Ο αξιαγάπητος προϊστάμενος αυξάνει την παραγωγικότητα

managerΜπορεί να ακούγεται κοινότοπο έως και απλοϊκό το ότι «ο αξιαγάπητος προϊστάμενος σε έναν εργασιακό χώρο αποτελεί τον σίγουρο τρόπο για να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων». Όχι όμως και η πληροφορία που το συνοδεύει. Ότι στη Βρετανία, την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, ήταν η εθνική Ημέρα «Hug your Boss» (Αγκαλιάστε τον προϊστάμενό σας).

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποίησε το TipTopJob και που αναφέρεται μεταξύ των ανακοινώσεων του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ, το 86% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσαν ότι στην περίπτωση που τους είναι αγαπητός ο προϊστάμενός τους, γίνονται όντως πιο παραγωγικοί στην εργασία τους. Ακόμη, άλλοι πιστεύουν, σε μικρότερο ποσοστό, ότι τους συμβαίνει το ίδιο, όχι μόνο όταν ο προϊστάμενός τους αλλά και οι συνάδελφοί τους είναι αξιαγάπητοι. Ενώ, ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι γίνονται παραγωγικότεροι μόνο όταν οι ίδιοι νιώθουν ευτυχείς…

Και το «δίδαγμα», όπως διατυπώνεται βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, απευθύνεται προς τους εργοδότες. Και τους επισημαίνει ότι «αποτελεί γι’ αυτούς ζήτημα ζωτικής σημασίας το να είναι ευπρόσιτοι και να διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους εργαζομένους τους». Ωστόσο, η εκπρόσωπος του φορέα που διεξήγαγε τη συγκεκριμένη έρευνα απευθύνθηκε στους μάνατζερ και στους προϊσταμένους και τους συνιστά να θέσουν υπόψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους τα αποτελέσματα της έρευνας, για να τους υπογραμμίσουν πόσο άμεση είναι η επίδραση της σχέσης αυτής με την παραγωγικότητα στους εργασιακούς χώρους. Τη σύσταση αυτή υποστήριξαν επίσης και τα ευρήματα άλλης έρευνας, που έδειξαν ότι το 79% των οργανισμών δεν διαθέτουν στρατηγική για τη δέσμευση των εργαζομένων τους.

Ωστόσο, λόγω προφανώς της επικαιρότητας, το θέμα δεν εξαντλήθηκε με το «Hug your Boss», αλλά επεκτάθηκε και στο τι κάνει «βαρύ και πληκτικό» ένα εργασιακό περιβάλλον, κάτι που επίσης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Γιατί και από άλλη έρευνα -της εταιρείας Morgan Lovell αυτή τη φορά- προκύπτει ότι το «ζωηρό» εργασιακό περιβάλλον, όταν υπάρχει μέσα σε ένα γραφείο, αυξάνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Απευθυνόμενοι λοιπόν προς τους ηγέτες, τους επισημαίνουν ότι «πρέπει να αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που δίνει την ώθηση στους επιτελείς τους και να τους το παρέχουν. Όχι μόνο γιατί τους δημιουργεί μιαν ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά και γιατί απελευθερώνει τη δημιουργικότητά τους και δημιουργεί καλύτερες ομάδες». Την επισήμανση αυτή επιβεβαιώνουν και με άλλη πρόσφατη έρευνά τους που δείχνει ότι «οι εργαζόμενοι παράγουν περισσότερο όταν εμπνέονται από τον προϊστάμενό τους».

Ωστόσο, με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό στο πνεύμα και στο μήνυμα που στέλνει ο εορτασμός της Ημέρας «Hug your Βoss», επιλέγουμε να αναφερθούμε στο κεφάλαιο του Μάνατζμεντ για τις Διαπροσωπικές Σχέσεις, όπως μας το έχει αναπτύξει στο παρελθόν ο συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Λεωνίδας Χυτήρης. Μας έχει επισημάνει λοιπόν ότι η ανάπτυξη και η διατήρηση καλών σχέσεων στον εργασιακό χώρο απαιτούν χρόνο ώστε να αναπτυχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αυτογνωσία, η αναγνώριση και ο σεβασμός στον χαρακτήρα του άλλου.

Στον εργασιακό χώρο, όπου η καθημερινή αλληλεπίδραση απαιτεί ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ των προϊσταμένων -αλλά και μεταξύ των συναδέλφων- η υιοθέτηση τεχνικών επικοινωνίας και ανθρώπινων σχέσεων, απλώς για να εξυπηρετηθεί ένας επιδιωκόμενος στόχος, δεν μπορεί να οδηγήσει σε υγιείς σχέσεις και συμπεριφορές που προάγουν ουσιαστικές και ειλικρινείς σχέσεις διάρκειας.

Μόνο σε ένα περιβάλλον εργασίας στο οποίο οι διαπροσωπικές σχέσεις βασίζονται στην ηθική του χαρακτήρα, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς φόβο για το πραγματικό «ποιόν» του αλλού. Γιατί, στο περιβάλλον αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν αλληλεπιδραστικά και να προάγουν όχι μόνο το ίδιο όφελος, αλλά και το συλλογικό της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, είτε και της κοινωνίας στην οποία ανήκουν.

Πηγή: “Καθημερινή” (άρθρο της  Χριστίνας Δαμουλιανού_1/9/2013)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση