«

»

Οκτ 06 2013

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Που θα φτάσει το παπάκι;

adriftΈνα κλικ αρκεί για να δούμε το ταξίδι των πλαστικών απορριμάτων στις θάλασσες.

Θέλετε να παρακολουθήσετε τη διαδρομή που θα κάνει η πλαστική σακούλα που ξεχάσατε στην παραλία και την παρέσυραν τα κύματα;

Στην ιστοσελίδα www.adrift.org.au, κάνοντας ένα κλικ σε οποιαδήποτε θάλασσα του κόσμου, το οποίο ισοδυναμεί με το σημείο όπου πετάμε κάποιο πλαστικό σκουπίδι, παρουσιάζεται ένα κίτρινο πλαστικό παπάκι, για να μας δείξει τη θαλάσσια πορεία των απορριμάτων μα σε βάθος χρόνου: δείχνει δηλαδή που θα βρίσκετε το συγκεκριμένο αντικείμενο σε 1, 2, ή 10 χρόνια αργότερα.

Την πρωτότυπη ιδέα είχε ο δρ. Eric Van Sebille από το Πανεπιστήμιο του New South Wales, με βάση την έρευνα του για την κυκλοφορία αντικειμένων στους ωκεανούς, η οποία αφορά καταγεγραμμένες διαδρομές των θαλάσσιων ρευμάτων.

Μέχρι και τα υπολείμματα από την καταστροφή της Φουκουσίμα μπορεί κανείς να εντοπίσει…..

Και οπωσδήποτε είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πως τα πλαστικά απορρίμματα όχι μόνο καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις, αλλά και αποτελούν έναν κίνδυνο που επιστρέφει σε εμάς.

Αφενός προκαλούν το θάνατο μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ζώων, που παραπλανώνται και τα καταναλώνουν ως τροφή και αφετέρου, καθώς τα χημικά των πλαστικών διεισδύουν στην τροφική αλυσίδα. καθίστανται επιζήμια και για την δική μας υγεία.

Πηγή: «Καθημερινή»_ένθετο «Ταξίδια»_6/10/13

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dtampouris/archives/818

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων