νόμου να απαγορεύσει τις “άμεσες σχέσεις” μεταξύ μαθητών και καθηγητών στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει την προσπάθεια προσέγγισης της πολιτείας έναντι των νέων ζητημάτων που προκύπτουν από την νέα ηθική που πρέπει να υπάρχει στο web. Από τις 28 Αυγούστου δεν θα μπορεί καθηγητής και μαθητής να είναι φίλοι στο facebook, τα υπόλοιπα δίκτυα και τους λοιπούς τρόπους ψηφιακής επικοινωνίας. Θα μπορούν να κάνουν join σε σελίδες πχ της τάξης ή του μαθήματος αλλά όχι direct με τον καθηγητή/διδάσκοντα τους!

Σίγουρα είναι ένα ζήτημα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και εντός των τειχών. Χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση ανά ηλικιακή ομάδα και σίγουρα δεν επαρκεί ένας νόμος για την προσέγγιση της νέας πραγματικότητας που ονομάζεται ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο διαδίκτυο και που στις μέρες μας αποκτάει εξαιρετικά μεγάλη σημασία και συνδέεται με το ίδιο το φυσικό πρόσωπο.

Η εισαγωγή της πληροφορικής στο σχολείο αποδεικνύεται πως δεν θα πρέπει να είναι μονόπλευρη και να αφορά καθαρά το κομμάτι διαχείρισης του υπολογιστή σε επίπεδο βασικών εφαρμογών ή της εισαγωγής στο διαδίκτυο. Η ηθική στο διαδίκτυο, η ψηφιακή ταυτότητα και η σημασία της, οι κίνδυνοι του νέου μέσου σε συνθήκες άγνοιας αλλά και οι ευκαιρίες που αυτό ανοίγει θα πρέπει να ήταν ίσως και μέρος της παιδευτικής διαδικασίας!

Οι δάσκαλοι σίγουρα αποτελούν κοινωνικά μοντέλα για τους μαθητές και ο ρόλος τους στις μικρές ηλικίες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και συμβουλευτικός. Η παραπάνω απόφαση της πολιτείας του Μιζούρι επικεντρώνεται κυρίως στην σεξουαλική οπτική προσπαθώντας να προστατεύσει και να κινηθεί προληπτικά. Δεν γνωρίζω τις υπόλοιπες διατάξεις του και τι περιλαμβάνει αλλά σίγουρα πρόκειται για μια νέα κατάσταση που θα πρέπει να την δούμε με ειλικρινή, ρεαλιστική ματιά χωρίς ακραίες θέσεις και παραδείγματα. Είναι μέρος της ζωής μας, θα πρέπει να βιώνουμε αρμονικά και μ’ αυτό…

Πηγή: Zero.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση