Σύνδρομο της φωλιάς: Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι έχουμε μείνει στάσιμοι στην εργασία μας

Είστε θύμα του «συνδρόμου της φωλιάς»; Αυτός ο όρος περιγράφει την συνειδητή ή ασυνείδητη άρνηση να αφήσουμε τις ασφαλείς συνθήκες που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας. Όταν αρνούμαστε να αφήσουμε τη «φωλιά», σταματάμε να αποζητάμε τη βελτίωση και αντιστεκόμαστε στις προκλήσεις και τις αντιδράσεις. Νιώθουμε ότι «τα καταφέραμε» και ότι έχουμε κερδίσει τη θέση μας, οπότε γιατί να «ξεβολευτούμε»;

Και το πιθανότερο είναι ότι θα σκέφτεστε: «Αυτό δεν αφορά εμένα». Αλλά το σύνδρομο της φωλιάς εμφανίζεται με εκπληκτικούς τρόπους, ακόμα κι ανάμεσα στους πιο κορυφαίους ηγέτες.

Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι έχουμε μείνει στάσιμοι στην εργασία μας

Η παγίδα της ασυνείδητης ικανότητας: Λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο και, γι’ αυτό, δεν έχουμε πετύχει μια επαρκή αυτεπίγνωση. Αγνοούμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται γύρω μας και απλά διατηρούμε τη «φωλιά» μας πάντα τακτοποιημένη.

Άρνηση να ρισκάρουμε: Υιοθετούμε το κουραστικό πια ρητό «Αν δεν έχει σπάσει, δεν το επιδιορθώνουμε» που μας επιτρέπει να αντιστεκόμαστε στην επιπλέον εργασία. Το μάντρα μας πρέπει να είναι: «Αν δεν έχει σπάσει, το βελτιώνουμε».

Αποτυχία να δημιουργήσουμε νέες ιδέες: Υποθέτουμε ότι όλοι γύρω μας και κυρίως οι πελάτες μας είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι και έτσι αγνοούμε την καινοτομία.

Αποτυχία να εξερευνήσουμε νέα επιχειρηματικά κανάλια: Θεωρούμε ότι έχουμε βρει τον τέλειο τρόπο και την ιδανική θέση εργασίας και δεν χρειάζεται να ψάξουμε κάτι άλλο, επειδή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος. Κάτι φυσικά που δεν ισχύει.

Περιορισμός από τη θέση στην ιεραρχία: Σπάνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις λόγω της ιεραρχικής μας θέσης και της ρουτίνας που έχει η εργασία μας. Αλλά όταν δεν γνωρίζουμε νέες προκλήσεις, δεν εξελισσόμαστε.

Επίλυση προβλημάτων αντί για καινοτομία: Η επιδιόρθωση πραγμάτων παρέχει άμεση ανατροφοδότηση, κάτι που προτιμάμε. Αλλά αυτό απλά αποτελεί απλά και μόνο το κομμάτι της συντήρησης. Η καινοτομία όμως είναι αυτή που θα μας πάει ένα βήμα παρακάτω.

Αποφυγή των απότομων στροφών: Ένας άφοβος εργαζόμενος σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αναχωρήσει για νέα ταξίδια και για προορισμούς που δεν έχει ξαναδεί.

Άρνηση απόλυσης: Αυτό αφορά σε εργοδότες και ηγέτες. Πολλές φορές δενόμαστε με τους εργαζομένους μας και ακόμα κι αν η εταιρεία δεν εξελίσσεται με την εργασία και την επίδοσή τους, δεν τους απολύουμε. Το αποτέλεσμα είναι η επιχείρηση να μένει συνεχώς στα ίδια επίπεδα.

Τα χρήματα είναι η κύρια προτεραιότητα: Ναι, φυσικά και το βιοποριστικό κομμάτι είναι σημαντικό. Αλλά τι γίνεται αν έχετε ικανότητες που δεν έχουν βρει χώρο και χρόνο να εκφραστούν και να αναπτυχθούν;

Φόβος αποτυχίας: Το ασφαλές «παιχνίδι» δεν οδηγεί κυριολεκτικά πουθενά. Οι μεγαλύτεροι και πιο επιτυχημένοι ηγέτες τόλμησαν και φυσικά πολλές φορές απέτυχαν μέχρι να πετύχουν.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση