«

»

Σεπ 25 2013

Εκτύπωσέ το Άρθρο

«Πολίτικη Κουζίνα» – Η ταινία

politiki kouzinaΟ Φάνης Ιακωβίδης είναι ένας καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα του σήμερα. Μια ξαφνική επίσκεψη θα του φέρει μια είδηση που περίμενε από καιρό. Ο παππούς του που ζει στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Ο Φάνης έχει να δει τον παππού του, με τον οποίο είχε μια πολύ στενή σχέση, πάνω από 35 χρόνια.

Ήταν μόλις επτά ετών όταν η Τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να απελάσει όλους τους Έλληνες της Πόλης με Ελληνική υπηκοότητα. Ανάμεσά τους ήταν ο Φάνης με τους γονείς του. Έτσι ξεκινά η προετοιμασία για την πολυαναμενόμενη συνάντηση. Ο παππούς αρρωσταίνει καθώς πηγαίνει στο αεροδρόμιο. Ο Φάνης βρίσκει το κουράγιο να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά μετά το 64 και να ξαναζήσει τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων.

Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη μοιάζει να είναι ένα σκαλί παραπάνω από τις συνηθισμένες Ελληνικές παραγωγές, συναγωνιζόμενη στα ίσια Ευρωπαϊκές παραγωγές επιπέδου. Ο Μπουλμέτης καταφέρνει να πατήσει πάνω στα προσωπικά του βιώματα, χωρίς να κάνει μια «προσωπική» ταινία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θεατής που δεν θα αφεθεί στη μαγεία της «Κουζίνας», που συνδυάζει τις κατάλληλες δόσεις κωμωδίας, δράματος και ηθογραφίας. Με τέτοια υλικά η συνταγή δεν μπορεί παρά να πετύχει. Όσο και αν προσπαθώ δεν είναι εύκολο να βρω αδύναμα σημεία στην Πολίτικη Κουζίνα.

Πρώτα από όλα το cast είναι αξιοπρεπέστατο με τους Χωραφά και Μιχαηλίδη να ξεχωρίζουν. Επιπλέον το μάτι τουxorafas θεατή κεντρίζεται από τα ρεαλιστικά ψηφιακά εφέ και τις μαγικές κινήσεις της κάμερας στο χώρο. Αυτό που αιφνιδιάζει όμως στην Πολίτικη Κουζίνα είναι η συγκίνηση που φέρνει, χωρίς να υιοθετούνται τεχνάσματα και άλλες ευκολίες. Θα θυμάμαι καιρό τη σκηνή που ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δέχεται την είδηση ότι θα πρέπει να φύγουν, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλά ένας καλός κωμικός· αλλά ένας σπουδαίος ηθοποιός.

Εντύπωση κάνει και η χρήση του μελωδικού soundtrack της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που παίζει το ρόλο της κόκκινης κλωστής, συνδέοντας διαφορετικές εποχές και σκηνές, κινούμενο στο επίπεδο Αμερικάνικων παραγωγών. Με δυο λόγια η Πολίτικη Κουζίνα είναι μια ξεχωριστή Ελληνική ταινία που θα συγκινήσει και θα φέρει χαμόγελα.

Πηγή: http://www.cinemanews.gr

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dtampouris/archives/696

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων